In Memoriam: Ioannis Zizioulas (1931-2023), theoloog van de eucharistie en van de schepping

Achtergrond
Hij gold als een van de meest vooraanstaande en invloedrijke hedendaagse oosters-orthodoxe theologen. Ioannis Zizioulas overleed woensdag in een ziekenhuis in de Griekse hoofdstad Athene aan de complicaties van een covidbesmetting.
Hendro Munsterman
vrijdag 3 februari 2023 om 20:03
De theoloog en metropoliet Ioannis Zizioulas tijdens een ontmoeting met paus Franciscus in 2015.
De theoloog en metropoliet Ioannis Zizioulas tijdens een ontmoeting met paus Franciscus in 2015. beeld afp / Filippo Monteforte

Athene

Zizioulas schreef de laatste jaren onder meer over de band tussen eucharistie en ecologie en beïnvloedde het ‘groene’ denken van patriarch Bartholomeüs en van paus Franciscus. Aan diens milieu-encycliek Laudato si’ schreef Zizioulas mee.

De verbreking van ‘de juiste relatie tussen mens en schepping’ noemde hij een ‘ecologische zonde’ en hij zag de ecologische crisis als een in wezen spiritueel probleem dat voortkomt uit het ‘najagen van individueel geluk en een hebzucht die sociale onrechtvaardigheid veroorzaakt’.

Zijn boek over de betekenis van de term ‘persoon’ in de Griekse filosofie en bij de kerkvaders uit 1981 geldt als een standaardwerk. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Dit betekent de ichtus-vis in het logo van het nieuwe gereformeerde kerkverband

Het visje stond ooit achterop talloze auto's, gaf zijn naam aan christelijke studentenverenigingen en scholen, en wordt nu het uithangbord van de nieuwe Nederlandse Gereformeerde Kerken. Wat is die ichtusvis voor teken?

Afbeelding

Greta Thunberg krijgt eredoctoraat theologie: 'We zijn het eens met de doelstellingen waar zij voor staat'

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg krijgt een eredoctoraat van de theologiefaculteit van de Universiteit van Helsinki. Die prijst Thunberg om haar ‘compromisloze werk voor de toekomst van onze planeet.’

Afbeelding

Zeven manieren om dichter bij God te komen: 'We geloven teveel met ons hoofd'

Priester Nikolaas Sintobin had als twintiger een bijzondere ervaring met God. Als Jezuïet deelt hij wijze lessen over dankbaarheid, vrede in een druk leven en hoe het levensgebed ons kan helpen dichterbij God te komen.

Afbeelding

Honderden rouwdiensten zijn voor iedereen online te zien. Hoe gaan kerken hiermee om?

Emotionele familiemomenten tijdens tal van uitvaartdiensten zijn voor iedereen te bekijken op online-kanalen van kerken. Waarom blijven veel begrafenisdiensten maandenlang online staan?

Afbeelding

Robin ziet overeenkomsten tussen zijn werk als dominee en zijn rol als keeper in het zaalvoetbal

Robin ten Hoopen (33), predikant van de Ontmoetingskerk in Bergambacht, is zaalvoetbalkeeper. ‘Ik maak deel uit van het team en tegelijkertijd ben ik die ene die een ander pakje aan heeft dan de rest.'

Afbeelding

Waarom het motto 'geen seks voor het huwelijk' christenen kan beschadigen. 'Je zit continu in een angstmodus'

Christelijke jongeren aansporen om maar vooral geen seks voor het huwelijk te hebben, kan leiden tot een beschadigd zelfbeeld. ‘Dan ben je de lolly waar iedereen een likje van heeft genomen; die hoeft niemand meer.’