In Memoriam: Ioannis Zizioulas (1931-2023), theoloog van de eucharistie en van de schepping

Achtergrond
Hij gold als een van de meest vooraanstaande en invloedrijke hedendaagse oosters-orthodoxe theologen. Ioannis Zizioulas overleed woensdag in een ziekenhuis in de Griekse hoofdstad Athene aan de complicaties van een covidbesmetting.
Hendro Munsterman
vrijdag 3 februari 2023 om 20:03
De theoloog en metropoliet Ioannis Zizioulas tijdens een ontmoeting met paus Franciscus in 2015.
De theoloog en metropoliet Ioannis Zizioulas tijdens een ontmoeting met paus Franciscus in 2015. beeld afp / Filippo Monteforte

Athene

Zizioulas schreef de laatste jaren onder meer over de band tussen eucharistie en ecologie en beïnvloedde het ‘groene’ denken van patriarch Bartholomeüs en van paus Franciscus. Aan diens milieu-encycliek Laudato si’ schreef Zizioulas mee.

De verbreking van ‘de juiste relatie tussen mens en schepping’ noemde hij een ‘ecologische zonde’ en hij zag de ecologische crisis als een in wezen spiritueel probleem dat voortkomt uit het ‘najagen van individueel geluk en een hebzucht die sociale onrechtvaardigheid veroorzaakt’.

Zijn boek over de betekenis van de term ‘persoon’ in de Griekse filosofie en bij de kerkvaders uit 1981 geldt als een standaardwerk. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bijbellezen in plaats van naar de psycholoog? De visie van Heart Cry is schadelijk volgens deskundigen

Het is schadelijk dat christelijke stichting Heart Cry mensen afraadt een psycholoog te bezoeken, oordelen deskundigen. 'Ik vind het ontraden van hulp een wanpraktijk.'

Afbeelding

Pand van Het Zoeklicht voor miljoenen in de verkoop? 'Dat kan niet, het gebouw is van God gegeven'

Op een groen landgoed in Doorn staat het monumentale pand van interkerkelijke beweging Het Zoeklicht. Ooit gekocht van een adellijke dame ‘voor een appel en een ei’. Binnenkort voor rond de drie miljoen in de verkoop.

Afbeelding

Marianne verloor haar baby vlak voor de bevalling: 'Ze had van die mooie pianovingertjes'

Het was tijdens een avond over geloofsopvoeding, dat de twijfel Marianne van der Spijk (34) ineens overviel. Als ze zich straks moest voorstellen aan de groep, zou ze dan zeggen dat ze drie kinderen heeft of vier?

Afbeelding

Agnes Abuom (1949-2023): dochter van Afrika en moeder van de oecumenische beweging

Donderdag overleed de 73-jarige Agnes Abuom, de eerste vrouw en de eerste Afrikaan die voorzitter was van de Wereldraad van Kerken. Haar strijd voor sociale gerechtigheid leidde tot ballingschap en gevangenisstraf.

Afbeelding

Hoe stichting Heart Cry mensen in de problemen brengt: 'Ik voelde me schuldig, zondig en slecht'

Zoek geen psychologische hulp, los je problemen op met God. Door die boodschap van stichting Heart Cry, en de sterke focus op seks, raakten mensen in de problemen. 'Heart Cry heeft een wake-up call nodig.'

Afbeelding

Scherpe kritiek uit Joodse kring. Hoofdredacteur Nieuw Israëlitisch Weekblad: 'Kappen met de PKN'

De Joodse gemeenschap moet de relaties met de Protestantse Kerk verbreken, vindt Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad. De felicitaties bij de 75e verjaardag van Israël noemt ze 'hypocriet'.