Leonard is vanaf zijn geboorte blind: ‘Het idee dat ik straks mijn vrouw en kinderen kan zien, geeft mij troost’

Interview
‘Als Jezus nu zou leven … zou ik dan naar Hem toe gaan om genezing te ontvangen? Ik weet het niet zo goed.’ Leonard de Ruijter (30) loopt op de tast door zijn woning en kijkt onbewust langs zijn gesprekspartner heen. Al snel draaien zijn ogen weg. Hij is blind.
Gerald Bruins
zaterdag 4 februari 2023 om 01:25
Leonard de Ruijter is vanaf zijn geboorte blind. ‘Mijn zoon vindt het vast jammer dat ik niet met hem kan voetballen. Maar hij weet ook niet beter.’
Leonard de Ruijter is vanaf zijn geboorte blind. ‘Mijn zoon vindt het vast jammer dat ik niet met hem kan voetballen. Maar hij weet ook niet beter.’ beeld Peter Boer

Sliedrecht

‘Ik ben de vierde uit een gezin met vijf kinderen. Mijn oudste broer en zus zijn ook blind, net als ik al vanaf de geboorte. Wij hebben amaurosis congenita van Leber, een erfelijke aandoening waarbij het netvlies niet goed werkt. De ernst verschilt per persoon; ik zie helemaal niets, mijn broer en zus zien nog wel verschil tussen licht en donker.

Mijn aandoening legt mij beperkingen op, maar ik ga er niet onder gebukt. Ik ben van mezelf best nuchter. Vaak komt het neer op heldere keuzes maken en die accepteren. Mobiliteit kan een probleem zijn. Zo is het voor mij lastig om op voor mij onbekende plekken te komen waar geen NS-station is. Een tijdje heb ik een blindengeleidehond gehad. Mijn werkplek bevond zich op meer dan een uur ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bijbellezen in plaats van naar de psycholoog? De visie van Heart Cry is schadelijk volgens deskundigen

Het is schadelijk dat christelijke stichting Heart Cry mensen afraadt een psycholoog te bezoeken, oordelen deskundigen. 'Ik vind het ontraden van hulp een wanpraktijk.'

Afbeelding

Pand van Het Zoeklicht voor miljoenen in de verkoop? 'Dat kan niet, het gebouw is van God gegeven'

Op een groen landgoed in Doorn staat het monumentale pand van interkerkelijke beweging Het Zoeklicht. Ooit gekocht van een adellijke dame ‘voor een appel en een ei’. Binnenkort voor rond de drie miljoen in de verkoop.

Afbeelding

Marianne verloor haar baby vlak voor de bevalling: 'Ze had van die mooie pianovingertjes'

Het was tijdens een avond over geloofsopvoeding, dat de twijfel Marianne van der Spijk (34) ineens overviel. Als ze zich straks moest voorstellen aan de groep, zou ze dan zeggen dat ze drie kinderen heeft of vier?

Afbeelding

Agnes Abuom (1949-2023): dochter van Afrika en moeder van de oecumenische beweging

Donderdag overleed de 73-jarige Agnes Abuom, de eerste vrouw en de eerste Afrikaan die voorzitter was van de Wereldraad van Kerken. Haar strijd voor sociale gerechtigheid leidde tot ballingschap en gevangenisstraf.

Afbeelding

Hoe stichting Heart Cry mensen in de problemen brengt: 'Ik voelde me schuldig, zondig en slecht'

Zoek geen psychologische hulp, los je problemen op met God. Door die boodschap van stichting Heart Cry, en de sterke focus op seks, raakten mensen in de problemen. 'Heart Cry heeft een wake-up call nodig.'

Afbeelding

Scherpe kritiek uit Joodse kring. Hoofdredacteur Nieuw Israëlitisch Weekblad: 'Kappen met de PKN'

De Joodse gemeenschap moet de relaties met de Protestantse Kerk verbreken, vindt Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad. De felicitaties bij de 75e verjaardag van Israël noemt ze 'hypocriet'.