Hoe een avondmaalsviering op het asfalt een akelig diepe verdeeldheid aan het licht bracht

Analyse
Nee, dit verhaal draait niet om de klimaatdemonstranten die vorig weekend op de A12 een pakje druivensap en een bolletje nuttigden als een ‘actiemaal’. Of om de vraag of je op die manier wel het christelijke avondmaal kunt vieren. De discussie die erop volgde, legt iets veel fundamentelers bloot.
Dick Schinkelshoek
vrijdag 3 februari 2023 om 11:25 aangepast 12:46
Het avondmaal wordt gevierd tijdens Opwekking 2019.
Het avondmaal wordt gevierd tijdens Opwekking 2019. beeld Jaco Klamer / anp
Niet te missen

Een Babylonische spraakverwarring onder christenen, zo kun je het toch wel noemen. 

De christelijke actievoerders die zondag bij het klimaatprotest op de A12 of in de arrestantenbus een ‘actiemaal’ vierden, waren daar nog nauwelijks mee klaar – of op sociale media stonden er twee groepen christenen op die elkaar nauwelijks nog lijken te begrijpen. 

Eerst over het avondmaal zelf. De ene gelovige viert het bij voorkeur met een hostie, de andere met een stukje casino wit zonder korst, een derde wil alleen ongerezen matses en een vierde christen vindt het avondmaal pas ‘echt’ als er ter plekke een heel brood wordt gebroken. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Deze kerken groeien juist door corona. 'Voor het eerst in lange tijd zit de kerk weer bomvol'

In zestig procent van de kerken is het aantal kerkgangers afgenomen als gevolg van corona, blijkt uit onderzoek van deze krant. Maar er zijn ook kerken die tegen deze trend in juist groeiden. Drie kerken delen wat hun geheim is.

Afbeelding

Filmmaker Kees-Jan Mulder: 'Het is zo makkelijk ironisch te doen over wat God doet'

Wat is uw houvast in leven en sterven? Filmmaker en theoloog Kees-Jan Mulder (36): ‘Toen mijn ouders een paar jaar geleden uit elkaar gingen, overviel mij enorm veel cynisme en boosheid.’

Afbeelding

Drie op de vijf kerken kampen na coronacrisis met leegloop. Vooral jongere kerkganger blijft weg

De meeste kerken schatten dat de kerkgang tot een kwart is teruggelopen door de coronapandemie. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlands Dagblad, waaraan 750 kerken meewerkten.

Afbeelding

De fusie komt dichterbij, welke kant kunnen bezwaarde vrijgemaakten op? 'We voelen ons niet welkom'

Wat moet je doen als verontrust vrijgemaakt kerklid nu de fusie met de Nederlands-gereformeerden dichterbij komt en een afsplitsing dreigt? 'Ga in gesprek met de kerkenraad', maar ook: ‘Haal rustig adem.’

Afbeelding

Heilsofficier Hennie heeft MS en vroeg aan God: 'Heb ik mijn roeping dan verkeerd begrepen?'

Heilsofficier Hennie Kremer (58) heeft MS. Negen maanden lang zat ze thuis op de bank. 'Ik heb er heel wat discussies over gevoerd met de lieve Heer, maar ik heb geleerd dat God altijd weer een nieuwe deur opent.'

Afbeelding

Bijbelse dagboeken bezorgen Timzingt veel frustratie: 'Ik moet zo veel, er is geen beginnen aan'

Tim van Wijngaarden, alias Timzingt, heeft niet veel met dagboeken. En ook niet met de vastentijd. Liever leest hij 'gewoon' uit de Bijbel: 'Daar staat tenminste nergens wanneer je welk gedeelte moet lezen op welke dag.'