Hoe een avondmaalsviering op het asfalt een akelig diepe verdeeldheid aan het licht bracht

Analyse
Nee, dit verhaal draait niet om de klimaatdemonstranten die vorig weekend op de A12 een pakje druivensap en een bolletje nuttigden als een ‘actiemaal’. Of om de vraag of je op die manier wel het christelijke avondmaal kunt vieren. De discussie die erop volgde, legt iets veel fundamentelers bloot.
Dick Schinkelshoek
vrijdag 3 februari 2023 om 11:25 aangepast 12:46
Het avondmaal wordt gevierd tijdens Opwekking 2019.
Het avondmaal wordt gevierd tijdens Opwekking 2019. beeld Jaco Klamer / anp
Niet te missen

Een Babylonische spraakverwarring onder christenen, zo kun je het toch wel noemen. 

De christelijke actievoerders die zondag bij het klimaatprotest op de A12 of in de arrestantenbus een ‘actiemaal’ vierden, waren daar nog nauwelijks mee klaar – of op sociale media stonden er twee groepen christenen op die elkaar nauwelijks nog lijken te begrijpen. 

Eerst over het avondmaal zelf. De ene gelovige viert het bij voorkeur met een hostie, de andere met een stukje casino wit zonder korst, een derde wil alleen ongerezen matses en een vierde christen vindt het avondmaal pas ‘echt’ als er ter plekke een heel brood wordt gebroken. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe stichting Heart Cry mensen in de problemen brengt: 'Ik voelde me schuldig, zondig en slecht'

Zoek geen psychologische hulp, los je problemen op met God. Door die boodschap van stichting Heart Cry, en de sterke focus op seks, raakten mensen in de problemen. 'Heart Cry heeft een wake-up call nodig.'

Afbeelding

Hoe het prinselijk huwelijk tussen Maurits en Marilène een oecumenische rel werd

Zondag zijn prins Maurits en prinses Marilène 25 jaar getrouwd. De kerkelijke inzegening van dit huwelijk van een hervormde prins en een katholieke ministersdochter werd een oecumenische rel. Een reconstructie.

Afbeelding

Carolyn Ros: 'Ik las aan zijn bed voor uit de Bijbel, huilde, zong en huilde nog meer'

Schrijver en coach Carolyn Ros (71) komt jonge christenen tegen die een oudere generatie die hen steunt, missen. ‘Zeg niet dat de glorietijd in het verleden ligt, maar creëer momenten en nodig mensen uit.’

Afbeelding

Hoe gereformeerden en evangelischen elkaar kunnen versterken: 'Het is een groot verlies als gezinnen uit de kerk verdwijnen'

Weg met de concurrentie om de leden tussen gereformeerden en evangelischen, zegt de gereformeerde dominee Gertjan Oosterhuis. ‘Kijk wat goed is voor het lichaam van Christus en niet wat goed is voor je eigen welzijn.’

Afbeelding

Beroemde voorganger Tim Keller overleden, de prediker die geen succesformule had

Als kerkplanter, apologeet en pastor oefende de vrijdag overleden Amerikaanse theoloog Tim Keller wereldwijd grote invloed uit op met name orthodoxe protestanten, ook in Nederland. Hij bleef bescheiden daaronder.

Afbeelding

Petra verloor haar man en bleef achter met drie jonge kinderen: 'Ik moet mijn verdriet soms inslikken'

Petra (41) en haar man Alexander schreven ooit wat wensen en liedsuggesties op voor hun uitvaart. Met het idee: dat is voor véél later. Het liep anders. Hij overleed; zij bleef achter met drie jonge kinderen.