Franse protestanten binden strijd aan met seksueel misbruik. Eventueel ambtsgeheim breken

Nieuws
Dominees moeten misbruikslachtoffers helpen bij een gerechtelijke procedure. En waar dat kan moeten predikanten hun ambtsgeheim breken. Met deze en meer aanbevelingen wil de Protestantse Federatie in Frankrijk seksueel misbruik tegengaan.
Eline Kuijper
donderdag 2 februari 2023 om 15:44
Christian Krieger bij een herdenking in 2022. Als voorzitter van de Protestantse Federatie in Frankrijk wil hij seksueel misbruik aanpakken.
Christian Krieger bij een herdenking in 2022. Als voorzitter van de Protestantse Federatie in Frankrijk wil hij seksueel misbruik aanpakken. beeld rex / shutterstock

Iedereen die werkzaam is binnen de protestantse kerken in Frankrijk, moet zich bewust zijn van de realiteit en ernst van seksueel en spiritueel misbruik. Met dat doel heeft de voorzitter van de Protestantse Federatie, dominee Christian Krieger, afgelopen weekend een rapport gepresenteerd. 

Dat deed hij tijdens de algemene ledenvergadering van deze koepelorganisatie van protestantse kerken. Er zijn geen cijfers bekend van hoeveel het voorkomt, maar misbruik gaat het protestantisme niet voorbij. 

Verschillende Franse media schrijven over het rapport Seksueel en spiritueel geweld in het protestantisme, geschreven door de Commissie Ethiek en Samenleving van de Protestantse Federatie. Er staan tien aanbevelingen in. Zo moet e..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Waarom het motto 'geen seks voor het huwelijk' christenen kan beschadigen. 'Je zit continu in een angstmodus'

Christelijke jongeren aansporen om maar vooral geen seks voor het huwelijk te hebben, kan leiden tot een beschadigd zelfbeeld. ‘Dan ben je de lolly waar iedereen een likje van heeft genomen; die hoeft niemand meer.’

Afbeelding

Harde woorden bij een interkerkelijke domineesschool op de Oudezijds Voorburgwal

Een afgescheiden dominee preekte soms wel twintigmaal per week. Er waren meer dominees nodig, maar hoe en waar moesten die geschoold worden? Die vraag werd een splijtzwam.

Afbeelding

Amsterdamse kerk houdt Molukse cultuur levend: 'We mogen trots zijn op onze afkomst'

De Molukse en de Nederlandse cultuur lopen soepel in elkaar over in de Molukse Evangelische Kerk Gunung Batu in Amsterdam. Hoe geïntegreerd de derde en vierde generatie Molukkers ook is, ze koesteren hun afkomst.

Afbeelding

Op zoek in de kerk of stilte gevonden: 'Ik proef dat de liefde boven de regels staat'

Na corona vindt niet iedereen meer een plek in de ‘gewone’ zondagse kerkdienst. Twee mensen vertellen erover. ‘Je kunt je heel druk maken als iemand uit de kerk is, maar laat diegene het maar even zelf ontdekken.’

Afbeelding

Deze kerken groeien juist door corona. 'Voor het eerst in lange tijd zit de kerk weer bomvol'

In zestig procent van de kerken is het aantal kerkgangers afgenomen als gevolg van corona, blijkt uit onderzoek van deze krant. Maar er zijn ook kerken die tegen deze trend in juist groeiden. Drie kerken delen wat hun geheim is.

Afbeelding

Groen, groener, groenst: het is vandaag St. Patrick's Day. Wat wordt er gevierd?

Waar Nederlanders zich elk jaar met Koningsdag in het oranje hijsen, viert Ierland vandaag St. Patrick’s Day. Wat is dit voor feest? De feestdag is uitgegroeid tot een wereldwijde viering van de Ierse identiteit.