Eben-Haëzergemeente op Urk verbreekt band met CGK in Zwolle

Nieuws
Eén van de drie christelijke gereformeerde kerken (cgk) in Urk, te weten de Eben-Haëzergemeente, heeft de correspondentieband met de kerkenraad van de cgk Zwolle verbroken.
redactie rd
maandag 30 januari 2023 om 12:13 aangepast 12:53
Het gebouw van de Eben-Haëzer kerk op Urk.
Het gebouw van de Eben-Haëzer kerk op Urk. beeld anp / Wilbert Bijzitter

Dat heeft de kerkenraad van deze gemeente per brief aan de kerkenraad van de cgk Zwolle en aan de classis Zwolle laten weten. Het verbreken van de correspondentieband betekent dat er tussen Urk-Eben-Haëzer en de cgk van Zwolle ‘een breuk is gekomen’, zegt ds. A.C. Uitslag, één van de twee predikanten van de gemeente, in een toelichting. ‘Ook sluiten we nu officieel onze kansel voor predikanten uit Zwolle en zullen we attestaties van cgk’ers uit Zwolle die op Urk komen wonen, niet meer zonder meer accepteren.’

Reden voor deze actie is dat de cgk Zwolle al jarenlang praktiserende homoseksuelen toelaat tot het avondmaal. Ds. Uitslag: ‘Als Zwolle maar enigszins zou laten merken dat men zich van onze Bijbels gefundeerde kritiek hierop iets aan..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Deborah had elf keer een psychose: 'De grenzeloosheid is voor mij het ergste'

Deborah Ham (44) heeft elf psychoses gehad, maar weigert in de wachtkamer te blijven zitten. 'Er zijn veel dingen die ik niet meer kan, maar het is 'maar' aardse gebrokenheid. Ik zie ook dat ik veel wél kan.'

Afbeelding

De 'oorlog' in de oorlog: het gevecht om het Holenklooster in Kyiv wordt per kerkgebouw uitgevochten

Op 29 maart moet de Oekraïens-Orthodoxe Kerk het Holenklooster in Kyiv verlaten. Maar is de verdrijving van de kerk die tot vorig jaar bij het Moskouse Patriarchaat hoorde, geen schending van godsdienstvrijheid?

Afbeelding

Hoe bereiden kerken in Harlingen zich voor op The Passion? 'Het kruis verbindt alle denominaties'

De voorbereidingen voor The Passion, uitgezonden vanuit Harlingen, zijn in volle gang. De lokale kerken staan in de startblokken om de bezoeker hún boodschap van Pasen mee te geven. ‘Dit is de eenheid waar Jezus over sprak.’

Afbeelding

Hoe viert Egypte de ramadan terwijl basisbehoeften onbetaalbare luxeartikelen zijn geworden?

Hordes mensen schuifelen langs grote kramen waar de 'ramadanlantaarn' fanous wordt verkocht, de populairste versiering voor de vastenmaand. Ondanks de noodlijdende economie blijven de Egyptenaren voor deze maand de portemonnee trekken.

Afbeelding

Wekelijkse kerkdienst een van de best bekeken programma's van Omrop Fryslân

Sinds corona uitbrak, filmt Omrop Fryslân iedere zondag in een lokale kerk. Tienduizenden online kerkgangers trekt die dienst. ‘We zenden uit vanuit één kerk, maar we vragen alle kerken in de plaats: doe je mee?'

Afbeelding

Dit betekent de ichthus-vis in het logo van het nieuwe gereformeerde kerkverband

Het visje stond ooit achterop talloze auto’s, gaf zijn naam aan christelijke studentenverenigingen en scholen, en wordt nu het uithangbord van de nieuwe Nederlandse Gereformeerde Kerken. Wat is die ichthusvis voor teken?