Kerkleden helpen flink in armoedebestrijding, deels door wantrouwen richting overheid

Nieuws
Kerkleden hebben in 2021 miljoenen onbetaalde uren en tientallen miljoenen euro’s besteed om de armoede in Nederland te verminderen.
Ilse Brandemann Eduard Sloot
maandag 30 januari 2023 om 10:34 aangepast 21:42
Kerken werken steeds meer proactief in hun wijk. Ze zoeken mensen op die hulp nodig hebben, in plaats van af te wachten tot mensen met een hulpvraag aankloppen.
Kerken werken steeds meer proactief in hun wijk. Ze zoeken mensen op die hulp nodig hebben, in plaats van af te wachten tot mensen met een hulpvraag aankloppen. beeld Ginopress

Den Haag

Meer dan 2,2 miljoen uren. Zoveel tijd hebben kerkleden besteed aan armoedebestrijding. Het exacte aantal uren kan zelfs nog hoger liggen, omdat sommige activiteiten niet in beeld zijn. Ook hebben kerken bijna 41 miljoen euro besteed aan armoedebestrijding. Dat is iets meer dan drie jaar geleden.

Dat blijkt uit onderzoek van Knooppunt Keren en Armoede, SKIN, SchuldHulpMaatje, netwerk DAK en de PthU. Eens in de drie jaar wordt er onderzoek gedaan naar de rol van de kerk in het bestrijden van armoede. Evangelische en reformatorische kerken zijn niet in het onderzoek meegenomen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bijbellezen in plaats van naar de psycholoog? De visie van Heart Cry is schadelijk volgens deskundigen

Het is schadelijk dat christelijke stichting Heart Cry mensen afraadt een psycholoog te bezoeken, oordelen deskundigen. 'Ik vind het ontraden van hulp een wanpraktijk.'

Afbeelding

Pand van Het Zoeklicht voor miljoenen in de verkoop? 'Dat kan niet, het gebouw is van God gegeven'

Op een groen landgoed in Doorn staat het monumentale pand van interkerkelijke beweging Het Zoeklicht. Ooit gekocht van een adellijke dame ‘voor een appel en een ei’. Binnenkort voor rond de drie miljoen in de verkoop.

Afbeelding

Marianne verloor haar baby vlak voor de bevalling: 'Ze had van die mooie pianovingertjes'

Het was tijdens een avond over geloofsopvoeding, dat de twijfel Marianne van der Spijk (34) ineens overviel. Als ze zich straks moest voorstellen aan de groep, zou ze dan zeggen dat ze drie kinderen heeft of vier?

Afbeelding

Agnes Abuom (1949-2023): dochter van Afrika en moeder van de oecumenische beweging

Donderdag overleed de 73-jarige Agnes Abuom, de eerste vrouw en de eerste Afrikaan die voorzitter was van de Wereldraad van Kerken. Haar strijd voor sociale gerechtigheid leidde tot ballingschap en gevangenisstraf.

Afbeelding

Hoe stichting Heart Cry mensen in de problemen brengt: 'Ik voelde me schuldig, zondig en slecht'

Zoek geen psychologische hulp, los je problemen op met God. Door die boodschap van stichting Heart Cry, en de sterke focus op seks, raakten mensen in de problemen. 'Heart Cry heeft een wake-up call nodig.'

Afbeelding

Scherpe kritiek uit Joodse kring. Hoofdredacteur Nieuw Israëlitisch Weekblad: 'Kappen met de PKN'

De Joodse gemeenschap moet de relaties met de Protestantse Kerk verbreken, vindt Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad. De felicitaties bij de 75e verjaardag van Israël noemt ze 'hypocriet'.