Kerkleden helpen flink in armoedebestrijding, deels door wantrouwen richting overheid

Nieuws
Kerkleden hebben in 2021 miljoenen onbetaalde uren en tientallen miljoenen euro’s besteed om de armoede in Nederland te verminderen.
Ilse Brandemann Eduard Sloot
maandag 30 januari 2023 om 10:34 aangepast 21:42
Kerken werken steeds meer proactief in hun wijk. Ze zoeken mensen op die hulp nodig hebben, in plaats van af te wachten tot mensen met een hulpvraag aankloppen.
Kerken werken steeds meer proactief in hun wijk. Ze zoeken mensen op die hulp nodig hebben, in plaats van af te wachten tot mensen met een hulpvraag aankloppen. beeld Ginopress

Den Haag

Meer dan 2,2 miljoen uren. Zoveel tijd hebben kerkleden besteed aan armoedebestrijding. Het exacte aantal uren kan zelfs nog hoger liggen, omdat sommige activiteiten niet in beeld zijn. Ook hebben kerken bijna 41 miljoen euro besteed aan armoedebestrijding. Dat is iets meer dan drie jaar geleden.

Dat blijkt uit onderzoek van Knooppunt Keren en Armoede, SKIN, SchuldHulpMaatje, netwerk DAK en de PthU. Eens in de drie jaar wordt er onderzoek gedaan naar de rol van de kerk in het bestrijden van armoede. Evangelische en reformatorische kerken zijn niet in het onderzoek meegenomen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Deborah had elf keer een psychose: 'De grenzeloosheid is voor mij het ergste'

Deborah Ham (44) heeft elf psychoses gehad, maar weigert in de wachtkamer te blijven zitten. 'Er zijn veel dingen die ik niet meer kan, maar het is 'maar' aardse gebrokenheid. Ik zie ook dat ik veel wél kan.'

Afbeelding

De 'oorlog' in de oorlog: het gevecht om het Holenklooster in Kyiv wordt per kerkgebouw uitgevochten

Op 29 maart moet de Oekraïens-Orthodoxe Kerk het Holenklooster in Kyiv verlaten. Maar is de verdrijving van de kerk die tot vorig jaar bij het Moskouse Patriarchaat hoorde, geen schending van godsdienstvrijheid?

Afbeelding

Hoe bereiden kerken in Harlingen zich voor op The Passion? 'Het kruis verbindt alle denominaties'

De voorbereidingen voor The Passion, uitgezonden vanuit Harlingen, zijn in volle gang. De lokale kerken staan in de startblokken om de bezoeker hún boodschap van Pasen mee te geven. ‘Dit is de eenheid waar Jezus over sprak.’

Afbeelding

Hoe viert Egypte de ramadan terwijl basisbehoeften onbetaalbare luxeartikelen zijn geworden?

Hordes mensen schuifelen langs grote kramen waar de 'ramadanlantaarn' fanous wordt verkocht, de populairste versiering voor de vastenmaand. Ondanks de noodlijdende economie blijven de Egyptenaren voor deze maand de portemonnee trekken.

Afbeelding

Wekelijkse kerkdienst een van de best bekeken programma's van Omrop Fryslân

Sinds corona uitbrak, filmt Omrop Fryslân iedere zondag in een lokale kerk. Tienduizenden online kerkgangers trekt die dienst. ‘We zenden uit vanuit één kerk, maar we vragen alle kerken in de plaats: doe je mee?'

Afbeelding

Dit betekent de ichthus-vis in het logo van het nieuwe gereformeerde kerkverband

Het visje stond ooit achterop talloze auto’s, gaf zijn naam aan christelijke studentenverenigingen en scholen, en wordt nu het uithangbord van de nieuwe Nederlandse Gereformeerde Kerken. Wat is die ichthusvis voor teken?