Jongeren hebben steeds minder met Israël. ‘Tegenreactie op ouderen die Joodse staat kritiekloos steunden’

Achtergrond
De huidige generatie christelijke jongeren ervaart minder verbondenheid met Israël en het Midden-Oosten dan hun ouders. ‘We maken ons daar wel enigszins zorgen om, vooral omdat het bij heel veel mensen het godsbeeld aantast. We raken de wortels van ons geloof kwijt.’
Aldwin Geluk
maandag 30 januari 2023 om 02:00 aangepast 11:55
Bernhard Reitsma en Joan Bonhof zijn de gast bij de podcast Dick en Daniël Geloven het Wel.
Bernhard Reitsma en Joan Bonhof zijn de gast bij de podcast Dick en Daniël Geloven het Wel. beeld ND

Conflictvermoeidheid, noemt Joan Bonhof het. Waar hun ouders de Israëlische staat nog als een wonder van God zagen, en deze dus ook vaak onomwonden steunden, haalt de huidige generatie christelijke jongeren steeds vaker de schouders op over wat er in Israël en de omliggende landen gebeurt. Hij maakt zich daarover zorgen. ‘Vooral omdat dit het godsbeeld aantast, bij heel veel mensen. Dat we de wortels van ons geloof kwijtraken.’

Bonhof is predikant en directeur van het Centrum voor Israëlstudies, dat ‘in kerken blijvend aandacht vraagt voor de betekenis en de positie van Israël’. Dat wordt echter lastig als kerkleden hun interesse in dat onderwerp verliezen. De reden hiervoor? Bonhof aarzelt even. ‘Misschien is deze kentering ook..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bijbellezen in plaats van naar de psycholoog? De visie van Heart Cry is schadelijk volgens deskundigen

Het is schadelijk dat christelijke stichting Heart Cry mensen afraadt een psycholoog te bezoeken, oordelen deskundigen. 'Ik vind het ontraden van hulp een wanpraktijk.'

Afbeelding

Pand van Het Zoeklicht voor miljoenen in de verkoop? 'Dat kan niet, het gebouw is van God gegeven'

Op een groen landgoed in Doorn staat het monumentale pand van interkerkelijke beweging Het Zoeklicht. Ooit gekocht van een adellijke dame ‘voor een appel en een ei’. Binnenkort voor rond de drie miljoen in de verkoop.

Afbeelding

Marianne verloor haar baby vlak voor de bevalling: 'Ze had van die mooie pianovingertjes'

Het was tijdens een avond over geloofsopvoeding, dat de twijfel Marianne van der Spijk (34) ineens overviel. Als ze zich straks moest voorstellen aan de groep, zou ze dan zeggen dat ze drie kinderen heeft of vier?

Afbeelding

Agnes Abuom (1949-2023): dochter van Afrika en moeder van de oecumenische beweging

Donderdag overleed de 73-jarige Agnes Abuom, de eerste vrouw en de eerste Afrikaan die voorzitter was van de Wereldraad van Kerken. Haar strijd voor sociale gerechtigheid leidde tot ballingschap en gevangenisstraf.

Afbeelding

Hoe stichting Heart Cry mensen in de problemen brengt: 'Ik voelde me schuldig, zondig en slecht'

Zoek geen psychologische hulp, los je problemen op met God. Door die boodschap van stichting Heart Cry, en de sterke focus op seks, raakten mensen in de problemen. 'Heart Cry heeft een wake-up call nodig.'

Afbeelding

Scherpe kritiek uit Joodse kring. Hoofdredacteur Nieuw Israëlitisch Weekblad: 'Kappen met de PKN'

De Joodse gemeenschap moet de relaties met de Protestantse Kerk verbreken, vindt Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad. De felicitaties bij de 75e verjaardag van Israël noemt ze 'hypocriet'.