Van bed en breakfast tot boulderhal: steeds meer kerkgebouwen krijgen een andere functie

Nieuws
Steeds meer kerkgebouwen verliezen hun religieuze doel en krijgen een andere bestemming. Dat blijkt uit cijfers die deze krant opvroeg bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. ‘Een bordeel in de kerk kunnen we niet goedkeuren.’
Gershon Osnabrugge
vrijdag 27 januari 2023 om 10:28 aangepast 28 januari 2023 18:40
Een sportschool in de Sint-Hubertuskerk in Maastricht.
Een sportschool in de Sint-Hubertuskerk in Maastricht. beeld google

Van de 6832 christelijke kerkgebouwen die Nederland van oorsprong kent, hebben er inmiddels 1849 (27 procent) een andere functie of wordt daarnaar gezocht. Dat blijkt uit recente cijfers van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, die het Nederlands Dagblad opvroeg. Gehuurde zalen worden hierbij niet meegerekend, enkel godshuizen die echt als kerk gebouwd zijn. 

Uit eerder onderzoek van de Rijksdienst bleek dat het merendeel van de herbestemde kerkgebouwen een sociaal-culturele functie krijgt. Een van de gebouwen waarvoor dit geldt, is de rooms-katholieke kerk Onbevlekt Hart van Maria in Fleringen. Deze 75 jaar oude kerk werd eind december verkocht aan de lokale stichting Dorpsgebouw. Dit najaar zal de laatste dienst plaatsvinden. 

‘Er kwa..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Dit betekent de ichtus-vis in het logo van het nieuwe gereformeerde kerkverband

Het visje stond ooit achterop talloze auto's, gaf zijn naam aan christelijke studentenverenigingen en scholen, en wordt nu het uithangbord van de nieuwe Nederlandse Gereformeerde Kerken. Wat is die ichtusvis voor teken?

Afbeelding

Greta Thunberg krijgt eredoctoraat theologie: 'We zijn het eens met de doelstellingen waar zij voor staat'

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg krijgt een eredoctoraat van de theologiefaculteit van de Universiteit van Helsinki. Die prijst Thunberg om haar ‘compromisloze werk voor de toekomst van onze planeet.’

Afbeelding

Zeven manieren om dichter bij God te komen: 'We geloven teveel met ons hoofd'

Priester Nikolaas Sintobin had als twintiger een bijzondere ervaring met God. Als Jezuïet deelt hij wijze lessen over dankbaarheid, vrede in een druk leven en hoe het levensgebed ons kan helpen dichterbij God te komen.

Afbeelding

Honderden rouwdiensten zijn voor iedereen online te zien. Hoe gaan kerken hiermee om?

Emotionele familiemomenten tijdens tal van uitvaartdiensten zijn voor iedereen te bekijken op online-kanalen van kerken. Waarom blijven veel begrafenisdiensten maandenlang online staan?

Afbeelding

Robin ziet overeenkomsten tussen zijn werk als dominee en zijn rol als keeper in het zaalvoetbal

Robin ten Hoopen (33), predikant van de Ontmoetingskerk in Bergambacht, is zaalvoetbalkeeper. ‘Ik maak deel uit van het team en tegelijkertijd ben ik die ene die een ander pakje aan heeft dan de rest.'

Afbeelding

Waarom het motto 'geen seks voor het huwelijk' christenen kan beschadigen. 'Je zit continu in een angstmodus'

Christelijke jongeren aansporen om maar vooral geen seks voor het huwelijk te hebben, kan leiden tot een beschadigd zelfbeeld. ‘Dan ben je de lolly waar iedereen een likje van heeft genomen; die hoeft niemand meer.’