Na twee niertransplantaties en dialyse blijft Arthur optimistisch: ‘God heeft mij veel gegeven’

Interview
‘Ik leef met meer dalen dan een gemiddeld mens, maar de pieken zijn ook hoger.’ Arthur Burggraaf (22) is al zijn hele leven nierpatiënt. Hij dialyseerde een jaar en heeft twee niertransplantaties gehad, waarvan de laatste zo’n vier maanden geleden. Op geen enkel moment laat hij zich door ziekte uit het veld slaan. ‘Ik laat me zeker niet tegenhouden door wat ik heb.’
Marina de Haan
zaterdag 28 januari 2023 om 02:00
‘Doordat ik veel heb meegemaakt, heb ik nu andere doelen in het leven’
‘Doordat ik veel heb meegemaakt, heb ik nu andere doelen in het leven’ beeld Peter Boer
Student Student: interviews

‘Zonder goed werkende nieren is het leven vrij onmogelijk. Mijn tweede transplantatie is uitzonderlijk succesvol geweest. Dat vind ik moeilijk om tegen dialysepatiënten te zeggen, ook al vinden zij het niet erg om te horen. Ik ken patiënten die nooit meer van de dialyse af komen. Als ik dan overal redelijk oké doorheen fiets, vind ik dat niet per se oneerlijk, maar wel moeilijk.

Ik wist als kind niet beter dan dat ik vaak in het ziekenhuis lag. Daar was ik aan gewend. Toen begreep ik alleen nog niet wat het betekent om ziek te zijn. Wanneer het goed ging, leefde ik volgens mij net als ieder ander kind. Wel met minder energie. Op mijn derde kreeg ik een donornier; daar heb ik achttien jaar mee gedaan. Totdat in 2014 de nierfuncti..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Waarom het motto 'geen seks voor het huwelijk' christenen kan beschadigen. 'Je zit continu in een angstmodus'

Christelijke jongeren aansporen om maar vooral geen seks voor het huwelijk te hebben, kan leiden tot een beschadigd zelfbeeld. ‘Dan ben je de lolly waar iedereen een likje van heeft genomen; die hoeft niemand meer.’

Afbeelding

Groen, groener, groenst: het is vandaag St. Patrick's Day. Wat wordt er gevierd?

Waar Nederlanders zich elk jaar met Koningsdag in het oranje hijsen, viert Ierland vandaag St. Patrick’s Day. Wat is dit voor feest? De feestdag is uitgegroeid tot een wereldwijde viering van de Ierse identiteit.

Afbeelding

Drie op de vijf kerken kampen na coronacrisis met leegloop. Vooral jongere kerkganger blijft weg

De meeste kerken schatten dat de kerkgang tot een kwart is teruggelopen door de coronapandemie. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nederlands Dagblad, waaraan 750 kerken meewerkten.

Afbeelding

Kira Geiss, de nieuwe Miss Duitsland, wil diaken worden. 'Ik ben dankbaar voor dit platform'

Miss Duitsland 2023 studeert voor godsdienstpedagoog en geeft haar prijzengeld aan kerkelijk jeugdwerk. De winnares van wat ooit een schoonheidswedstrijd was, belandde in 'een omgeving vol drank en drugs' bij de kerk.

Afbeelding

Eline heeft drie jaar long covid: 'Ik had het gevoel dat alleen God mij begreep'

Op de deur van haar studentenkamer in Bennekom hangen foto’s waarop Eline Geluk (24) aan het snowboarden, surfen en longboarden is. Maar de afgelopen drie jaar spendeerde de student vooral op haar kamer. Ze heeft long covid.

Afbeelding

'Ik houd van geld en geld houdt van mij.' Waarom manifesteren dé nieuwe online trend is

Manifesteren, visualiseren, affirmaties en ‘Lucky Girl Syndrome’; wie een paar uur per dag aan Instagram en Tiktok spendeert, zal deze termen vast herkennen. Wat betekenen ze? En waarom is manifesteren zo populair?