Religieuze wanen komen vaker voor op de Biblebelt. ‘Bevindelijk-gereformeerden behandelen is lastiger’

Interview
Denken dat je engelenvleugels hebt en kunt vliegen. Of doodsbang zijn dat de duivel je meeneemt. Bevindelijk gereformeerden hebben meer last van religieuze wanen. Maar professionele hulp zullen ze niet gauw inroepen.
Bas Meeuse
dinsdag 24 januari 2023 om 14:54 aangepast 16:02
Annemarie Noort: 'Het lijden van deze patiënten maakte zo'n indruk op me dat ik de aantallen overschatte.'
Annemarie Noort: 'Het lijden van deze patiënten maakte zo'n indruk op me dat ik de aantallen overschatte.' beeld Jeroen Jumelet
Niet te missen

‘Ik heb gezondigd tegen de Heilige Geest. Ik heb mijn zoon nooit tegengehouden toen hij naar het café ging.’ Ondanks dat de dominee probeert te ontkrachten dat dit de zonde tegen de Heilige Geest is, is de man doodsbang dat hij in de hel komt. ‘Daar valt niet tegenop te praten’, vertelt psychiater Annemarie Noort (59). Ze is recent gepromoveerd op religieuze wanen bij ouderen (gemiddelde leeftijd 76 jaar) in de Nederlandse Biblebelt.

‘Bij een religieuze waan heeft iemand met een psychiatrisch ziektebeeld een religieus gekleurde overtuiging die overduidelijk niet klopt’, vertelt Noort. Dat is het geval als de waan niet past binnen de religieuze traditie waar iemand bij hoort. ‘Zo sprak ik een vrouw die heel bang was. Ze was tijde..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe krijg ik mijn kinderen mee naar de kerk? Vijf vragen en antwoorden. 'Zingen ze niet mee? Ook goed'

In veel christelijke gezinnen is het een wekelijks ritueel: moeten de vraag of de kinderen wel of niet mee naar de kerk? Zo ga je om met kindermomenten, wel of niet meezingen en tieners zonder vrienden in de kerk.

Afbeelding

Caroly Houmes, directeur van IJM: 'Ik voel de duisternis en tegelijk geloof ik dat er een goede God is'

De strijd tegen slavernij en gedwongen prostitutie tekent haar werk. Al jarenlang is Caroly Houmes boegbeeld van International Justice Mission. Kalm en toch: 'Mijn kind gaat dus niet bij zo'n kerstman op schoot.'

Afbeelding

Hoe een avondmaalsviering op het asfalt een akelig diepe verdeeldheid aan het licht bracht

De klimaatdemonstranten die vorig weekend op de A12 een pakje druivensap en een bolletje nuttigden als ‘actiemaal’ legden een fundamenteel meningsverschil onder christenen bloot. En nee, dat ging niet over het klimaat.

Afbeelding

Steeds meer christenen bij klimaatdemonstraties: 'Maar een snelweg blokkeren is gewoon niet oké'

Ook christelijke klimaatactivisten zaten afgelopen zaterdag op de A12 en sommigen werden daarbij gearresteerd. Zijn christenen sneller bereid de barricaden op te gaan voor het klimaat?

Afbeelding

Religieuze wanen komen vaker voor op de Biblebelt. 'Bevindelijk-gereformeerden behandelen is lastiger'

Denken dat je engelenvleugels hebt en kunt vliegen. Of doodsbang zijn dat de duivel je meeneemt. Bevindelijk gereformeerden hebben meer last van religieuze wanen. Maar professionele hulp zullen ze niet gauw inroepen.

Afbeelding

Herma zorgt juist nu dat ze er verzorgd uitziet. 'Soms doet iemand zo'n afbreuk aan ons, dikke mensen'

‘Ik voel me enorm beperkt en heb elke dag pijn, maar weiger me gehandicapt te voelen.’ Herma kampt met obesitas, diabetes en een charcotvoet. ‘Door te zingen ging ik me beter voelen en kwam God weer in mijn leven.’