Machtspositie Zweedse premier is geen bezwaar voor het pastorsambt van zijn vrouw

Nieuws
Zondag werd Birgitta Ed, echtgenote van de Zweedse premier Ulf Kristersson, bevestigd als predikant in de lutherse kerk. Het was emotioneel, maar niet vanwege de functie van haar man.
Herman Veenhof
maandag 23 januari 2023 om 19:25
Birgitta Ed helemaal rechts tijdens de ordinatie in de kathedraal van Strängnäs
Birgitta Ed helemaal rechts tijdens de ordinatie in de kathedraal van Strängnäs beeld Svenska Kyrkans Stift

Strängnäs

Na een master in theologie werd de 54-jarige Birgitta Ed door bisschop Johan Dalman geordineerd als predikant in de kathedraal van Strängnäs, samen met nog een nieuwe predikant en twee diakenen. Nu moet ze nog een jaar werken als hulppastor.

Zeven jaar studie had Birgitta Ed erop zitten, toen haar man minister-president van Zweden werd. Dat was in december, niet lang na de verkiezingen op 11 september 2022. Ze was begonnen toen haar man partijleider werd van de Zweedse politieke partij Moderaten (‘Gematigden’).

Premier Ulf Kristersson en de drie dochters van het stel (Siri, Ellen en Signe) waren tijdens de grote dag aanwezig in de kathedraal. De kersverse voorganger ervaart de machtspositie van haar man totaal niet als belasting, ver..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Migrantenkerken doen 'buitengewoon werk', maar ondertussen kunnen ze niet ademhalen

Meer dan dertig migrantenpastors kwamen maandag samen in Amsterdam, velen zitten met zorgen rondom huisvesting. 'We moeten voor de overheid economisch uitdrukken hoeveel we doen in de buurt.'

Afbeelding

Hoe een moslimprotest trekken krijgt van een processie. 'Stop het haatzaaien tegen moslims. Amen'

Ruim duizend moslims demonstreerden zondag in Den Haag tegen een recente actie waarbij anti-islamgroep Pegida een Koran verscheurde. ’De Koran is de genade van God, daar dien je van af te blijven.’

Afbeelding

Hoe krijg ik mijn kinderen mee naar de kerk? Vijf vragen en antwoorden. 'Zingen ze niet mee? Ook goed'

In veel christelijke gezinnen is het een wekelijks ritueel: moeten de vraag of de kinderen wel of niet mee naar de kerk? Zo ga je om met kindermomenten, wel of niet meezingen en tieners zonder vrienden in de kerk.

Afbeelding

Kerken en het slavernijverleden op Curaçao: 'Er was een sociale kloof, maar iedereen had elkaar ook nodig'

Het is het jaar van excuses voor het slavernijverleden en van herdenking van het einde van de slavernij. Hoe gaan kerken op Curaçao met dat verleden om? ‘Er wordt nog steeds onderscheid gemaakt op basis van huidskleur.’

Afbeelding

Leonard is vanaf zijn geboorte blind: 'Het idee dat ik straks mijn vrouw en kinderen kan zien, geeft mij troost'

‘Als Jezus nu zou leven … zou ik dan naar Hem toe gaan om genezing te ontvangen? Ik weet het niet zo goed.’ Leonard (30) kijkt onbewust langs je heen, als je met hem praat. Hij is blind.

Afbeelding

In Memoriam: Ioannis Zizioulas (1931-2023), theoloog van de eucharistie en van de schepping

Hij gold als een van de meest vooraanstaande en invloedrijke hedendaagse oosters-orthodoxe theologen. Ioannis Zizioulas overleed woensdag aan de complicaties van een covidbesmetting.