Waarom theologen Dorina Nauta en Dolf te Velde niet zonder de kerk kunnen. ‘Je zit in een ritme, dat helpt mij’

Achtergrond
Kerkverlating? Geloven buiten de kerk? Minder diensten? Dolf te Velde en Dorina Nauta doen er niet aan mee. Zij vertellen waarom zij met plezier naar de kerk gaan. Zelfs als ze druk zijn, of misschien liever zouden gaan sporten.
Aldwin Geluk
maandag 23 januari 2023 om 01:55
Dorina Nauta en Dolf te Velde zijn te gast bij de podcast Dick en Daniël Geloven het Wel.
Dorina Nauta en Dolf te Velde zijn te gast bij de podcast Dick en Daniël Geloven het Wel. beeld ND

Te druk om naar de kerk te gaan, omdat je als jonge ouder in het spitsuur van je leven zit? Juist niet, zegt Dorina Nauta. ‘Ik zit zelf, met drie jonge kinderen, midden in dat spitsuur. Ik vind het heerlijk dat ik hen op zondag naar hun eigen plek breng en dan een uur in de kerk mag zitten. Ik word dan even boven de drukte uitgetild. Dat doet zingen voor mij, of een gebed: het tilt mij op uit de alledaagse rush.’ 

Nauta is theoloog, lid van de Nieuwe Kerk in Utrecht en als spreker onder meer bekend van de Opwekking-conferentie. Te midden van berichten over kerkverlating en cijfers over mensen die liever buiten de kerk geloven, voert zij een hartstochtelijk pleidooi vóór kerkgang. ‘Het klinkt misschien heel ouderwets, maar voor m..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat bezielt mensen die geloven in de helende kracht van stenen? 'Het is tijd om de natuur te heiligen'

Minder pijn door de energie van geneeskrachtige stenen? Op allerlei plekken kom je geloof in de natuur tegen. Hoe kijken theoloog Gijsbert van den Brink en filosoof André van der Braak naar de heiligheid van de natuur?

Afbeelding

Predikant Detlef breit sokken tijdens synodevergaderingen. 'Dan kan ik mij beter concentreren'

Detlef Bohlken (54), predikant van de protestantse gemeente in Tiel, breit graag. ‘Als ik iets heb wat niet veel aandacht vraagt, zoals breien, zijn mijn gedachten veel gerichter.’

Afbeelding

Henk Binnendijk ziet met pijn dat jongeren naar hippere kerken gaan. 'Waar God je zaaide, moet je bloeien'

‘Hoe lang moet ik nog in mijn kerk blijven? Ik heb het er niet goed naar mijn zin.’ Die vraag kreeg Henk Binnendijk vaak als spreker op conferenties. Zijn antwoord was altijd duidelijk: ‘Zo lang mogelijk.’

Afbeelding

Moderne dominees zeiden dat Jezus niet was opgestaan. De rechtzinnigen namen een onorthodoxe maatregel

Moderne dominees doopten kinderen niet meer in de naam van Jezus. Laat uw kinderen niet door hen dopen, zeiden de rechtzinnigen, en ze begonnen een schaduwkerk.

Afbeelding

Deborah had elf keer een psychose: 'De grenzeloosheid is voor mij het ergste'

Deborah Ham (44) heeft elf psychoses gehad, maar weigert in de wachtkamer te blijven zitten. 'Er zijn veel dingen die ik niet meer kan, maar het is 'maar' aardse gebrokenheid. Ik zie ook dat ik veel wél kan.'

Afbeelding

De 'oorlog' in de oorlog: het gevecht om het Holenklooster in Kyiv wordt per kerkgebouw uitgevochten

Op 29 maart moet de Oekraïens-Orthodoxe Kerk het Holenklooster in Kyiv verlaten. Maar is de verdrijving van de kerk die tot vorig jaar bij het Moskouse Patriarchaat hoorde, geen schending van godsdienstvrijheid?