Waarom theologen Dorina Nauta en Dolf te Velde niet zonder de kerk kunnen. ‘Je zit in een ritme, dat helpt mij’

Achtergrond
Kerkverlating? Geloven buiten de kerk? Minder diensten? Dolf te Velde en Dorina Nauta doen er niet aan mee. Zij vertellen waarom zij met plezier naar de kerk gaan. Zelfs als ze druk zijn, of misschien liever zouden gaan sporten.
Aldwin Geluk
maandag 23 januari 2023 om 01:55
Dorina Nauta en Dolf te Velde zijn te gast bij de podcast Dick en Daniël Geloven het Wel.
Dorina Nauta en Dolf te Velde zijn te gast bij de podcast Dick en Daniël Geloven het Wel. beeld ND

Te druk om naar de kerk te gaan, omdat je als jonge ouder in het spitsuur van je leven zit? Juist niet, zegt Dorina Nauta. ‘Ik zit zelf, met drie jonge kinderen, midden in dat spitsuur. Ik vind het heerlijk dat ik hen op zondag naar hun eigen plek breng en dan een uur in de kerk mag zitten. Ik word dan even boven de drukte uitgetild. Dat doet zingen voor mij, of een gebed: het tilt mij op uit de alledaagse rush.’ 

Nauta is theoloog, lid van de Nieuwe Kerk in Utrecht en als spreker onder meer bekend van de Opwekking-conferentie. Te midden van berichten over kerkverlating en cijfers over mensen die liever buiten de kerk geloven, voert zij een hartstochtelijk pleidooi vóór kerkgang. ‘Het klinkt misschien heel ouderwets, maar voor m..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Migrantenkerken doen 'buitengewoon werk', maar ondertussen kunnen ze niet ademhalen

Meer dan dertig migrantenpastors kwamen maandag samen in Amsterdam, velen zitten met zorgen rondom huisvesting. 'We moeten voor de overheid economisch uitdrukken hoeveel we doen in de buurt.'

Afbeelding

Hoe een moslimprotest trekken krijgt van een processie. 'Stop het haatzaaien tegen moslims. Amen'

Ruim duizend moslims demonstreerden zondag in Den Haag tegen een recente actie waarbij anti-islamgroep Pegida een Koran verscheurde. ’De Koran is de genade van God, daar dien je van af te blijven.’

Afbeelding

Hoe krijg ik mijn kinderen mee naar de kerk? Vijf vragen en antwoorden. 'Zingen ze niet mee? Ook goed'

In veel christelijke gezinnen is het een wekelijks ritueel: moeten de vraag of de kinderen wel of niet mee naar de kerk? Zo ga je om met kindermomenten, wel of niet meezingen en tieners zonder vrienden in de kerk.

Afbeelding

Kerken en het slavernijverleden op Curaçao: 'Er was een sociale kloof, maar iedereen had elkaar ook nodig'

Het is het jaar van excuses voor het slavernijverleden en van herdenking van het einde van de slavernij. Hoe gaan kerken op Curaçao met dat verleden om? ‘Er wordt nog steeds onderscheid gemaakt op basis van huidskleur.’

Afbeelding

Leonard is vanaf zijn geboorte blind: 'Het idee dat ik straks mijn vrouw en kinderen kan zien, geeft mij troost'

‘Als Jezus nu zou leven … zou ik dan naar Hem toe gaan om genezing te ontvangen? Ik weet het niet zo goed.’ Leonard (30) kijkt onbewust langs je heen, als je met hem praat. Hij is blind.

Afbeelding

In Memoriam: Ioannis Zizioulas (1931-2023), theoloog van de eucharistie en van de schepping

Hij gold als een van de meest vooraanstaande en invloedrijke hedendaagse oosters-orthodoxe theologen. Ioannis Zizioulas overleed woensdag aan de complicaties van een covidbesmetting.