Wat verdient een dominee? En waarom moet dat zo ingewikkeld in elkaar zitten?

Analyse
Januari is de maand waarin kerken vanouds met de zak rondgaan – de actie Kerkbalans. De twee grootste kostenposten van een kerk zijn het gebouw en de voorganger. Die laatste wordt vaak op een nogal complexe manier betaald. Waarom eigenlijk? En welke kerk betaalt het meest?
Dick Schinkelshoek
zaterdag 21 januari 2023 om 01:47 aangepast 07:09
De hervormde gemeente in Klundert werft voor de Actie Kerkbalans. Jaarlijks hebben kerken vele miljoenen nodig om - naast de kerkgebouwen - alle predikanten, pastoors, voorgangers te betalen.
De hervormde gemeente in Klundert werft voor de Actie Kerkbalans. Jaarlijks hebben kerken vele miljoenen nodig om - naast de kerkgebouwen - alle predikanten, pastoors, voorgangers te betalen. beeld anp / Dirk hol
Analyses geloof

Dominees zijn geen grootverdieners. En pastoors al helemaal niet. Toch moeten kerken jaarlijks tientallen miljoenen euro’s binnenharken om hen te betalen. Naast de kerkgebouwen zijn de voorgangers voor lokale kerken met stip de grootste kostenpost (zoals leraren dat zijn voor scholen en journalisten voor een krant). 

Met dat loon van al die geestelijken is echter iets geks aan de hand. Pastoors, predikanten en veel evangelische voorgangers krijgen namelijk geen salaris. Ze zijn niet in dienst van hun kerk, maar semizelfstandige ondernemers. Hun loon is een vergoeding voor de diensten die ze leveren (het leiden van de erediensten, pastoraat, catechese en alles wat er verder in een kerk zoal gebeurt). In vaktermen heet dat een traktement – ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat verdient een dominee? En waarom moet dat zo ingewikkeld in elkaar zitten?

Een van de grootste kostenposten voor een lokale kerk is de voorganger, predikant of pastoor. Die wordt vaak op een nogal complexe manier betaald. Waarom is dat eigenlijk? En welke kerk betaalt het meest?

Afbeelding

Veel kerkgangers zijn sinds corona weggebleven. Waarom komen ze niet terug?

Sinds de coronatijd missen we mensen die eerder altijd in de kerk zaten, bekende onlangs een bevriende predikant. Vooral gezinnen met kinderen komen minder naar de zondagse diensten. Hoe komt dat?

Afbeelding

Komen dieren ook in de hemel? ‘Ieder grassprietje wordt getransformeerd’

Is er eeuwig leven voor de dieren? Nee, hebben christelijke theologen altijd gezegd. De overtuiging is de laatste jaren nogal omgeslagen. Fijn voor de baasjes, maar moeten de honden nu voor eeuwig aan de leiband lopen?

Afbeelding

In de woke beweging wordt een held zomaar gedumpt. Ook in de kerk

Megan Rohrer was nog geen jaar geleden wereldnieuws als de eerste transgender bisschop. Maar Rohrer zou racistisch zijn geweest. Genade en vergeving blijven lastige begrippen in de woke church, schrijft Dick Schinkelshoek.

Afbeelding

Mannen, abortus moet echt véél meer ons probleem worden

Kinderen beginnen niet zomaar spontaan in volwassen vrouwen te groeien. Waarom doen veel mannen toch in het debat over abortus alsof dat wel zo is, vraagt Dick Schinkelshoek zich af.

Afbeelding

Een robot-dominee die beter preekt dan een mens ooit kan. Dat is de toekomst. Maar willen we dat?

Robots zullen steeds meer op een menselijke - dus ook emotionele - manier naar de wereld gaan kijken, schrijft Dick Schinkelshoek. Zien we ze straks ook in de kerk? En kunnen ze ons iets leren over geloven in God?