Journalisten weten te weinig van religie, vinden deze theologen. ‘Juist nu zoeken mensen naar zingeving’

Achtergrond
Een katholieke dominee of een gereformeerde mis; nieuwsmedia gaan regelmatig de fout in als zij berichten over religie. Het ontbreekt op veel redacties aan kennis van geloof en kerk, zeggen theologen.
Gershon Osnabrugge
dinsdag 17 januari 2023 om 10:11
De hulpkoster van een Oud Gereformeerde Gemeente staat in 2021 de pers te woord. Het ontbreekt op veel redacties van nieuwsmedia aan kennis van religie, zeggen theologen.
De hulpkoster van een Oud Gereformeerde Gemeente staat in 2021 de pers te woord. Het ontbreekt op veel redacties van nieuwsmedia aan kennis van religie, zeggen theologen. beeld anp / Robin Utrecht

Een journalist belt de persvoorlichter van een groot kerkgenootschap. Hoe staat de kerk tegenover homoseksualiteit?, zo luidt de vraag. Zomaar een voorbeeld van hoe religie op veel redacties een ondergeschoven kindje is, stelt theoloog en antropoloog Johan Roeland. ‘Alsof dit kerkverband dé kerk representeert.’

Dit beeld wordt breder herkend. Cultuurtheoloog Frank Bosman wordt regelmatig gebeld door journalisten vanwege zijn kennis over de Katholieke Kerk. ‘Journalisten bedoelen het goed en zijn nieuwsgierig, maar ze weten vaak helemaal niks. Ze weten het verschil tussen een mis en een viering niet, of tussen een priester, pastoor of dominee.’ Volgens Bosman is het verschil tussen een dominee en pastoor niet weten vergelijkbaar met vertel..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Christophe Vekeman: 'Mensen reageren met ongeloof op mijn geloof. Sommigen doen schamper over het christelijk geloof, alsof het geen wereldreligie is maar een psychische afwijking.'

De Belgische schrijver Christophe Vekeman zocht 30 jaar naar God. Nu noemt hij zich een christen

De Belgische auteur Christophe Vekeman was niet op zoek naar troost of zingeving, maar naar waarheid. Na een lange reis noemt hij zich nu christen. ‘Daarmee is de kous niet af. Geloof moet je elke dag opnieuw verwerven.’

Politieagenten en beveiligers verzamelen zich buiten de parochie van de Assyrische Kerk van het Oosten waar maandag een steekpartij plaatsvond. Nadat de politie de dader had gearresteerd, braken er rellen uit.

Man steekt bisschop neer tijdens kerkdienst in Australië, rellen buiten de kerk

Een steekpartij heeft maandagochtend abrupt een einde gemaakt aan een kerkdienst in de Assyrische Goede Herderkerk in Wakeley, 35 km ten westen van Sydney. De neergestoken bisschop bad daarbij voor zijn aanvaller.

Oudkatholiek theoloog Peter Ben Smit legt uit dat seks tussen twee mannen in de oudheid vaak sterk samenhangt met de sociale orde en macht.

Sommige Engelse bijbelvertalingen hebben het expliciet over homoseksualiteit - hoe terecht is dat?

In de Bijbel gaat het soms over seks tussen mannen. Toch kun je daarvoor niet zomaar de term 'homoseksualiteit' gebruiken, zeggen deskundigen. 'Deze teksten proberen misbruik tegen te gaan.'

'Kan een podcast een concurrentie worden van de catechisatie?'

Gereformeerde Gemeenten grijpen naar podcast voor geloofsleer. 'Geen concurrent voor catechisatie'

Wat staat er deze week in de bladen over kerk en geloof? Met podcast over de geloofsleer proberen de Gereformeerde gemeenten jongeren weer aan het lezen te krijgen. ‘Dat klinkt misschien een beetje apart.’

Delise, Christian Verwoerd, Joke Buis en Matthijn Buwalda brachten nieuwe muziek uit.

Nieuwe christelijke muziek van eigen bodem: welke nummers verschenen de afgelopen weken?

Van Joke Buis tot Matthijn Buwalda en van Delise tot Insalvation. Welke liederen van christelijke artiesten uit Nederland zijn onlangs uitgekomen? Een overzicht van nieuwe releases.

Een belangrijk aspect aan de scheiding van tafel en bed is de mogelijkheid tot herstel.

Scheiden van tafel en bed - wat is het en waarom komt het vooral in christelijke kring voor?

Wie een echtscheiding te ver vindt gaan, kan kiezen voor een scheiding van tafel en bed. Stellen kiezen hier zelden voor, ‘maar als mensen dit doen, is het praktisch altijd vanwege het geloof’.