Hoe een kerk met de kap van tientallen bomen de woede van het dorp op de hals haalde

Achtergrond
De armlastige Hervormde Gemeente in Voorthuizen verkocht een stuk bos bij de kerk om aan geld te komen. De monumentale bomen moesten wijken voor woningbouw. Tot groot verdriet van omwonenden, onder wie emeritus predikant Hans Hofstra. ‘Een kerk die zó met Gods schepping omgaat … onbestaanbaar.’
Eline Kuijper
zaterdag 21 januari 2023 om 01:00 aangepast 10:34
Hans Hofstra tussen de afgezaagde boomstronken in het Pastoriebos in Voorthuizen, met op de achtergrond de karakteristieke dorpskerk.
Hans Hofstra tussen de afgezaagde boomstronken in het Pastoriebos in Voorthuizen, met op de achtergrond de karakteristieke dorpskerk. beeld Carel Schutte

Voorthuizen

Op een sombere winterdag loopt Hans Hofstra in zijn blauw-oranje jas naar de overkant van een doorgaande weg, vlakbij zijn huis in Voorthuizen. ‘Hier komen de parkeerplaatsen’, zegt hij, wijzend naar een stuk grond naast de karakteristieke dorpskerk. Tientallen afgezaagde boomstronken verraden dat hier niet lang geleden nog een stuk bos was. Even verderop, achter de kerk komen 24 appartementen. Ook daar moesten bomen voor wijken, in totaal meer dan zeventig. ‘Daar zaten ook dit soort monumentale bomen tussen’, zegt hij, wijzend naar een kolossale beuk, die zijn dikke takken als zegenende armen uitspreidt. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na twee niertransplantaties en dialyse blijft Arthur optimistisch: 'God heeft mij veel gegeven'

'Ik leef met meer dalen dan een gemiddeld mens, maar de pieken zijn ook hoger.' Arthur Burggraaf (22) heeft al zijn hele leven ernstig nierfalen. Hij dialyseerde een jaar en heeft twee niertransplantaties gehad.

Afbeelding

'Heb het leven lief': de Zwolse Oosterkerk viert dat met een Toon Hermans-dienst

'Mijn vader was ook predikant. Mijn moeder en hij konden smakelijk lachen om Toon Hermans en ook meevoelen met zijn serieuze teksten. Maar een kerkdienst met zijn werk erin, nee, dat zou niet denkbaar zijn geweest.'

Afbeelding

Tienden geven: Joris en Annemarie doen het. Hoe Bijbels is dat en is het nog van deze tijd?

Tien procent van je salaris weggeven. Joris is niet christelijk, maar doet dat toch. Annemarie is wél christen, maar kiest ervoor vooral haar tijd te ‘doneren’. Hoe letterlijk is de Bijbelse opdracht om tienden te geven?

Afbeelding

Van bed en breakfast tot boulderhal: steeds meer kerkgebouwen krijgen een andere functie

Steeds meer kerkgebouwen verliezen hun religieuze doel en krijgen een andere bestemming: 1849 kerken hebben inmiddels een andere bestemming, of krijgen deze binnenkort. ‘Een bordeel in de kerk kunnen we niet goedkeuren.’

Afbeelding

'Homokwestie' lijkt niet uit te draaien op schisma bij methodisten in Verenigde Staten

Het is nog maar de vraag of uiteenlopende standpunten over homoseksuele relaties leiden tot een schisma binnen de United Methodist Church in de Verenigde Staten.

Afbeelding

Religieuze wanen komen vaker voor op de Biblebelt. 'Bevindelijk-gereformeerden behandelen is lastiger'

Denken dat je engelenvleugels hebt en kunt vliegen. Of doodsbang zijn dat de duivel je meeneemt. Bevindelijk gereformeerden hebben meer last van religieuze wanen. Maar professionele hulp zullen ze niet gauw inroepen.