Quiet 500 strijdt met warme woonkamers tegen stille armoede. ‘Ik eet alleen maar patat’

Reportage
Kun je de kapper niet betalen of heb je geen winterjas? De vrijwilligers van de Quiet 500 proberen te helpen, niet zelden vanuit hun katholieke geloof. Hun ‘Quiet 500’ is een knipoog naar rijkeluisglossy Quote 500. Inmiddels helpt een aantal van Nederlands allerrijksten dapper mee.
Celine Timmerman
maandag 5 december 2022 om 20:23 aangepast 08:54
De inloopochtend van Quiet Den Haag. 'Als ik al brood eet, is dat zonder beleg.'
De inloopochtend van Quiet Den Haag. 'Als ik al brood eet, is dat zonder beleg.' beeld Joost Hoving

‘In al mijn ondergoed en bh’s zitten gaten.’ Palmyra Lorenzo (61) zit midden in de Haagse wijk Transvaal in de huiskamer van Quiet Den Haag aan een cappuccino. Ze wijst naar haar crocs. ‘Dit zijn mijn enige paar schoenen voor de winter en dit hesje is mijn winterjas. Al mijn broeken zijn kapot en de bovenkleding slijt snel. Dit is mijn antwoord als je me vraagt hoe het met me is.’ 

Lorenzo kwam op haar 28e in de WAO nadat het werken als universeel metaalslijper door een aangeboren rugafwijking niet meer ging. Na een herkeuring op haar 45e ging ze er 700 euro per maand op achteruit, vertelt ze. Toen er via via iemand bij haar aanklopte voor onderdak, nam ze de man in huis die vervolgens allerlei abonnementen op haar naam afsloot. Zes jaar ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Leonard is vanaf zijn geboorte blind: 'Het idee dat ik straks mijn vrouw en kinderen kan zien, geeft mij troost'

‘Als Jezus nu zou leven … zou ik dan naar Hem toe gaan om genezing te ontvangen? Ik weet het niet zo goed.’ Leonard (30) kijkt onbewust langs je heen, als je met hem praat. Hij is blind.

Afbeelding

In Memoriam: Ioannis Zizioulas (1931-2023), theoloog van de eucharistie en van de schepping

Hij gold als een van de meest vooraanstaande en invloedrijke hedendaagse oosters-orthodoxe theologen. Ioannis Zizioulas overleed woensdag aan de complicaties van een covidbesmetting.

Afbeelding

Caroly Houmes, directeur van IJM: 'Ik voel de duisternis en tegelijk geloof ik dat er een goede God is'

De strijd tegen slavernij en gedwongen prostitutie tekent haar werk. Al jarenlang is Caroly Houmes boegbeeld van International Justice Mission. Kalm en toch: 'Mijn kind gaat dus niet bij zo'n kerstman op schoot.'

Afbeelding

Bijbel voor basisschoolkinderen in eigentijdse films: 'Een oeroud verhaal in een modern jasje'

Ruzie in huis, vader en zoon schreeuwen. De voordeur knalt, zoon vertrekt. De film De magie van Valentijn vertelt het verhaal van de verloren zoon in moderne stijl, om kinderen vertrouwd te maken met de Bijbel.

Afbeelding

Hoe een avondmaalsviering op het asfalt een akelig diepe verdeeldheid aan het licht bracht

De klimaatdemonstranten die vorig weekend op de A12 een pakje druivensap en een bolletje nuttigden als ‘actiemaal’ legden een fundamenteel meningsverschil onder christenen bloot. En nee, dat ging niet over het klimaat.

Afbeelding

Hoogleraar bijbelvertalen Matthijs de Jong over interpretatie: 'Job vond troost in plaats van berouw'

Het berouw van Job en de hoofdstukindeling van Genesis 1, klopt dat wel? Bijzonder hoogleraar bijbelvertalen, Matthijs de Jong, vermoedt van niet. ‘Een bijbelvertaling kan er over honderd jaar heel anders uitzien.’