Quiet 500 strijdt met warme woonkamers tegen stille armoede. ‘Ik eet alleen maar patat’

Reportage
Kun je de kapper niet betalen of heb je geen winterjas? De vrijwilligers van de Quiet 500 proberen te helpen, niet zelden vanuit hun katholieke geloof. Hun ‘Quiet 500’ is een knipoog naar rijkeluisglossy Quote 500. Inmiddels helpt een aantal van Nederlands allerrijksten dapper mee.
Celine Timmerman
maandag 5 december 2022 om 20:23 aangepast 08:54
De inloopochtend van Quiet Den Haag. 'Als ik al brood eet, is dat zonder beleg.'
De inloopochtend van Quiet Den Haag. 'Als ik al brood eet, is dat zonder beleg.' beeld Joost Hoving

‘In al mijn ondergoed en bh’s zitten gaten.’ Palmyra Lorenzo (61) zit midden in de Haagse wijk Transvaal in de huiskamer van Quiet Den Haag aan een cappuccino. Ze wijst naar haar crocs. ‘Dit zijn mijn enige paar schoenen voor de winter en dit hesje is mijn winterjas. Al mijn broeken zijn kapot en de bovenkleding slijt snel. Dit is mijn antwoord als je me vraagt hoe het met me is.’ 

Lorenzo kwam op haar 28e in de WAO nadat het werken als universeel metaalslijper door een aangeboren rugafwijking niet meer ging. Na een herkeuring op haar 45e ging ze er 700 euro per maand op achteruit, vertelt ze. Toen er via via iemand bij haar aanklopte voor onderdak, nam ze de man in huis die vervolgens allerlei abonnementen op haar naam afsloot. Zes jaar ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Migrantenkerken doen 'buitengewoon werk', maar ondertussen kunnen ze niet ademhalen

Meer dan dertig migrantenpastors kwamen maandag samen in Amsterdam, velen zitten met zorgen rondom huisvesting. 'We moeten voor de overheid economisch uitdrukken hoeveel we doen in de buurt.'

Afbeelding

Hoe een moslimprotest trekken krijgt van een processie. 'Stop het haatzaaien tegen moslims. Amen'

Ruim duizend moslims demonstreerden zondag in Den Haag tegen een recente actie waarbij anti-islamgroep Pegida een Koran verscheurde. ’De Koran is de genade van God, daar dien je van af te blijven.’

Afbeelding

Hoe krijg ik mijn kinderen mee naar de kerk? Vijf vragen en antwoorden. 'Zingen ze niet mee? Ook goed'

In veel christelijke gezinnen is het een wekelijks ritueel: moeten de vraag of de kinderen wel of niet mee naar de kerk? Zo ga je om met kindermomenten, wel of niet meezingen en tieners zonder vrienden in de kerk.

Afbeelding

Kerken en het slavernijverleden op Curaçao: 'Er was een sociale kloof, maar iedereen had elkaar ook nodig'

Het is het jaar van excuses voor het slavernijverleden en van herdenking van het einde van de slavernij. Hoe gaan kerken op Curaçao met dat verleden om? ‘Er wordt nog steeds onderscheid gemaakt op basis van huidskleur.’

Afbeelding

Leonard is vanaf zijn geboorte blind: 'Het idee dat ik straks mijn vrouw en kinderen kan zien, geeft mij troost'

‘Als Jezus nu zou leven … zou ik dan naar Hem toe gaan om genezing te ontvangen? Ik weet het niet zo goed.’ Leonard (30) kijkt onbewust langs je heen, als je met hem praat. Hij is blind.

Afbeelding

In Memoriam: Ioannis Zizioulas (1931-2023), theoloog van de eucharistie en van de schepping

Hij gold als een van de meest vooraanstaande en invloedrijke hedendaagse oosters-orthodoxe theologen. Ioannis Zizioulas overleed woensdag aan de complicaties van een covidbesmetting.