Oekraïense kerk wil geen (heilige) olie meer uit Moskou. Toch dreigt president Zelensky met een verbod

Nieuws
De Oekraïens-Orthodoxe Kerk die tot voor kort onder het patriarchaat van Moskou viel, maar daar na de Russische inval mee brak, ligt onder vuur. Hoewel zij de banden met Moskou verbrak, dreigt nu een volledig verbod van de kerk.
Hendro Munsterman
maandag 5 december 2022 om 05:00
President Volodymyr Zelensky bezocht op 24 augustus, de Oekraïense onafhankelijkheidsdag, met zijn echtgenote een kathedraal van de in 2018 opgerichte Oekraïens-Orthodoxe Kerk. Hij werd daar ontvangen door de kerkleider van deze kerk, metropoliet Epiphanius.
President Volodymyr Zelensky bezocht op 24 augustus, de Oekraïense onafhankelijkheidsdag, met zijn echtgenote een kathedraal van de in 2018 opgerichte Oekraïens-Orthodoxe Kerk. Hij werd daar ontvangen door de kerkleider van deze kerk, metropoliet Epiphanius. beeld Ukrainian Presidency

Kyiv

De Heilige Synode van de Oekraïens-Orthodoxe Kerk nam afgelopen 23 november het historische besluit de heilige oliën die voor de toediening van sacramenten wordt gebruikt niet meer uit Moskou te laten komen. Dat is binnen de orthodoxe kerken een teken van volledige onafhankelijkheid. Tot nog toe werden de heilige oliën jaarlijks in Moskou gewijd alvorens voor kerkelijk gebruik naar Oekraïne te worden vervoerd. 

Vanaf nu zal de kerk echter haar eigen oliën wijden, een teken dat zij het met de onafhankelijkheid ernst maakt. Zij brak afgelopen mei met het Russisch-Orthodoxe patriarchaat uit protest tegen de steun van de Russische patriarch Kirill voor de Russische inval.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Heb het leven lief': de Zwolse Oosterkerk viert dat met een Toon Hermans-dienst

'Mijn vader was ook predikant. Mijn moeder en hij konden smakelijk lachen om Toon Hermans en ook meevoelen met zijn serieuze teksten. Maar een kerkdienst met zijn werk erin, nee, dat zou niet denkbaar zijn geweest.'

Afbeelding

Tienden geven: Joris en Annemarie doen het. Hoe Bijbels is dat en is het nog van deze tijd?

Tien procent van je salaris weggeven. Joris is niet christelijk, maar doet dat toch. Annemarie is wél christen, maar kiest ervoor vooral haar tijd te ‘doneren’. Hoe letterlijk is de Bijbelse opdracht om tienden te geven?

Afbeelding

'Homokwestie' lijkt niet uit te draaien op schisma bij methodisten in Verenigde Staten

Het is nog maar de vraag of uiteenlopende standpunten over homoseksuele relaties leiden tot een schisma binnen de United Methodist Church in de Verenigde Staten.

Afbeelding

Religieuze wanen komen vaker voor op de Biblebelt. 'Bevindelijk-gereformeerden behandelen is lastiger'

Denken dat je engelenvleugels hebt en kunt vliegen. Of doodsbang zijn dat de duivel je meeneemt. Bevindelijk gereformeerden hebben meer last van religieuze wanen. Maar professionele hulp zullen ze niet gauw inroepen.

Afbeelding

Evelyn Noltus is predikant van de Protestantse Johanneskerk in Leersum en speelt toneel

Evelyn Noltus (61) is predikant van de Protestantse Johanneskerk in Leersum en speelt toneel. ‘Het helpt mij in mijn rol als predikant om dingen te doen die spannend zijn.’

Afbeelding

Machtspositie Zweedse premier is geen bezwaar voor het pastorsambt van zijn vrouw

Zondag werd Birgitta Ed, echtgenote van de Zweedse premier Ulf Kristersson, bevestigd als predikant in de lutherse kerk. Het was emotioneel, maar niet vanwege de functie van haar man.