‘Nashvilledominee’ Maarten Klaassen verlaat PKN: ‘Het evangelie is in het geding’

Nieuws
Dominee Maarten Klaassen vertrekt uit de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Breekpunt is de weigering van de kerk om een veroordeling over homoseksualiteit uit te spreken.
Jacolien Viveen
vrijdag 2 december 2022 om 13:35 aangepast 07:15
Dominee Maarten Klaassen verlaat de Protestantse Kerk 'die weigert op haar schreden terug te komen'.
Dominee Maarten Klaassen verlaat de Protestantse Kerk 'die weigert op haar schreden terug te komen'. beeld anp / Jeroen Jumelet

Barneveld

‘Dat er in de PKN geen toetsing mogelijk blijkt van omstreden beleid’ is zijn grootste bezwaar, vertelt Maarten Klaassen. De ‘geruisloze invoering van de transgenderliturgie in de PKN’ stuit hem tegen de borst. Klaassen is naast dominee ook lector van de stichting Bijbels Beraad Man/Vrouw. Doel van deze stichting is: ‘Christenen weerbaar maken tegen de ideologisch-gedreven afwijkingen van het Bijbels getuigenis in de samenleving, zoals in seksualisering, feminisme en lhbtiq-ideologie’. De dominee was eerder een van de medeondertekenaars van de zogenoemde Nashville-verklaring die onder meer een homoseksuele levenswijze scherp veroordeelt. Tot september 2022 was hij nog predikant van de hervormde gemeente in Arnemuiden. ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Leonard is vanaf zijn geboorte blind: 'Het idee dat ik straks mijn vrouw en kinderen kan zien, geeft mij troost'

‘Als Jezus nu zou leven … zou ik dan naar Hem toe gaan om genezing te ontvangen? Ik weet het niet zo goed.’ Leonard (30) kijkt onbewust langs je heen, als je met hem praat. Hij is blind.

Afbeelding

In Memoriam: Ioannis Zizioulas (1931-2023), theoloog van de eucharistie en van de schepping

Hij gold als een van de meest vooraanstaande en invloedrijke hedendaagse oosters-orthodoxe theologen. Ioannis Zizioulas overleed woensdag aan de complicaties van een covidbesmetting.

Afbeelding

Caroly Houmes, directeur van IJM: 'Ik voel de duisternis en tegelijk geloof ik dat er een goede God is'

De strijd tegen slavernij en gedwongen prostitutie tekent haar werk. Al jarenlang is Caroly Houmes boegbeeld van International Justice Mission. Kalm en toch: 'Mijn kind gaat dus niet bij zo'n kerstman op schoot.'

Afbeelding

Bijbel voor basisschoolkinderen in eigentijdse films: 'Een oeroud verhaal in een modern jasje'

Ruzie in huis, vader en zoon schreeuwen. De voordeur knalt, zoon vertrekt. De film De magie van Valentijn vertelt het verhaal van de verloren zoon in moderne stijl, om kinderen vertrouwd te maken met de Bijbel.

Afbeelding

Hoe een avondmaalsviering op het asfalt een akelig diepe verdeeldheid aan het licht bracht

De klimaatdemonstranten die vorig weekend op de A12 een pakje druivensap en een bolletje nuttigden als ‘actiemaal’ legden een fundamenteel meningsverschil onder christenen bloot. En nee, dat ging niet over het klimaat.

Afbeelding

Hoogleraar bijbelvertalen Matthijs de Jong over interpretatie: 'Job vond troost in plaats van berouw'

Het berouw van Job en de hoofdstukindeling van Genesis 1, klopt dat wel? Bijzonder hoogleraar bijbelvertalen, Matthijs de Jong, vermoedt van niet. ‘Een bijbelvertaling kan er over honderd jaar heel anders uitzien.’