‘Nashvilledominee’ Maarten Klaassen verlaat PKN: ‘Het evangelie is in het geding’

Nieuws
Dominee Maarten Klaassen vertrekt uit de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Breekpunt is de weigering van de kerk om een veroordeling over homoseksualiteit uit te spreken.
Jacolien Viveen
vrijdag 2 december 2022 om 13:35 aangepast 07:15
Dominee Maarten Klaassen verlaat de Protestantse Kerk 'die weigert op haar schreden terug te komen'.
Dominee Maarten Klaassen verlaat de Protestantse Kerk 'die weigert op haar schreden terug te komen'. beeld anp / Jeroen Jumelet

Barneveld

‘Dat er in de PKN geen toetsing mogelijk blijkt van omstreden beleid’ is zijn grootste bezwaar, vertelt Maarten Klaassen. De ‘geruisloze invoering van de transgenderliturgie in de PKN’ stuit hem tegen de borst. Klaassen is naast dominee ook lector van de stichting Bijbels Beraad Man/Vrouw. Doel van deze stichting is: ‘Christenen weerbaar maken tegen de ideologisch-gedreven afwijkingen van het Bijbels getuigenis in de samenleving, zoals in seksualisering, feminisme en lhbtiq-ideologie’. De dominee was eerder een van de medeondertekenaars van de zogenoemde Nashville-verklaring die onder meer een homoseksuele levenswijze scherp veroordeelt. Tot september 2022 was hij nog predikant van de hervormde gemeente in Arnemuiden. ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Migrantenkerken doen 'buitengewoon werk', maar ondertussen kunnen ze niet ademhalen

Meer dan dertig migrantenpastors kwamen maandag samen in Amsterdam, velen zitten met zorgen rondom huisvesting. 'We moeten voor de overheid economisch uitdrukken hoeveel we doen in de buurt.'

Afbeelding

Hoe een moslimprotest trekken krijgt van een processie. 'Stop het haatzaaien tegen moslims. Amen'

Ruim duizend moslims demonstreerden zondag in Den Haag tegen een recente actie waarbij anti-islamgroep Pegida een Koran verscheurde. ’De Koran is de genade van God, daar dien je van af te blijven.’

Afbeelding

Hoe krijg ik mijn kinderen mee naar de kerk? Vijf vragen en antwoorden. 'Zingen ze niet mee? Ook goed'

In veel christelijke gezinnen is het een wekelijks ritueel: moeten de vraag of de kinderen wel of niet mee naar de kerk? Zo ga je om met kindermomenten, wel of niet meezingen en tieners zonder vrienden in de kerk.

Afbeelding

Kerken en het slavernijverleden op Curaçao: 'Er was een sociale kloof, maar iedereen had elkaar ook nodig'

Het is het jaar van excuses voor het slavernijverleden en van herdenking van het einde van de slavernij. Hoe gaan kerken op Curaçao met dat verleden om? ‘Er wordt nog steeds onderscheid gemaakt op basis van huidskleur.’

Afbeelding

Leonard is vanaf zijn geboorte blind: 'Het idee dat ik straks mijn vrouw en kinderen kan zien, geeft mij troost'

‘Als Jezus nu zou leven … zou ik dan naar Hem toe gaan om genezing te ontvangen? Ik weet het niet zo goed.’ Leonard (30) kijkt onbewust langs je heen, als je met hem praat. Hij is blind.

Afbeelding

In Memoriam: Ioannis Zizioulas (1931-2023), theoloog van de eucharistie en van de schepping

Hij gold als een van de meest vooraanstaande en invloedrijke hedendaagse oosters-orthodoxe theologen. Ioannis Zizioulas overleed woensdag aan de complicaties van een covidbesmetting.