Orgelkids wint innovatieprijs: er zijn nu 150 Doe-orgels in twintig landen

Nieuws
Een Nederlands project dat kinderen liefde voor orgels wil bijbrengen, heeft een internationale prijs gewonnen voor behoud van religieus erfgoed.
redactie nd
donderdag 1 december 2022 om 21:05 aangepast 21:58
Kinderen kunnen binnen het uur een Doe-orgel in elkaar zetten.
Kinderen kunnen binnen het uur een Doe-orgel in elkaar zetten. beeld Lydia Vroegindeweij / orgelkids

Brussel

De prijs voor Religious Heritage Innovator of the Year ging woensdag naar Orgelkids. Dat is een educatief project, dat sinds 2009 kinderen op een speelse manier in contact brengt met orgels. Dit gebeurt bijvoorbeeld met het Doe-orgel: een kist met bouwpakket van 128 onderdelen. Daarmee kan een groep kinderen in minder dan een uur een orgel bouwen, waar daadwerkelijk muziek uit komt. Orgelkids biedt ook lesmateriaal aan waarmee kinderen in de klas over orgels leren, en wijst de weg naar kinderconcerten die worden gehouden. 

twintig landen

Orgelkids begon op initiatief van amateurorganist Lydia Vroegindeweij en is sinds 2013 onderdeel van het Netwerk Kerkmuziek Nederland. In een video op de website vertelt..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na twee niertransplantaties en dialyse blijft Arthur optimistisch: 'God heeft mij veel gegeven'

'Ik leef met meer dalen dan een gemiddeld mens, maar de pieken zijn ook hoger.' Arthur Burggraaf (22) heeft al zijn hele leven ernstig nierfalen. Hij dialyseerde een jaar en heeft twee niertransplantaties gehad.

Afbeelding

'Heb het leven lief': de Zwolse Oosterkerk viert dat met een Toon Hermans-dienst

'Mijn vader was ook predikant. Mijn moeder en hij konden smakelijk lachen om Toon Hermans en ook meevoelen met zijn serieuze teksten. Maar een kerkdienst met zijn werk erin, nee, dat zou niet denkbaar zijn geweest.'

Afbeelding

Tienden geven: Joris en Annemarie doen het. Hoe Bijbels is dat en is het nog van deze tijd?

Tien procent van je salaris weggeven. Joris is niet christelijk, maar doet dat toch. Annemarie is wél christen, maar kiest ervoor vooral haar tijd te ‘doneren’. Hoe letterlijk is de Bijbelse opdracht om tienden te geven?

Afbeelding

Van bed en breakfast tot boulderhal: steeds meer kerkgebouwen krijgen een andere functie

Steeds meer kerkgebouwen verliezen hun religieuze doel en krijgen een andere bestemming: 1849 kerken hebben inmiddels een andere bestemming, of krijgen deze binnenkort. ‘Een bordeel in de kerk kunnen we niet goedkeuren.’

Afbeelding

'Homokwestie' lijkt niet uit te draaien op schisma bij methodisten in Verenigde Staten

Het is nog maar de vraag of uiteenlopende standpunten over homoseksuele relaties leiden tot een schisma binnen de United Methodist Church in de Verenigde Staten.

Afbeelding

Religieuze wanen komen vaker voor op de Biblebelt. 'Bevindelijk-gereformeerden behandelen is lastiger'

Denken dat je engelenvleugels hebt en kunt vliegen. Of doodsbang zijn dat de duivel je meeneemt. Bevindelijk gereformeerden hebben meer last van religieuze wanen. Maar professionele hulp zullen ze niet gauw inroepen.