Een bijbel die de evolutietheorie accepteert, hoe werkt dat?

Recensie
De ‘wetenschapsbijbel’ is een gloednieuwe doelgroepbijbel voor gelovigen die niet met hun rug naar de wetenschap willen staan. Zestig wetenschappers van naam droegen bij aan deze speciale NBV21. Bijbellezers die van heldere conclusies en standpunten houden, kunnen beter verder kijken.
Dick Schinkelshoek
vrijdag 2 december 2022 om 01:33 aangepast 08:45
'Adam en Eva', geschilderd door Marcantonio Franceschini in 1680. Volgens de wetenschapsbijbel waren ze niet de eerste mensen, maar wel de eerste mensen die door God werden aangesproken.
'Adam en Eva', geschilderd door Marcantonio Franceschini in 1680. Volgens de wetenschapsbijbel waren ze niet de eerste mensen, maar wel de eerste mensen die door God werden aangesproken. beeld wikipedia

Er gaapt een diepe kloof tussen de Bijbel en ons, moderne mensen. De wereld en de cultuur die het Woord van God ademt, zijn immens verschillend van hoe mensen vandaag hun leven inrichten en ervaren. Moderne inzichten uit de wetenschappen hebben dat gat de laatste eeuwen ernstig vergroot. De aarde is niet het middelpunt van het heelal gebleken met een blauw uitgespannen laken erboven en pilaren eronder. 

Wetenschappers hebben ook serieuze vragen gesteld bij het bestaan van wonderen, bij hoe historisch betrouwbaar veel bijbelverhalen eigenlijk zijn, en – als meest elementaire vraag – of God eigenlijk wel bestaat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Migrantenkerken doen 'buitengewoon werk', maar ondertussen kunnen ze niet ademhalen

Meer dan dertig migrantenpastors kwamen maandag samen in Amsterdam, velen zitten met zorgen rondom huisvesting. 'We moeten voor de overheid economisch uitdrukken hoeveel we doen in de buurt.'

Afbeelding

Hoe een moslimprotest trekken krijgt van een processie. 'Stop het haatzaaien tegen moslims. Amen'

Ruim duizend moslims demonstreerden zondag in Den Haag tegen een recente actie waarbij anti-islamgroep Pegida een Koran verscheurde. ’De Koran is de genade van God, daar dien je van af te blijven.’

Afbeelding

Hoe krijg ik mijn kinderen mee naar de kerk? Vijf vragen en antwoorden. 'Zingen ze niet mee? Ook goed'

In veel christelijke gezinnen is het een wekelijks ritueel: moeten de vraag of de kinderen wel of niet mee naar de kerk? Zo ga je om met kindermomenten, wel of niet meezingen en tieners zonder vrienden in de kerk.

Afbeelding

Kerken en het slavernijverleden op Curaçao: 'Er was een sociale kloof, maar iedereen had elkaar ook nodig'

Het is het jaar van excuses voor het slavernijverleden en van herdenking van het einde van de slavernij. Hoe gaan kerken op Curaçao met dat verleden om? ‘Er wordt nog steeds onderscheid gemaakt op basis van huidskleur.’

Afbeelding

Leonard is vanaf zijn geboorte blind: 'Het idee dat ik straks mijn vrouw en kinderen kan zien, geeft mij troost'

‘Als Jezus nu zou leven … zou ik dan naar Hem toe gaan om genezing te ontvangen? Ik weet het niet zo goed.’ Leonard (30) kijkt onbewust langs je heen, als je met hem praat. Hij is blind.

Afbeelding

In Memoriam: Ioannis Zizioulas (1931-2023), theoloog van de eucharistie en van de schepping

Hij gold als een van de meest vooraanstaande en invloedrijke hedendaagse oosters-orthodoxe theologen. Ioannis Zizioulas overleed woensdag aan de complicaties van een covidbesmetting.