Voor het eerst noemt minder dan de helft van de mensen zich christen in Engeland en Wales

Nieuws
Bij de nieuwste volkstelling in Engeland en Wales noemt voor het eerst minder dan de helft van de bevolking zich ‘christen’. Het gaat om 46,2 procent; in 2011 was dat nog 59,3 procent.
Wim Houtman
woensdag 30 november 2022 om 16:52
De kaart laat zien waar de meeste en de minste mensen zich christen noemen. Hoe blauwer, hoe meer en hoe geler, hoe minder.
De kaart laat zien waar de meeste en de minste mensen zich christen noemen. Hoe blauwer, hoe meer en hoe geler, hoe minder. beeld office for national statistics

In absolute aantallen is het aantal christenen afgenomen van 33,3 miljoen tot 27,5 miljoen. ‘Christen’ is nog steeds wel het meestgenoemde antwoord op de vraag tot welke religie mensen zich rekenen. ‘Geen religie’ komt met 37,2 procent op de tweede plaats. Dat is 12 procent hoger dan tien jaar geleden. 

Andere religies blijven kleine minderheden: 6,5 procent noemt zichzelf moslim, 1,7 procent hindoe, 0,9 procent sikh; 0,5 procent rekent zich tot de Joodse gemeenschap.

De Anglicaanse Kerk in Engeland is niet verbaasd over de cijfers. ‘De kerk bestaat om het goede nieuws van Jezus Christus te vertellen, onze naaste te dienen en hoop te brengen aan een wereld in nood’, zegt de aartsbisschop van York, Stephen Cottrell. ‘Dat doen we a..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Migrantenkerken doen 'buitengewoon werk', maar ondertussen kunnen ze niet ademhalen

Meer dan dertig migrantenpastors kwamen maandag samen in Amsterdam, velen zitten met zorgen rondom huisvesting. 'We moeten voor de overheid economisch uitdrukken hoeveel we doen in de buurt.'

Afbeelding

Hoe een moslimprotest trekken krijgt van een processie. 'Stop het haatzaaien tegen moslims. Amen'

Ruim duizend moslims demonstreerden zondag in Den Haag tegen een recente actie waarbij anti-islamgroep Pegida een Koran verscheurde. ’De Koran is de genade van God, daar dien je van af te blijven.’

Afbeelding

Hoe krijg ik mijn kinderen mee naar de kerk? Vijf vragen en antwoorden. 'Zingen ze niet mee? Ook goed'

In veel christelijke gezinnen is het een wekelijks ritueel: moeten de vraag of de kinderen wel of niet mee naar de kerk? Zo ga je om met kindermomenten, wel of niet meezingen en tieners zonder vrienden in de kerk.

Afbeelding

Kerken en het slavernijverleden op Curaçao: 'Er was een sociale kloof, maar iedereen had elkaar ook nodig'

Het is het jaar van excuses voor het slavernijverleden en van herdenking van het einde van de slavernij. Hoe gaan kerken op Curaçao met dat verleden om? ‘Er wordt nog steeds onderscheid gemaakt op basis van huidskleur.’

Afbeelding

Leonard is vanaf zijn geboorte blind: 'Het idee dat ik straks mijn vrouw en kinderen kan zien, geeft mij troost'

‘Als Jezus nu zou leven … zou ik dan naar Hem toe gaan om genezing te ontvangen? Ik weet het niet zo goed.’ Leonard (30) kijkt onbewust langs je heen, als je met hem praat. Hij is blind.

Afbeelding

In Memoriam: Ioannis Zizioulas (1931-2023), theoloog van de eucharistie en van de schepping

Hij gold als een van de meest vooraanstaande en invloedrijke hedendaagse oosters-orthodoxe theologen. Ioannis Zizioulas overleed woensdag aan de complicaties van een covidbesmetting.