E.P. Sanders (1937-2022), de wetenschapper die Paulus opnieuw ontdekte

Nieuws
Weinig bijbelwetenschappers hebben zo veel invloed gehad als de maandag overleden Amerikaan Ed Parish (E.P.) Sanders. Zijn nieuwe kijk op Paulus en het Jodendom heeft ervoor gezorgd dat veel theologen en dominees nu anders kijken naar de betekenis van Jezus’ sterven en opstaan.
Arco den Heijer
dinsdag 29 november 2022 om 13:32 aangepast 13:14
Door E.P. Sanders geven theologen nu meer aandacht aan hoe wij met Jezus sterven en opstaan in een nieuw leven.
Door E.P. Sanders geven theologen nu meer aandacht aan hoe wij met Jezus sterven en opstaan in een nieuw leven. beeld smu


‘Het nieuwe perspectief’. Als je deze woorden laat vallen onder bijbelwetenschappers, dan weten ze direct wat je bedoelt. Het ‘nieuwe perspectief’ is een andere kijk op Paulus’ brieven die teruggaat terug op de Amerikaanse nieuwtestamenticus E.P. Sanders (1937). Maandag 21 november overleed hij. Hij ontwikkelde niet alleen een nieuw perspectief op Paulus, maar ook op Jezus en het Jodendom. Maar weinig moderne bijbelwetenschappers kunnen bogen op de enorme invloed die hij heeft gehad.

Paulus en de Joden van zijn tijd waren het onderwerp van Paul and Palestinian Judaism (1977). Het eerste deel van dit boek geeft een positieve herwaardering van het toenmalige Jodendom. Joden waren volgens Sanders geen mensen die door het houden van de wet hu..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Chatbots kunnen in de rol van Jezus met je appen. Maar hoe weet je of de bijbeluitleg van een chatbot klopt?

Je kunt nu appen met Jezus, belooft een Utrechts bedrijf. Een chatbot ‘ontworpen met de eigenschappen van Jezus’ kan direct antwoord geven op geloofsvragen. Gaan gelovigen straks echt AI als stem van God beschouwen?

Afbeelding

Podcast | Elisa liet koning Joas met zijn pijlen op de grond slaan. Waarom eigenlijk?

Aan het eind van zijn leven zocht de profeet Elisa koning Joas op. Hij liet hem een pijl uit het raam schieten, met zijn pijlen op de grond slaan en werd toen plotseling boos op hem. Wat kunnen christenen hier van leren?

Afbeelding

Otto is pionier, predikant en dirigent van een koor: 'Een koor zingt op complimenten'

Otto Grevink (46), pionier en ambulant predikant, dirigeert het koor Laudate Dominum. ‘Ik vind het machtig mooi om met een groep bezig te zijn.’

Afbeelding

Hoe het prinselijk huwelijk tussen Maurits en Marilène een oecumenische rel werd

Zondag zijn prins Maurits en prinses Marilène 25 jaar getrouwd. De kerkelijke inzegening van dit huwelijk van een hervormde prins en een katholieke ministersdochter werd een oecumenische rel. Een reconstructie.

Afbeelding

Kamperen en Pinksteren vieren kan ook in Friesland. 'We horen vaak: heerlijk, wat een rust hier'

Duizenden christenen zetten dit weekend hun tent op bij Opwekking. Wie zich thuisvoelt bij een wat kleinschaliger pinksterconferentie kan terecht bij het Pinksterfeest 316. ‘We zijn kleiner, waardoor er meer rust is.’

Afbeelding

Vijf redenen waarom mensen twijfelen aan het christelijk geloof. Slechts eentje lijkt echt belangrijk

Het christelijk geloof heeft een 'merkprobleem'. Je kunt zoals de overleden dominee Tim Keller nog zo helder de relevantie uitleggen, zolang gelovigen de naam houden harteloos te zijn, is dat dweilen met de kraan open.