Hoge kardinalen vrezen Duitse ‘twijfel en verwarring’. Maar de oosterburen bepalen de Vaticaanse agenda

Nieuws
Twee hoge curiekardinalen publiceren stevige kritiek op de te hervormingsgretige Duitse bisschoppen. Het is een teken van grote spanningen tussen Rome en Duitsland, maar ook van de angst in Rome dat wat ten noorden van de Alpen wordt aangestoken, zich als een ‘veenbrand’ over de wereldkerk zal verspreiden.
Hendro Munsterman
vrijdag 25 november 2022 om 18:36
De 62 Duitse bisschoppen ter gelegenheid van hun ad-liminabezoek in de Sint-Pietersbasiliek in Rome.
De 62 Duitse bisschoppen ter gelegenheid van hun ad-liminabezoek in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. beeld Cristian Gennari / Deutsche Bischofskonferenz

Vaticaanstad

De Duitse bisschoppen onderschatten hun eigen rol als leraar, vindt de Spaanse curiekardinaal Luis Ladaria. En het seksueel misbruik wordt door de Duitsers ‘uitgebuit om andere ideeën, die daar niet direct mee samenhangen, door te drukken’, voegt zijn Canadese collega Marc Ouellet eraan toe. 

Opeens verschenen donderdagmiddag twee uiterst kritische toespraken die beide hoge curiekardinalen een week eerder tegen 62 Duitse bisschoppen hadden gehouden in de Vaticaanse krant L’Osservatore Romano. 

De Duitse bisschoppen verdedigden in Rome massief en in grote meerderheid hun hervormingsproces dat een antwoord wil zijn op de systemische oorzaken van het kerkelijk seksueel misbruik. 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Caroly Houmes, directeur van IJM: 'Ik voel de duisternis en tegelijk geloof ik dat er een goede God is'

De strijd tegen slavernij en gedwongen prostitutie tekent haar werk. Al jarenlang is Caroly Houmes boegbeeld van International Justice Mission. Kalm en toch: 'Mijn kind gaat dus niet bij zo'n kerstman op schoot.'

Afbeelding

Bijbel voor basisschoolkinderen in eigentijdse films: 'Een oeroud verhaal in een modern jasje'

Ruzie in huis, vader en zoon schreeuwen. De voordeur knalt, zoon vertrekt. De film De magie van Valentijn vertelt het verhaal van de verloren zoon in moderne stijl, om kinderen vertrouwd te maken met de Bijbel.

Afbeelding

Hoe een avondmaalsviering op het asfalt een akelig diepe verdeeldheid aan het licht bracht

De klimaatdemonstranten die vorig weekend op de A12 een pakje druivensap en een bolletje nuttigden als ‘actiemaal’ legden een fundamenteel meningsverschil onder christenen bloot. En nee, dat ging niet over het klimaat.

Afbeelding

Hoogleraar bijbelvertalen Matthijs de Jong over interpretatie: 'Job vond troost in plaats van berouw'

Het berouw van Job en de hoofdstukindeling van Genesis 1, klopt dat wel? Bijzonder hoogleraar bijbelvertalen, Matthijs de Jong, vermoedt van niet. ‘Een bijbelvertaling kan er over honderd jaar heel anders uitzien.’

Afbeelding

Franse protestanten binden strijd aan met seksueel misbruik. Eventueel ambtsgeheim breken

Dominees moeten misbruikslachtoffers helpen bij een gerechtelijke procedure. En waar dat kan moeten predikanten hun ambtsgeheim breken. Zo wil de Protestantse Federatie in Frankrijk seksueel misbruik tegengaan.

Afbeelding

Hanna Rijken wordt docent theologie & muziek: 'Ik wil toekomstige dominees laten zingen'

Hanna Rijken gaat toekomstige dominees in de Protestantse Kerk lesgeven in 'theologie en muziek'. Juist nu is dat voor de kerk belangrijk. 'Er is in heel de samenleving een hunkering naar beleving van goede muziek.'