Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Interview
Duizenden mensen leven met een ziekte of een beperking die - naar de mens gesproken - niet weggaat. Hoe tellen ze hun dagen, hoe houden ze zin in hun leven? Hoe kijken ze naar zichzelf en naar de toekomst? In deze serie vertellen mensen over verdriet, dood en geloof.
Harmke Zonnebeld
zaterdag 26 november 2022 om 02:30
ND
ND beeld Peter Boer
Niet te missen

Elke tien minuten checkt Anouk van de Worp (32) haar bloedsuikerwaardes. Sterke schommelingen wil ze voorkomen, ‘want die maken je flink beroerd’. Ze heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. Daarom moet ze die zelf toedienen. ‘De hele dag ben ik aan het rekenen, afwegen en nadenken over wat ik eet en hoeveel insuline ik nodig heb. Het is alsof ik er een fulltimebaan bij heb.’

‘Leven met diabetes type 1 betekent de hele dag plannen. Als ik ’s avonds naar een verjaardag ga, check ik thuis eerst mijn bloedsuikerwaarde. Is die goed, dan kan ik misschien een taartje eten – alleen als de waarde bij aankomst nog steeds goed is. Vlak voordat ik mijn eerste hap neem, ki..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe krijg ik mijn kinderen mee naar de kerk? Vijf vragen en antwoorden. 'Zingen ze niet mee? Ook goed'

In veel christelijke gezinnen is het een wekelijks ritueel: moeten de vraag of de kinderen wel of niet mee naar de kerk? Zo ga je om met kindermomenten, wel of niet meezingen en tieners zonder vrienden in de kerk.

Afbeelding

Caroly Houmes, directeur van IJM: 'Ik voel de duisternis en tegelijk geloof ik dat er een goede God is'

De strijd tegen slavernij en gedwongen prostitutie tekent haar werk. Al jarenlang is Caroly Houmes boegbeeld van International Justice Mission. Kalm en toch: 'Mijn kind gaat dus niet bij zo'n kerstman op schoot.'

Afbeelding

Hoe een avondmaalsviering op het asfalt een akelig diepe verdeeldheid aan het licht bracht

De klimaatdemonstranten die vorig weekend op de A12 een pakje druivensap en een bolletje nuttigden als ‘actiemaal’ legden een fundamenteel meningsverschil onder christenen bloot. En nee, dat ging niet over het klimaat.

Afbeelding

Steeds meer christenen bij klimaatdemonstraties: 'Maar een snelweg blokkeren is gewoon niet oké'

Ook christelijke klimaatactivisten zaten afgelopen zaterdag op de A12 en sommigen werden daarbij gearresteerd. Zijn christenen sneller bereid de barricaden op te gaan voor het klimaat?

Afbeelding

Religieuze wanen komen vaker voor op de Biblebelt. 'Bevindelijk-gereformeerden behandelen is lastiger'

Denken dat je engelenvleugels hebt en kunt vliegen. Of doodsbang zijn dat de duivel je meeneemt. Bevindelijk gereformeerden hebben meer last van religieuze wanen. Maar professionele hulp zullen ze niet gauw inroepen.

Afbeelding

Herma zorgt juist nu dat ze er verzorgd uitziet. 'Soms doet iemand zo'n afbreuk aan ons, dikke mensen'

‘Ik voel me enorm beperkt en heb elke dag pijn, maar weiger me gehandicapt te voelen.’ Herma kampt met obesitas, diabetes en een charcotvoet. ‘Door te zingen ging ik me beter voelen en kwam God weer in mijn leven.’