Drie mensen over hun doopritueel: ‘Ik vond het een groot wonder’

Achtergrond
Kinderdoop, geloofsdoop of doopvernieuwing. Nederlandse christenen gaan op verschillende manieren om met de doop. Janno, Ben en Hester vertellen over hun doopritueel. ‘Ik had me ook kunnen laten dopen in een andere gemeente.’
Gerald Bruins
zaterdag 26 november 2022 om 02:01 aangepast 21:04
Drie vormen van dooprituelen.
Drie vormen van dooprituelen. beeld nd

‘God reikt zijn hand uit, bij Hem begint het’

wat: kinderdoop
wie: Janno Kamphorst (33) en zijn vrouw Rozemarijn
wanneer: lieten hun zoon Vigo op 15 mei dopen in hervormde wijkgemeente De Fontein in Nijkerk

‘Binnen mijn familie en die van mijn vrouw is het een goed gebruik om onze kinderen te laten dopen. Dat zit in ons systeem. Het is een teken dat Vigo in het verbond met God wordt opgenomen. In kindertaal: we laten met de doop zien erop te vertrouwen dat hij God mag leren kennen. Dat Hij naar hem omziet en nu al een band met hem wil aangaan.

Zowel de kinder- als de volwassenendoop heeft volgens mij – bijbels gezien – sterke papieren. De ene visie redeneert vanuit het verbond. God reikt zijn hand uit. Bij Hem begint het. Bij de volwassenendo..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Migrantenkerken doen 'buitengewoon werk', maar ondertussen kunnen ze niet ademhalen

Meer dan dertig migrantenpastors kwamen maandag samen in Amsterdam, velen zitten met zorgen rondom huisvesting. 'We moeten voor de overheid economisch uitdrukken hoeveel we doen in de buurt.'

Afbeelding

Hoe een moslimprotest trekken krijgt van een processie. 'Stop het haatzaaien tegen moslims. Amen'

Ruim duizend moslims demonstreerden zondag in Den Haag tegen een recente actie waarbij anti-islamgroep Pegida een Koran verscheurde. ’De Koran is de genade van God, daar dien je van af te blijven.’

Afbeelding

Hoe krijg ik mijn kinderen mee naar de kerk? Vijf vragen en antwoorden. 'Zingen ze niet mee? Ook goed'

In veel christelijke gezinnen is het een wekelijks ritueel: moeten de vraag of de kinderen wel of niet mee naar de kerk? Zo ga je om met kindermomenten, wel of niet meezingen en tieners zonder vrienden in de kerk.

Afbeelding

Kerken en het slavernijverleden op Curaçao: 'Er was een sociale kloof, maar iedereen had elkaar ook nodig'

Het is het jaar van excuses voor het slavernijverleden en van herdenking van het einde van de slavernij. Hoe gaan kerken op Curaçao met dat verleden om? ‘Er wordt nog steeds onderscheid gemaakt op basis van huidskleur.’

Afbeelding

Leonard is vanaf zijn geboorte blind: 'Het idee dat ik straks mijn vrouw en kinderen kan zien, geeft mij troost'

‘Als Jezus nu zou leven … zou ik dan naar Hem toe gaan om genezing te ontvangen? Ik weet het niet zo goed.’ Leonard (30) kijkt onbewust langs je heen, als je met hem praat. Hij is blind.

Afbeelding

In Memoriam: Ioannis Zizioulas (1931-2023), theoloog van de eucharistie en van de schepping

Hij gold als een van de meest vooraanstaande en invloedrijke hedendaagse oosters-orthodoxe theologen. Ioannis Zizioulas overleed woensdag aan de complicaties van een covidbesmetting.