Een traditie staat onder druk: hoeveel mag zo’n fameus Engels jongenskoor kosten?

Achtergrond
Britse kathedraalkoren zijn ‘de Premier League van de muziek in de kerk’. Maar hun voorbestaan staat op lange termijn onder druk.
Wim Houtman
maandag 28 november 2022 om 11:30 aangepast 15:48
Het koor van de kathedraal van Durham, in Noord-Engeland, oefent voor een ‘Festival of Lessons and Carols’ op kerstavond.
Het koor van de kathedraal van Durham, in Noord-Engeland, oefent voor een ‘Festival of Lessons and Carols’ op kerstavond. beeld afp/ Oli Scarff

Londen

Het woord ‘crisis’ valt. Als er niets verandert, is het voortbestaan van de Britse kathedraalkoren in gevaar. Een veelgeroemde en populaire traditie staat op het spel - en de levende ziel van de Britse kathedralen zelf, waar nog elke dag het gebed en de lofzang gaande worden gehouden.

De Cathedral Music Trust slaat alarm. Dat is een organisatie die zich sterk maakt voor de muziek in Britse kathedralen, ook financieel. ‘Na de Tweede Wereldoorlog waren de kathedraalkoren er slecht aan toe’, vertelt directeur Peter Allwood. ‘Veel mannen waren gesneuveld en kinderen waren uit de steden geëvacueerd. De geestelijken die nieuw werden benoemd, hadden vaak geen gevoel voor de muzikale traditie. Toch is er in de afgelopen zeventig j..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Migrantenkerken doen 'buitengewoon werk', maar ondertussen kunnen ze niet ademhalen

Meer dan dertig migrantenpastors kwamen maandag samen in Amsterdam, velen zitten met zorgen rondom huisvesting. 'We moeten voor de overheid economisch uitdrukken hoeveel we doen in de buurt.'

Afbeelding

Hoe een moslimprotest trekken krijgt van een processie. 'Stop het haatzaaien tegen moslims. Amen'

Ruim duizend moslims demonstreerden zondag in Den Haag tegen een recente actie waarbij anti-islamgroep Pegida een Koran verscheurde. ’De Koran is de genade van God, daar dien je van af te blijven.’

Afbeelding

Hoe krijg ik mijn kinderen mee naar de kerk? Vijf vragen en antwoorden. 'Zingen ze niet mee? Ook goed'

In veel christelijke gezinnen is het een wekelijks ritueel: moeten de vraag of de kinderen wel of niet mee naar de kerk? Zo ga je om met kindermomenten, wel of niet meezingen en tieners zonder vrienden in de kerk.

Afbeelding

Kerken en het slavernijverleden op Curaçao: 'Er was een sociale kloof, maar iedereen had elkaar ook nodig'

Het is het jaar van excuses voor het slavernijverleden en van herdenking van het einde van de slavernij. Hoe gaan kerken op Curaçao met dat verleden om? ‘Er wordt nog steeds onderscheid gemaakt op basis van huidskleur.’

Afbeelding

Leonard is vanaf zijn geboorte blind: 'Het idee dat ik straks mijn vrouw en kinderen kan zien, geeft mij troost'

‘Als Jezus nu zou leven … zou ik dan naar Hem toe gaan om genezing te ontvangen? Ik weet het niet zo goed.’ Leonard (30) kijkt onbewust langs je heen, als je met hem praat. Hij is blind.

Afbeelding

In Memoriam: Ioannis Zizioulas (1931-2023), theoloog van de eucharistie en van de schepping

Hij gold als een van de meest vooraanstaande en invloedrijke hedendaagse oosters-orthodoxe theologen. Ioannis Zizioulas overleed woensdag aan de complicaties van een covidbesmetting.