Een traditie staat onder druk: hoeveel mag zo’n fameus Engels jongenskoor kosten?

Achtergrond
Britse kathedraalkoren zijn ‘de Premier League van de muziek in de kerk’. Maar hun voorbestaan staat op lange termijn onder druk.
Wim Houtman
maandag 28 november 2022 om 11:30 aangepast 15:48
Het koor van de kathedraal van Durham, in Noord-Engeland, oefent voor een ‘Festival of Lessons and Carols’ op kerstavond.
Het koor van de kathedraal van Durham, in Noord-Engeland, oefent voor een ‘Festival of Lessons and Carols’ op kerstavond. beeld afp/ Oli Scarff

Londen

Het woord ‘crisis’ valt. Als er niets verandert, is het voortbestaan van de Britse kathedraalkoren in gevaar. Een veelgeroemde en populaire traditie staat op het spel - en de levende ziel van de Britse kathedralen zelf, waar nog elke dag het gebed en de lofzang gaande worden gehouden.

De Cathedral Music Trust slaat alarm. Dat is een organisatie die zich sterk maakt voor de muziek in Britse kathedralen, ook financieel. ‘Na de Tweede Wereldoorlog waren de kathedraalkoren er slecht aan toe’, vertelt directeur Peter Allwood. ‘Veel mannen waren gesneuveld en kinderen waren uit de steden geëvacueerd. De geestelijken die nieuw werden benoemd, hadden vaak geen gevoel voor de muzikale traditie. Toch is er in de afgelopen zeventig j..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na twee niertransplantaties en dialyse blijft Arthur optimistisch: 'God heeft mij veel gegeven'

'Ik leef met meer dalen dan een gemiddeld mens, maar de pieken zijn ook hoger.' Arthur Burggraaf (22) heeft al zijn hele leven ernstig nierfalen. Hij dialyseerde een jaar en heeft twee niertransplantaties gehad.

Afbeelding

'Heb het leven lief': de Zwolse Oosterkerk viert dat met een Toon Hermans-dienst

'Mijn vader was ook predikant. Mijn moeder en hij konden smakelijk lachen om Toon Hermans en ook meevoelen met zijn serieuze teksten. Maar een kerkdienst met zijn werk erin, nee, dat zou niet denkbaar zijn geweest.'

Afbeelding

Tienden geven: Joris en Annemarie doen het. Hoe Bijbels is dat en is het nog van deze tijd?

Tien procent van je salaris weggeven. Joris is niet christelijk, maar doet dat toch. Annemarie is wél christen, maar kiest ervoor vooral haar tijd te ‘doneren’. Hoe letterlijk is de Bijbelse opdracht om tienden te geven?

Afbeelding

Van bed en breakfast tot boulderhal: steeds meer kerkgebouwen krijgen een andere functie

Steeds meer kerkgebouwen verliezen hun religieuze doel en krijgen een andere bestemming: 1849 kerken hebben inmiddels een andere bestemming, of krijgen deze binnenkort. ‘Een bordeel in de kerk kunnen we niet goedkeuren.’

Afbeelding

'Homokwestie' lijkt niet uit te draaien op schisma bij methodisten in Verenigde Staten

Het is nog maar de vraag of uiteenlopende standpunten over homoseksuele relaties leiden tot een schisma binnen de United Methodist Church in de Verenigde Staten.

Afbeelding

Religieuze wanen komen vaker voor op de Biblebelt. 'Bevindelijk-gereformeerden behandelen is lastiger'

Denken dat je engelenvleugels hebt en kunt vliegen. Of doodsbang zijn dat de duivel je meeneemt. Bevindelijk gereformeerden hebben meer last van religieuze wanen. Maar professionele hulp zullen ze niet gauw inroepen.