Wat als de energierekening van de kerk explodeert? Er is een oplossing, maar die doet wel pijn

Achtergrond
Wat doe je als kerk als de energierekening explosief stijgt? In de regio Drechtsteden en Barneveld hebben ze een oplossing bedacht, al doet die een beetje pijn na de coronacrisis.
Gerald Bruins
woensdag 23 november 2022 om 17:53 aangepast 24 november 2022 07:15
De Antoniuskerk in Dordrecht, een van de rooms-katholieke kerken die tijdelijk aan de liturgie wordt onttrokken.
De Antoniuskerk in Dordrecht, een van de rooms-katholieke kerken die tijdelijk aan de liturgie wordt onttrokken. beeld Oscar van de Ven

In drie van de zes rooms-katholieke kerken in de regio Drechtsteden worden van 1 december tot en met 1 maart geen zondagse vieringen meer gehouden. De torenhoge energiekosten nopen het bestuur van de parochie tot de maatregel die hij in een brief aan de parochianen als ‘vervelend’ omschrijft. ‘Vooral ook na de moeilijke corona-jaren die achter ons liggen en het samen kerk-zijn zo enorm hebben beïnvloed.’ 

Voor hun zondagse mis moeten de kerkbezoekers de komende drie maanden naar Dordrecht (de Verrezen Christus-kerk), Sliedrecht en Hendrik-Ido-Ambacht.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

Een bijbel die de evolutietheorie accepteert, hoe werkt dat?

De ‘wetenschapsbijbel’ is een gloednieuwe doelgroepbijbel voor wie niet met de rug naar de wetenschap wil staan. Zestig wetenschappers werkten eraan mee. Als je van heldere standpunten houdt, kun je beter verder kijken.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’

Afbeelding

Orgelkids wint innovatieprijs: er zijn nu 150 Doe-orgels in twintig landen

Een Nederlands project dat kinderen liefde voor orgels wil bijbrengen, heeft een internationale prijs gewonnen voor behoud van religieus erfgoed.

Afbeelding

Hitserie The Chosen over het leven van Jezus straks ook in Nederland te zien

De populaire serie over het leven van Jezus, The Chosen, is vanaf deze maand ook in Nederland te zien. In Amerika is de serie een hit. The New York Times noemt het veelbekeken programma een ‘crowdfunded miracle’.

Afbeelding

Hoe kerken Sinterklaas een handje helpen: ‘Sneu als arme kinderen geen cadeau krijgen’

Kinderen die geen cadeaus voor Sinterklaas krijgen, omdat hun ouders het niet kunnen betalen? Kerken dwars door Nederland steken de Sint deze weken een helpende hand toe. Bijvoorbeeld in Assen.