Rijk maakt vijf miljoen euro extra vrij voor levensbeschouwelijke universiteiten. ‘Dit geeft ons zekerheid’

Nieuws
Meer ruimte voor levensbeschouwelijk onderwijs en onderzoek op de universiteit. Het Rijk maakt het mogelijk met een extra budget van vijf miljoen euro.
Hans-Lukas Zuurman
dinsdag 22 november 2022 om 21:20 aangepast 21:56
Het nieuwe pand van de Theologische Universiteit Kampen in Utrecht.
Het nieuwe pand van de Theologische Universiteit Kampen in Utrecht. beeld Dick Vos

Den Haag

Vier Nederlandse kleine levensbeschouwelijke universiteiten mogen vanaf 2023 rekenen op structureel vijf miljoen euro steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Daarmee zien de Protestantse Theologische Universiteit (PThU), de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA), de Theologische Universiteit Kampen (TUK) en de Universiteit voor Humanistiek (UvH) hun financiële basis flink verbeteren. 

ophoging

Grofweg betekent de extra steun – afhankelijk welke universiteit het betreft – een ophoging van 5 tot 25 procent van het huidige budget, meldt het Netwerk van Levensbeschouwelijke Universiteiten (NLU), waarin de vier kleine universiteiten de krachten gebundeld hebben.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Voor het eerst noemt minder dan de helft van de mensen zich christen in Engeland en Wales

Het aantal mensen in Engeland en Wales dat zich christen noemt, duikt onder de 50 procent. En toch blijft de kerk een bron van hoop en goed nieuws, zegt aartsbisschop Stephen Cottrell.

Afbeelding

Vrije Universiteit vervangt votum door ‘inclusieve’ formulering na kritiek

‘Onze hulp is in de naam van de Heer, de Maker van hemel en aarde.’ Die belijdenis klonk altijd voorafgaand aan promoties en oraties aan de van oorsprong christelijke universiteit. Vanaf 1 januari verandert dat.

Afbeelding

doet aan (zee-)zeilen

Jan Wesseling (64), predikant van de GKv in Veenendaal, heeft als hobby (zee-)zeilen en surfen. ‘Dat onstuimige van wind en water past wel bij mijn karakter.’

Afbeelding

We zijn continu afgeleid en staren gemiddeld 4 uur per dag naar onze telefoon. Dat kan anders

Joram Kaat startte Life Rules, waarbij hij mensen helpt in hun zoektocht naar een leven mét mobiele telefoon maar zonder de bijbehorende afleiding. ‘Denk na over wat je belangrijk vindt in het leven.’

Afbeelding

E.P. Sanders (1937-2022), de wetenschapper die Paulus opnieuw ontdekte

Weinig bijbelwetenschappers hebben zo veel invloed gehad als de maandag overleden Amerikaan Ed Parish (E.P.) Sanders. Zijn nieuwe kijk op Paulus en het Jodendom zette een grote verandering in gang.

Afbeelding

Een traditie staat onder druk: hoeveel mag zo’n fameus Engels jongenskoor kosten?

Britse kathedraalkoren zijn ‘de Premier League van de muziek in de kerk’. Maar hun voorbestaan is op lange termijn helemaal niet zo zeker. Twee kathedralen hebben hun koor al opgeheven. Wie volgt?