Rijk maakt vijf miljoen euro extra vrij voor levensbeschouwelijke universiteiten. ‘Dit geeft ons zekerheid’

Nieuws
Meer ruimte voor levensbeschouwelijk onderwijs en onderzoek op de universiteit. Het Rijk maakt het mogelijk met een extra budget van vijf miljoen euro.
Hans-Lukas Zuurman
dinsdag 22 november 2022 om 21:20 aangepast 21:56
Het nieuwe pand van de Theologische Universiteit Kampen in Utrecht.
Het nieuwe pand van de Theologische Universiteit Kampen in Utrecht. beeld Dick Vos

Den Haag

Vier Nederlandse kleine levensbeschouwelijke universiteiten mogen vanaf 2023 rekenen op structureel vijf miljoen euro steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Daarmee zien de Protestantse Theologische Universiteit (PThU), de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA), de Theologische Universiteit Kampen (TUK) en de Universiteit voor Humanistiek (UvH) hun financiële basis flink verbeteren. 

ophoging

Grofweg betekent de extra steun – afhankelijk welke universiteit het betreft – een ophoging van 5 tot 25 procent van het huidige budget, meldt het Netwerk van Levensbeschouwelijke Universiteiten (NLU), waarin de vier kleine universiteiten de krachten gebundeld hebben.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De 'oorlog' in de oorlog: het gevecht om het Holenklooster in Kyiv wordt per kerkgebouw uitgevochten

Op 29 maart moet de Oekraïens-Orthodoxe Kerk het Holenklooster in Kyiv verlaten. Maar is de verdrijving van de kerk die tot vorig jaar bij het Moskouse Patriarchaat hoorde, geen schending van godsdienstvrijheid?

Afbeelding

Hoe bereiden kerken in Harlingen zich voor op The Passion? 'Het kruis verbindt alle denominaties'

De voorbereidingen voor The Passion, uitgezonden vanuit Harlingen, zijn in volle gang. De lokale kerken staan in de startblokken om de bezoeker hún boodschap van Pasen mee te geven. ‘Dit is de eenheid waar Jezus over sprak.’

Afbeelding

Hoe viert Egypte de ramadan terwijl basisbehoeften onbetaalbare luxeartikelen zijn geworden?

Hordes mensen schuifelen langs grote kramen waar de 'ramadanlantaarn' fanous wordt verkocht, de populairste versiering voor de vastenmaand. Ondanks de noodlijdende economie blijven de Egyptenaren voor deze maand de portemonnee trekken.

Afbeelding

Wekelijkse kerkdienst een van de best bekeken programma's van Omrop Fryslân

Sinds corona uitbrak, filmt Omrop Fryslân iedere zondag in een lokale kerk. Tienduizenden online kerkgangers trekt die dienst. ‘We zenden uit vanuit één kerk, maar we vragen alle kerken in de plaats: doe je mee?'

Afbeelding

Dit betekent de ichthus-vis in het logo van het nieuwe gereformeerde kerkverband

Het visje stond ooit achterop talloze auto’s, gaf zijn naam aan christelijke studentenverenigingen en scholen, en wordt nu het uithangbord van de nieuwe Nederlandse Gereformeerde Kerken. Wat is die ichthusvis voor teken?

Afbeelding

Greta Thunberg krijgt eredoctoraat theologie: 'We zijn het eens met de doelstellingen waar zij voor staat'

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg krijgt een eredoctoraat van de theologiefaculteit van de Universiteit van Helsinki. Die prijst Thunberg om haar ‘compromisloze werk voor de toekomst van onze planeet.’