Rijk maakt vijf miljoen euro extra vrij voor levensbeschouwelijke universiteiten. ‘Dit geeft ons zekerheid’

Nieuws
Meer ruimte voor levensbeschouwelijk onderwijs en onderzoek op de universiteit. Het Rijk maakt het mogelijk met een extra budget van vijf miljoen euro.
Hans-Lukas Zuurman
dinsdag 22 november 2022 om 21:20 aangepast 21:56
Het nieuwe pand van de Theologische Universiteit Kampen in Utrecht.
Het nieuwe pand van de Theologische Universiteit Kampen in Utrecht. beeld Dick Vos

Den Haag

Vier Nederlandse kleine levensbeschouwelijke universiteiten mogen vanaf 2023 rekenen op structureel vijf miljoen euro steun van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Daarmee zien de Protestantse Theologische Universiteit (PThU), de Theologische Universiteit Apeldoorn (TUA), de Theologische Universiteit Kampen (TUK) en de Universiteit voor Humanistiek (UvH) hun financiële basis flink verbeteren. 

ophoging

Grofweg betekent de extra steun – afhankelijk welke universiteit het betreft – een ophoging van 5 tot 25 procent van het huidige budget, meldt het Netwerk van Levensbeschouwelijke Universiteiten (NLU), waarin de vier kleine universiteiten de krachten gebundeld hebben.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.

Afbeelding

Drie mensen over hun doopritueel: ‘Ik vond het een groot wonder’

Kinderdoop, geloofsdoop of doopvernieuwing. Nederlandse christenen gaan op verschillende manieren om met de doop. Janno, Ben en Hester vertellen over hun doopritueel. ‘Ik had me ook kunnen laten dopen in een andere gemeente.’

Afbeelding

Hoge kardinalen vrezen Duitse ‘twijfel en verwarring’. Maar de oosterburen bepalen de Vaticaanse agenda

Twee curiekardinalen publiceren stevige kritiek op de hervormingsgretige Duitse bisschoppen. Het is een teken van angst in Rome dat wat ten noorden van de Alpen wordt aangestoken, zich als een veenbrand zal verspreiden.

Afbeelding

Drukte op studiedag over homoseksualiteit. ‘Zaten we hier ook als het onderwerp armoede was?’

Driehonderdzestig mensen hebben zich in de Utrechtse Jacobikerk verzameld om het boek van hoogleraar Ad de Bruijne over homoseksualiteit te bespreken. ‘Gereformeerden mogen wel eens wat meer queer zijn’.

Afbeelding

The Passion 2023 wordt uitgezonden vanuit Harlingen, met publiek

De dertiende editie van het KRO-NCRV-programma The Passion vindt plaats op 6 april, Witte Donderdag, in de Friese havenstad Harlingen. Volgens directievoorzitter Peter Kuipers van KRO-NCRV ‘is het belangrijk dat we het eeuwenoude paasverhaal blijven vertellen’.

Afbeelding

Wat als de energierekening van de kerk explodeert? Er is een oplossing, maar die doet wel pijn

Wat doe je als kerk als de energierekening explosief stijgt? In de regio Drechtsteden en Barneveld hebben ze een oplossing bedacht, al doet die een beetje pijn na de coronacrisis.