Boek over het kwaad voor scholen: ‘Bloeien is mooi, maar mag je ook falen?’

Achtergrond
Groeien, steeds een beetje beter worden - daarom draait het in het onderwijs. Maar mogen leerlingen ook eens mislukken?, vragen een christelijke pedagoog en theoloog zich af. Ze schreven een boek over zonde en kwaad. ‘Af en toe moet je bij de pakken neerzitten.’
Jacolien Viveen
dinsdag 22 november 2022 om 18:05 aangepast 24 november 2022 09:05
Pedagoog Tirza van Laar
Pedagoog Tirza van Laar beeld ND

Mensen kunnen bloeien heette een eerdere publicatie van de Theologische Universiteit Kampen-Utrecht. ‘Dat bloeien is heel mooi’, zeiden docenten tegen pedagoog Tirza van Laar. ‘Maar mogen de leerlingen ook falen?’ Het zette haar en theoloog Wolter Huttinga aan tot een nieuwe publicatie over kwaad en onderwijs.

pesten

‘Ons onderwijs is erg gericht op ontwikkeling en groei’, vertelt Van Laar. Het leven lijkt maakbaar, dat begint al met goede cijfers op school. Maar dan negeren we die andere kant: het pesten, roddelen, prestatiedruk, de ellende van drugs of tienerzwangerschappen. Dat is ook een deel van de realiteit in het onderwijs. Hoe gaan we dáár mee om.’

Huttinga en Van Laar schreven daarom samen Leren leven met het kwaad. Ze werken bij het ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.

Afbeelding

Drie mensen over hun doopritueel: ‘Ik vond het een groot wonder’

Kinderdoop, geloofsdoop of doopvernieuwing. Nederlandse christenen gaan op verschillende manieren om met de doop. Janno, Ben en Hester vertellen over hun doopritueel. ‘Ik had me ook kunnen laten dopen in een andere gemeente.’

Afbeelding

Hoge kardinalen vrezen Duitse ‘twijfel en verwarring’. Maar de oosterburen bepalen de Vaticaanse agenda

Twee curiekardinalen publiceren stevige kritiek op de hervormingsgretige Duitse bisschoppen. Het is een teken van angst in Rome dat wat ten noorden van de Alpen wordt aangestoken, zich als een veenbrand zal verspreiden.

Afbeelding

Drukte op studiedag over homoseksualiteit. ‘Zaten we hier ook als het onderwerp armoede was?’

Driehonderdzestig mensen hebben zich in de Utrechtse Jacobikerk verzameld om het boek van hoogleraar Ad de Bruijne over homoseksualiteit te bespreken. ‘Gereformeerden mogen wel eens wat meer queer zijn’.

Afbeelding

The Passion 2023 wordt uitgezonden vanuit Harlingen, met publiek

De dertiende editie van het KRO-NCRV-programma The Passion vindt plaats op 6 april, Witte Donderdag, in de Friese havenstad Harlingen. Volgens directievoorzitter Peter Kuipers van KRO-NCRV ‘is het belangrijk dat we het eeuwenoude paasverhaal blijven vertellen’.

Afbeelding

Wat als de energierekening van de kerk explodeert? Er is een oplossing, maar die doet wel pijn

Wat doe je als kerk als de energierekening explosief stijgt? In de regio Drechtsteden en Barneveld hebben ze een oplossing bedacht, al doet die een beetje pijn na de coronacrisis.