Niet alleen in Qatar staan christenen buitenspel; in meer deelnemende landen is geloofsvervolging

Achtergrond
Hoe is het om een christen te zijn in WK-land Qatar? Kerken zitten er krap behuisd bij en doen aan zelfcensuur. Maar ook andere deelnemende landen aan het WK hebben boter op het hoofd.
Herman Veenhof
maandag 21 november 2022 om 16:22 aangepast 21:25
Filipijnse tieners lopen in een katholieke processie in Doha, binnen de muren van het Religieus Complex'
Filipijnse tieners lopen in een katholieke processie in Doha, binnen de muren van het Religieus Complex' beeld ND

Doha

Naast de gebedsmomenten en diensten die gehouden werden naar aanleiding van het WK, was er dit weekend in internationale media ook aandacht voor praktische problemen die christenen in Qatar hebben.

Peter Crumpler, voorganger in de Anglicaanse kerk in het Engelse St Albans en fan van Brentford FC, een voetbalclub uit de Premier League, schreef veel over het verband tussen geloof en voetbal. ‘In Qatar is christelijk geloof een zaak van buitenlanders, maar ook zij zijn niet vrij. De immigrant-arbeiders zijn afhankelijk van hun werkgever en expats doen aan zelfcensuur. Qatarese christenen zijn er nauwelijks en alleen in het diepste geheim.’

Open Doors heeft twee geheugensteuntjes gemaakt om gericht te kunnen bidden en denken over christenen i..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Arjan Paans is terminaal en atheïst. ‘Het gebed van mijn zoon ontroert mij tot tranen toe’

Journalist Arjan Paans is ongeneeslijk ziek. Hij merkt dat gelovige vrienden - en ook zijn eigen zoon - voor hem bidden. Wat doet dat met een overtuigde atheïst? ‘Het geloof is niet vrijblijvend. Dat vind ik mooi.’

Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

‘Nashvilledominee’ Maarten Klaassen verlaat PKN: ‘Het evangelie is in het geding’

Dominee Maarten Klaassen vertrekt uit de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Breekpunt is de weigering van de kerk om een veroordeling over homoseksualiteit uit te spreken.

Afbeelding

Een bijbel die de evolutietheorie accepteert, hoe werkt dat?

De ‘wetenschapsbijbel’ is een gloednieuwe doelgroepbijbel voor wie niet met de rug naar de wetenschap wil staan. Zestig wetenschappers werkten eraan mee. Als je van heldere standpunten houdt, kun je beter verder kijken.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’

Afbeelding

Orgelkids wint innovatieprijs: er zijn nu 150 Doe-orgels in twintig landen

Een Nederlands project dat kinderen liefde voor orgels wil bijbrengen, heeft een internationale prijs gewonnen voor behoud van religieus erfgoed.