In de Domkerk is het zeven minuten stil voor Qatar. ‘Hoelang nog, Heer, profiteren wij van slaven?’

Reportage
Ruim vierhonderd mensen kwamen zondag in de Domkerk samen om de slachtoffers van Qatar te herdenken. ‘Het is verleidelijk om de komende weken toch een wedstrijdje te kijken. Deze herdenkingsdienst is voor mij een herinnering waarom ik dat echt niet wil doen.’
Ilona de Lange
zondag 20 november 2022 om 19:19
In een herdenkingsdienst in de Domkerk wordt vlak voor de openingsceremonie van het WK voetbal stilgestaan bij de arbeiders die zijn omgekomen door de bouw van de stadions in Qatar. Na de zegen kan iedereen voor in de kerk een kaarsje aansteken.
In een herdenkingsdienst in de Domkerk wordt vlak voor de openingsceremonie van het WK voetbal stilgestaan bij de arbeiders die zijn omgekomen door de bouw van de stadions in Qatar. Na de zegen kan iedereen voor in de kerk een kaarsje aansteken. beeld anp / Jeroen Jumelet

Utrecht

Zondagochtend hoorde Eron van Dijk (13) van zijn vader dat ze ‘s middags naar de herdenkingsdienst voor de omgekomen arbeiders in Qatar zouden gaan. Nu zit hij op een houten kerkbank in de Domkerk in Utrecht, met zijn jas aan. Hij ging graag met zijn pa mee, zegt hij. ‘De komende weken gaan heel leuk worden, want voetbal verbroedert, maar er moet ook aandacht zijn voor de andere kant van het WK.’ Thuis gaan ze de wedstrijden kijken - mits deze voor bedtijd zijn.

Zijn vader Geert-Jan (44) is blij met de herdenkingsdienst. ‘Het biedt rituelen om samen te bidden en te rouwen om de slachtoffers.’ Zijn geloof in God maakt voor hem een groot verschil. ‘Als mens kun je je machteloos voelen tegenover het onrecht en machtsmisbruik in de wer..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.