Hoe een hervormde en een hersteld-hervormde dominee ondanks landelijke kerkruzie bij elkaar kunnen preken

Achtergrond
Een dominee van het ene kerkgenootschap op de preekstoel van een andere kerk. Dat gaat niet zomaar, vooral als die twee kerkverbanden met ruzie uit elkaar zijn gegaan. In Apeldoorn gaan hersteld-hervormden en de plaatselijke hervormde gemeente het gewoon doen. Zullen we dit soort kanselruil vaker zien?
Gerald Bruins
woensdag 16 november 2022 om 17:49 aangepast 09:33
De hervormde Eben-Haëzerkerk in Apeldoorn.
De hervormde Eben-Haëzerkerk in Apeldoorn. beeld Wikipedia
Niet te missen

Apeldoorn

Dominee Alfred van de Weg is een hersteld-hervormde dominee. Dat betekent dat hij niet mag voorgaan in een de hervormde Eben Haëzerkerk in Apeldoorn. Op zijn beurt mag de hervormde dominee Henk Methorst (binnen de Protestantse Kerk in Nederland) niet preken in de Apeldoornse hersteld-hervormde Victorgemeente. Tenminste, tot nu toe. 

Leden van deze gemeenten kregen vrijdag een brief waarin wordt aangekondigd dat beide kerken hun ‘preekstoelen’ openstellen voor elkaars dominees. Een ‘kanselruil’ heet dat in kerkelijk jargon.

Beide dominees gaan eens per jaar bij elkaar in de kerk voor, te beginnen op zondag 11 december. Hun kerkenraden hebben uitgesproken dat beide gemeenten voortaa..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe krijg ik mijn kinderen mee naar de kerk? Vijf vragen en antwoorden. 'Zingen ze niet mee? Ook goed'

In veel christelijke gezinnen is het een wekelijks ritueel: moeten de vraag of de kinderen wel of niet mee naar de kerk? Zo ga je om met kindermomenten, wel of niet meezingen en tieners zonder vrienden in de kerk.

Afbeelding

Caroly Houmes, directeur van IJM: 'Ik voel de duisternis en tegelijk geloof ik dat er een goede God is'

De strijd tegen slavernij en gedwongen prostitutie tekent haar werk. Al jarenlang is Caroly Houmes boegbeeld van International Justice Mission. Kalm en toch: 'Mijn kind gaat dus niet bij zo'n kerstman op schoot.'

Afbeelding

Hoe een avondmaalsviering op het asfalt een akelig diepe verdeeldheid aan het licht bracht

De klimaatdemonstranten die vorig weekend op de A12 een pakje druivensap en een bolletje nuttigden als ‘actiemaal’ legden een fundamenteel meningsverschil onder christenen bloot. En nee, dat ging niet over het klimaat.

Afbeelding

Steeds meer christenen bij klimaatdemonstraties: 'Maar een snelweg blokkeren is gewoon niet oké'

Ook christelijke klimaatactivisten zaten afgelopen zaterdag op de A12 en sommigen werden daarbij gearresteerd. Zijn christenen sneller bereid de barricaden op te gaan voor het klimaat?

Afbeelding

Religieuze wanen komen vaker voor op de Biblebelt. 'Bevindelijk-gereformeerden behandelen is lastiger'

Denken dat je engelenvleugels hebt en kunt vliegen. Of doodsbang zijn dat de duivel je meeneemt. Bevindelijk gereformeerden hebben meer last van religieuze wanen. Maar professionele hulp zullen ze niet gauw inroepen.

Afbeelding

Herma zorgt juist nu dat ze er verzorgd uitziet. 'Soms doet iemand zo'n afbreuk aan ons, dikke mensen'

‘Ik voel me enorm beperkt en heb elke dag pijn, maar weiger me gehandicapt te voelen.’ Herma kampt met obesitas, diabetes en een charcotvoet. ‘Door te zingen ging ik me beter voelen en kwam God weer in mijn leven.’