Hoe gastvrij zijn Nederlandse kerken? Dit vinden de mystery guests die 75 diensten bezochten

Achtergrond
Wie als gast een kerk binnenwandelt, wordt niet altijd gezien of welkom geheten, blijkt uit een steekproef waarvoor 75 kerken anoniem werden bezocht. Hoe gastvrij zijn kerken eigenlijk en wat kunnen ze doen om daar beter in te worden?
Eline Kuijper
zaterdag 12 november 2022 om 02:00 aangepast 10:15
Als mensen welkom worden geheten bij de ingang van de kerk, stijgt het gastvrijheidscijfer.
Als mensen welkom worden geheten bij de ingang van de kerk, stijgt het gastvrijheidscijfer. beeld Alpha Nederland

Je bent geïnteresseerd in het christelijk geloof en besluit een keer een kerkdienst te bezoeken. Hoe groot is dan de kans dat je na afloop nog eens wilt terugkomen? Dat verschilt nogal per kerk, blijkt uit een steekproef onder 75 kerken van heel verschillende stromingen. Is het een kleine kerk, waar je na afloop bij het koffiedrinken vriendelijk wordt aangesproken, dan is de kans groot van wel. Maar is het een grotere kerk waar niemand ziet dat je nieuw bent, dan zou je wel eens teleurgesteld naar huis kunnen gaan. Zeker als je bij het koffiedrinken in je eentje staat. 

De helft van de mystery guests zei na het kerkbezoek niet te willen terugkomen 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat bezielt mensen die geloven in de helende kracht van stenen? 'Het is tijd om de natuur te heiligen'

Minder pijn door de energie van geneeskrachtige stenen? Op allerlei plekken kom je geloof in de natuur tegen. Hoe kijken theoloog Gijsbert van den Brink en filosoof André van der Braak naar de heiligheid van de natuur?

Afbeelding

Predikant Detlef breit sokken tijdens synodevergaderingen. 'Dan kan ik mij beter concentreren'

Detlef Bohlken (54), predikant van de protestantse gemeente in Tiel, breit graag. ‘Als ik iets heb wat niet veel aandacht vraagt, zoals breien, zijn mijn gedachten veel gerichter.’

Afbeelding

Henk Binnendijk ziet met pijn dat jongeren naar hippere kerken gaan. 'Waar God je zaaide, moet je bloeien'

‘Hoe lang moet ik nog in mijn kerk blijven? Ik heb het er niet goed naar mijn zin.’ Die vraag kreeg Henk Binnendijk vaak als spreker op conferenties. Zijn antwoord was altijd duidelijk: ‘Zo lang mogelijk.’

Afbeelding

Moderne dominees zeiden dat Jezus niet was opgestaan. De rechtzinnigen namen een onorthodoxe maatregel

Moderne dominees doopten kinderen niet meer in de naam van Jezus. Laat uw kinderen niet door hen dopen, zeiden de rechtzinnigen, en ze begonnen een schaduwkerk.

Afbeelding

Deborah had elf keer een psychose: 'De grenzeloosheid is voor mij het ergste'

Deborah Ham (44) heeft elf psychoses gehad, maar weigert in de wachtkamer te blijven zitten. 'Er zijn veel dingen die ik niet meer kan, maar het is 'maar' aardse gebrokenheid. Ik zie ook dat ik veel wél kan.'

Afbeelding

De 'oorlog' in de oorlog: het gevecht om het Holenklooster in Kyiv wordt per kerkgebouw uitgevochten

Op 29 maart moet de Oekraïens-Orthodoxe Kerk het Holenklooster in Kyiv verlaten. Maar is de verdrijving van de kerk die tot vorig jaar bij het Moskouse Patriarchaat hoorde, geen schending van godsdienstvrijheid?