Bisschop Jan Hendriks reageert op kritiek op ad-liminarapport en steekt ook hand in eigen boezem

Nieuws
Tijdens zijn preek in de pauselijke Mariabasiliek in Rome reageerde bisschop Jan Hendriks op kritiek die de afgelopen weken klonk op het ad-liminarapport dat de Nederlandse bisschoppen naar Rome stuurden. ‘We mogen het onszelf verwijten als we lui en gezapig zijn geweest.’
Hendro Munsterman
woensdag 9 november 2022 om 10:33 aangepast 11:28
Bisschop Jan Hendriks ging woensdagochtend voor in de euchristieviering terwijl zijn medebisschoppen concelebreren in de Santa Maria Maggiore.
Bisschop Jan Hendriks ging woensdagochtend voor in de euchristieviering terwijl zijn medebisschoppen concelebreren in de Santa Maria Maggiore. beeld Hendro Munsterman

Rome

De vijfde eeuwse Santa Maria Maggiore was woensdag de derde van de vier pauselijke basilieken die de Nederlandse bisschoppen in het kader van hun ad-liminabezoek bezoeken. Hendriks was getooid met een opvallend blauwe mijter, verwijzend naar de blauwe kleur die in de katholieke traditie met Maria is verbonden.

In de preek herinnerde hij zijn acht aanwezige medebisschoppen aan ‘de kritiek op het feit dat het algemeen ad-liminarapport geen florissante schildering gaf van de kerkelijke situatie en dat de initiatieven ontbraken om die situatie te veranderen’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bijbellezen in plaats van naar de psycholoog? De visie van Heart Cry is schadelijk volgens deskundigen

Het is schadelijk dat christelijke stichting Heart Cry mensen afraadt een psycholoog te bezoeken, oordelen deskundigen. 'Ik vind het ontraden van hulp een wanpraktijk.'

Afbeelding

Pand van Het Zoeklicht voor miljoenen in de verkoop? 'Dat kan niet, het gebouw is van God gegeven'

Op een groen landgoed in Doorn staat het monumentale pand van interkerkelijke beweging Het Zoeklicht. Ooit gekocht van een adellijke dame ‘voor een appel en een ei’. Binnenkort voor rond de drie miljoen in de verkoop.

Afbeelding

Agnes Abuom (1949-2023): dochter van Afrika en moeder van de oecumenische beweging

Donderdag overleed de 73-jarige Agnes Abuom, de eerste vrouw en de eerste Afrikaan die voorzitter was van de Wereldraad van Kerken. Haar strijd voor sociale gerechtigheid leidde tot ballingschap en gevangenisstraf.

Afbeelding

Hoe stichting Heart Cry mensen in de problemen brengt: 'Ik voelde me schuldig, zondig en slecht'

Zoek geen psychologische hulp, los je problemen op met God. Door die boodschap van stichting Heart Cry, en de sterke focus op seks, raakten mensen in de problemen. 'Heart Cry heeft een wake-up call nodig.'

Afbeelding

Scherpe kritiek uit Joodse kring. Hoofdredacteur Nieuw Israëlitisch Weekblad: 'Kappen met de PKN'

De Joodse gemeenschap moet de relaties met de Protestantse Kerk verbreken, vindt Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad. De felicitaties bij de 75e verjaardag van Israël noemt ze 'hypocriet'.

Afbeelding

Kerken krijgen straks geen lastige vragen meer van de bank, huidige beleid is blok aan het been

Doordat banken moeten voorkomen dat het financiële systeem wordt misbruikt om geld wit te wassen, krijgen ook goedwillende partijen als kerken soms lastige vragen. Dat moet anders, vindt De Nederlandsche Bank.