Dominee Gertine Blom is het negatieve gepraat over de kerk zat: ‘Zondebesef vind ik een moeilijk begrip’

Interview
Wat is uw houvast in leven en sterven? Bekende Nederlanders geven antwoord op deze eerste vraag uit de Heidelbergse Catechismus. Vandaag: Gertine Blom (33) uit Sauwerd, dominee in de Protestantse Kerk en columniste.
Hugo de Bruijne
dinsdag 8 november 2022 om 22:00
Gertine Blom: ‘Ik ben het negatieve gepraat over de toekomst van de kerk een beetje zat.'
Gertine Blom: ‘Ik ben het negatieve gepraat over de toekomst van de kerk een beetje zat.' beeld Dick Vos
Student Niet te missen

‘Ik ben het negatieve gepraat over de toekomst van de kerk een beetje zat. Natuurlijk, het vergrijst. Maar ik geloof gewoon niet dat mensen, binnen en buiten de kerk, hun verlangen naar zingeving, ontmoeting en verbinding verliezen. 

Mijn ideaal is: heel licht kerk zijn. Dat is niet makkelijk met al ons bezit: kerkgebouw, pastorie, geld. Ik probeer er niet bang voor te zijn dat het instituut ontmanteld wordt (hoewel, het is mijn baan). Overal waar mensen samenkomen rond bijbelverhalen gebeurt iets. Dat blijft heus wel, in welke vorm dan ook. De dubbelheid bij mij is dat ik theoloog ben en óók van kennis en kwaliteit houd, dat je weet hebt van liturgie en hoe een kerkelijk jaar werkt. De kerk als instituut heeft iets stevigs te midden van ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nieuw tussenjaar combineert geloof met kunst. 'Wij vinden het ook belangrijk uit te reiken en te dienen'

In Nieuwegein gaat in september een nieuw tussenjaar van start voor creatieve christelijke jongeren. 'We hoorden veel verhalen over de onveilige cultuur op kunstopleidingen – dat zette ons aan het denken.'

Afbeelding

Na twee niertransplantaties en dialyse blijft Arthur optimistisch: 'God heeft mij veel gegeven'

'Ik leef met meer dalen dan een gemiddeld mens, maar de pieken zijn ook hoger.' Arthur Burggraaf (22) heeft al zijn hele leven ernstig nierfalen. Hij dialyseerde een jaar en heeft twee niertransplantaties gehad.

Afbeelding

Wat heeft de kerk in de metaverse te zoeken? 'De Bijbel zegt niets over robots en avatars'

De metaverse wordt een steeds groter onderdeel van ons leven. Dat voorspellen bedrijven als Google en Microsoft. Moet je daar als kerk aanwezig zijn? En hoe zit het dan met sacramenten als doop, avondmaal en biecht?

Afbeelding

Met een speciale bril naar de kerk in de digitale wereld: 'Mensen zijn oprechter in de metaverse'

Grote techbedrijven als Google en Meta steken er miljarden in: de metaverse. Een online wereld, waarin je kunt sporten, daten en zakendoen. Je kunt er ook naar de kerk. Hoe is het om virtueel naar de kerk te gaan?

Afbeelding

Nieuwjaarswens voor 2023: Het licht schijnt voor jou

Redacteur Marina de Haan dichtte haar nieuwjaarswens voor 2023. ‘Als de zon je zacht wakker kust, wat schiet er meteen door je heen?’

Afbeelding

Van Vaste burcht tot Tienduizend redenen. Deze christelijke liederen leiden tot het meeste ongemak

Het idee krijgen dat God in een strandhuis woont, of doodmoe worden van 'meer passie dan ooit'. Christelijke liederen roepen uiteenlopende associaties op. 'Ik kan dit moeilijk zingen zonder in de lach te schieten.'