Vergeleken met Willem van Oranje en Luther oogt Willibrord als een bleke figuur uit een ver verleden

Achtergrond
De bisschoppen zijn deze week in Rome. Hun bezoek aan de paus en het Vaticaan begint op een bijzondere datum: de sterfdag van Willibrord. Wat weten we eigenlijk van deze missionaris van de Lage Landen? Het antwoord is: bijna niets.
Willem Bouwman
zondag 6 november 2022 om 12:00 aangepast 14:45
Standbeeld van Willibrord op het Janskerkhof in Utrecht.
Standbeeld van Willibrord op het Janskerkhof in Utrecht. beeld wikimedia

Het bezoek van de Nederlandse rooms-katholieke bisschoppen aan Rome begint op maandag 7 november. Het bezoek aan Rome vindt gewoonlijk om de vijf jaar plaats en betekent veel voor de bisschoppen en hun bisdommen.

Hoogtepunt van het bezoek is de ontmoeting met paus Franciscus aan het eind van de week. In Nederland zien de bisschoppen de kerken leeglopen en de geloofskennis afnemen. In Rome ervaren ze dat ze deel uitmaken van een grote familie, de wereldkerk. Het voelt als thuiskomen. ‘Even bij papa thuis’, zegt hulpbisschop Everard de Jong in een filmpje waarin ze over het komende bezoek vertellen. Papa, de paus, wil graag horen waar de Nederlandse bisschoppen mee bezig zijn, wat ze hem te zeggen hebben, en wat hij voor hen betekenen kan.

Lees..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Bijbellezen in plaats van naar de psycholoog? De visie van Heart Cry is schadelijk volgens deskundigen

Het is schadelijk dat christelijke stichting Heart Cry mensen afraadt een psycholoog te bezoeken, oordelen deskundigen. 'Ik vind het ontraden van hulp een wanpraktijk.'

Afbeelding

Pand van Het Zoeklicht voor miljoenen in de verkoop? 'Dat kan niet, het gebouw is van God gegeven'

Op een groen landgoed in Doorn staat het monumentale pand van interkerkelijke beweging Het Zoeklicht. Ooit gekocht van een adellijke dame ‘voor een appel en een ei’. Binnenkort voor rond de drie miljoen in de verkoop.

Afbeelding

Agnes Abuom (1949-2023): dochter van Afrika en moeder van de oecumenische beweging

Donderdag overleed de 73-jarige Agnes Abuom, de eerste vrouw en de eerste Afrikaan die voorzitter was van de Wereldraad van Kerken. Haar strijd voor sociale gerechtigheid leidde tot ballingschap en gevangenisstraf.

Afbeelding

Hoe stichting Heart Cry mensen in de problemen brengt: 'Ik voelde me schuldig, zondig en slecht'

Zoek geen psychologische hulp, los je problemen op met God. Door die boodschap van stichting Heart Cry, en de sterke focus op seks, raakten mensen in de problemen. 'Heart Cry heeft een wake-up call nodig.'

Afbeelding

Scherpe kritiek uit Joodse kring. Hoofdredacteur Nieuw Israëlitisch Weekblad: 'Kappen met de PKN'

De Joodse gemeenschap moet de relaties met de Protestantse Kerk verbreken, vindt Esther Voet, hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad. De felicitaties bij de 75e verjaardag van Israël noemt ze 'hypocriet'.

Afbeelding

Kerken krijgen straks geen lastige vragen meer van de bank, huidige beleid is blok aan het been

Doordat banken moeten voorkomen dat het financiële systeem wordt misbruikt om geld wit te wassen, krijgen ook goedwillende partijen als kerken soms lastige vragen. Dat moet anders, vindt De Nederlandsche Bank.