Daniël vertelt vrachtwagenchauffeurs langs de snelweg over zonde en vergeving, maar zonder bijbels

Reportage
Duizenden mensen razen in hun auto langs de internationale truckers die verplicht pauze moeten houden. Stichting Chauffeurs Evangelisatieteam Holland klopt bij ze aan, met wat chocolade, krentenbollen en een folder. ‘We trekken geen hele trukendoos open. We willen gewoon mensen vertellen over zonden en vergeving.’
Ilona de Lange
zaterdag 29 oktober 2022 om 03:10 aangepast 09:03
Het cliché van een gehaktbal onder een warmhoudlamp wordt niet bevestigd langs de A37.
Het cliché van een gehaktbal onder een warmhoudlamp wordt niet bevestigd langs de A37. beeld Boudewijn Benting

In een pesterige miezerregen opent Daniël Kroezen de achterklep van zijn auto en pakt er een Tupperware bak met Marsjes en Twixen uit en een kleine schoudertas. De uitrusting van een evangelist langs de A37 bij Zwinderen. Achter hem staan een stuk of veertien vrachtwagens op de parkeerplaats naast de ESSO. Al deze chauffeurs moeten verplicht pauze houden en staan urenlang langs de grauwe snelweg. Het is zaterdagmiddag en Kroezen gaat ‘zaaien’, zoals ze het noemen bij de evangeliesatiestichting Truckplus. 

Er liggen wat bijbeltjes in alle Oost-Europese talen in zijn kofferbak, maar die neemt hij niet mee. ‘Dan moet God je wel heel erg aanraken, want een bijbeltje is zo’n dik ding; de meeste chauffeurs lezen alleen nog maar van hun telefoon..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Arjan Paans is terminaal en atheïst. ‘Het gebed van mijn zoon ontroert mij tot tranen toe’

Journalist Arjan Paans is ongeneeslijk ziek. Hij merkt dat gelovige vrienden - en ook zijn eigen zoon - voor hem bidden. Wat doet dat met een overtuigde atheïst? ‘Het geloof is niet vrijblijvend. Dat vind ik mooi.’

Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

‘Nashvilledominee’ Maarten Klaassen verlaat PKN: ‘Het evangelie is in het geding’

Dominee Maarten Klaassen vertrekt uit de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Breekpunt is de weigering van de kerk om een veroordeling over homoseksualiteit uit te spreken.

Afbeelding

Een bijbel die de evolutietheorie accepteert, hoe werkt dat?

De ‘wetenschapsbijbel’ is een gloednieuwe doelgroepbijbel voor wie niet met de rug naar de wetenschap wil staan. Zestig wetenschappers werkten eraan mee. Als je van heldere standpunten houdt, kun je beter verder kijken.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’

Afbeelding

Orgelkids wint innovatieprijs: er zijn nu 150 Doe-orgels in twintig landen

Een Nederlands project dat kinderen liefde voor orgels wil bijbrengen, heeft een internationale prijs gewonnen voor behoud van religieus erfgoed.