Luister naar

Sela-lied over overleden geliefden raakt gevoelige snaar. ‘Juist als je samen bent, valt die lege stoel op’

Interview
Veel protestantse kerken staan vandaag stil bij gelovigen die het afgelopen jaar overleden: eeuwigheids- of gedachteniszondag. Sela maakte hierover het lied De mensen die we missen. Zanger Frans Korpershoek vertelt hoe het nummer ‘De mensen die we missen’ hem stilzet bij geliefden die hij zelf verloor. ‘lk verlang ernaar hen weer te ontmoeten in de hemel.’
Aldwin Geluk
zondag 20 november 2022 om 09:00 aangepast 09:41
Sela-zanger Frans Korpershoek: 'Iedereen heeft ervaring met verlies, dit is zo’n herkenbaar thema.'
Sela-zanger Frans Korpershoek: 'Iedereen heeft ervaring met verlies, dit is zo’n herkenbaar thema.' beeld Sela

Dit verhaal werd eerder gepubliceerd in oktober

Het gebeurt niet vaak dat uitgesproken christelijke muziek de hitlijsten van YouTube haalt. Het nummer ‘De mensen die we missen’ van de christelijke muziekgroep Sela, is echter al bijna een week ‘trending’ bij de videodienst.

Daarmee is het in Nederland een van de populairste muziekvideo’s van het moment. In een week tijd werd het lied al meer dan 100.000 keer afgespeeld en honderden mensen reageerden op het nummer, vaak door het delen van hun eigen ervaringen met het gemis van geliefden. 

Zanger Frans Korpershoek - die begin volgend jaar afscheid neemt van Sela - vertelt over hoe dit lied nog meer losmaakt dan hij had verwacht. 

Hoe is dit nummer tot stand gekomen?

‘Sela wil graag nieuwe liederen maken voor de kerk van vandaag. Bepaalde gelegenheden - hoogtijfeesten als Kerst en Pasen - liggen dan voor de hand. Maar waar we nog een echt Sela-lied voor misten, is wat kerken eeuwigheidszondag of gedachteniszondag noemen, vlak voordat advent begint. Veel kerken staan dan stil bij de mensen die het afgelopen jaar overleden zijn, de mensen die ze missen. Dit lied is daarvoor bedoeld.’


Veel mensen reageren in reacties op YouTube op het lied, en delen hun verhalen over het verlies van geliefden. Had u dit verwacht?

‘Ik denk dat muziek als deze mensen ontmoet op de kruispunten van hun leven. Iedereen heeft ervaring met verlies, dit is zo’n herkenbaar thema. Wat mij in de reacties opvalt is dat mensen heel persoonlijke verhalen delen: over het verlies van hun opa en oma, over kinderen die overlijden, over een miskraam die ze hebben meegemaakt. 

De boodschap van dit lied is dat gemis er mag zijn. En dat, temidden van de pijn, God er ook is.’

In de reacties wordt meermaals de zin ‘Wij zien de lege stoelen; zij zitten aan uw tafel’ genoemd. Mensen halen daar troost uit. Geldt dat ook voor u?

‘Ja. Juist op momenten dat je samen bent, op een verjaardag of met Kerst, valt die lege stoel op: de plek van die persoon blijft leeg. Dit is een poëtische manier van uitdrukken dat we mogen geloven dat de mensen die wij missen bij de Here Jezus aan tafel mogen zitten. 

We hebben in Sela onze zangeres verloren. En we merken ook dat deze woorden ons troost geven.’

‘Als ik dan denk aan Kinga, of aan de andere mensen die ik verloren ben, verlang ik ernaar hen weer te ontmoeten in de hemel.’

U schreef op social media dat u tijdens het zingen van dit lied nog vaak denkt aan deze zangeres, Kinga Bán.

‘Vaak wel ja. Het hangt wel af van de setting; soms zitten er mensen in het publiek van wie ik weet dat zij mensen verloren zijn; dan zing ik in gedachten voor hen. Zelf ben ik, nadat Kinga overleed, drie familieleden verloren; soms heb ik hen ook voor ogen. Eén van hen was een tante, die overleed in corona-tijd. We hebben nooit afscheid kunnen nemen, ik mocht zelfs niet bij haar begrafenis zijn. Het is dan haast niet te bevatten dat mensen er echt niet meer zijn.’


Frans Korpershoek: ‘Je kunt tijdens onze concerten een speld horen vallen nadat we ‘De mensen die we missen’ hebben gezongen’ - beeld  Sela

Wat raakt u persoonlijk het meeste in dit lied?

‘De zin: ‘We delen de verhalen van wie ons dierbaar zijn. We danken voor hun leven; we komen hen weer tegen.’ Als ik dan denk aan Kinga, of aan de andere mensen die ik verloren ben, verlang ik ernaar hen weer te ontmoeten in de hemel. Om samen te lachen, om feest te vieren. We mogen geloven dat afscheid nemen niet het einde is. Daar spreekt hoop uit.’

Het bekendste en populairste lied van Sela is ‘Ik zal er zijn’. Gaat dit nieuwe lied deze positie overnemen?

‘Dit zijn twee heel verschillende liederen: ‘Ik zal er zijn’ kun je op hoge toon meezingen, meebrullen zelfs, als je wilt. Terwijl je tijdens onze concerten een speld kunt horen vallen nadat we ‘De mensen die we missen’ hebben gezongen. Het heeft daarmee een heel andere emotionele impact. Deze twee liederen zijn dus eigenlijk niet vergelijkbaar.

Als kerken dit lied gaan gebruiken, zou ik het gepast vinden als zij die stilte nog even laten aanhouden na afloop. De laatste woorden zijn: ‘...als we denken aan de mensen die we missen’. Iedereen heeft dan wel iemand voor ogen. Geef mensen maar even tijd met hun gedachten.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

Een bijbel die de evolutietheorie accepteert, hoe werkt dat?

De ‘wetenschapsbijbel’ is een gloednieuwe doelgroepbijbel voor wie niet met de rug naar de wetenschap wil staan. Zestig wetenschappers werkten eraan mee. Als je van heldere standpunten houdt, kun je beter verder kijken.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’

Afbeelding

Orgelkids wint innovatieprijs: er zijn nu 150 Doe-orgels in twintig landen

Een Nederlands project dat kinderen liefde voor orgels wil bijbrengen, heeft een internationale prijs gewonnen voor behoud van religieus erfgoed.

Afbeelding

Hitserie The Chosen over het leven van Jezus straks ook in Nederland te zien

De populaire serie over het leven van Jezus, The Chosen, is vanaf deze maand ook in Nederland te zien. In Amerika is de serie een hit. The New York Times noemt het veelbekeken programma een ‘crowdfunded miracle’.

Afbeelding

Hoe kerken Sinterklaas een handje helpen: ‘Sneu als arme kinderen geen cadeau krijgen’

Kinderen die geen cadeaus voor Sinterklaas krijgen, omdat hun ouders het niet kunnen betalen? Kerken dwars door Nederland steken de Sint deze weken een helpende hand toe. Bijvoorbeeld in Assen.