‘Soms red ik mezelf zo goed dat ik denk: betrek ik God er wel genoeg bij?’

Interview
Duizenden mensen leven met een ziekte of een beperking die – naar de mens gesproken – niet weggaat. Hoe tellen ze hun dagen, hoe houden ze zin in hun leven? Hoe kijken ze naar zichzelf en naar de toekomst? In deze serie vertellen mensen over verdriet, dood en geloof.
Ilona de Lange
vrijdag 21 oktober 2022 om 16:00 aangepast 17:42
Peter van den Berg blogt over zijn ziekte, parkinson.
Peter van den Berg blogt over zijn ziekte, parkinson. beeld Peter Boer

In zijn huis in Waddinxveen is een kleine bouwput, want er wordt een lift in de twee-onder-een-kapwoning gebouwd. Het is weer een volgende stap voor Peter van den Berg (48), die nu bijna tien jaar de ziekte van Parkinson heeft. Zijn ledematen trillen, maar dat is maar een van de tientallen complicaties die parkinson kan geven. ‘Als het in de preek over het thema lijden gaat, dan merk ik of een predikant zelf tegenslag heeft meegemaakt of niet.’

‘Het klinkt misschien raar, maar de diagnose parkinson, die ik begin 2014 kreeg, was voor mij een opluchting. De maanden daarvoor had ik af en toe last van trillende handen en ik werd in de avonden moe en steeds trager. Ik was bang dat ik een hersentumor had. ‘Nu blijf ik in ieder geval leven’, was..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

‘Nashvilledominee’ Maarten Klaassen verlaat PKN: ‘Het evangelie is in het geding’

Dominee Maarten Klaassen vertrekt uit de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Breekpunt is de weigering van de kerk om een veroordeling over homoseksualiteit uit te spreken.

Afbeelding

Een bijbel die de evolutietheorie accepteert, hoe werkt dat?

De ‘wetenschapsbijbel’ is een gloednieuwe doelgroepbijbel voor wie niet met de rug naar de wetenschap wil staan. Zestig wetenschappers werkten eraan mee. Als je van heldere standpunten houdt, kun je beter verder kijken.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’

Afbeelding

Orgelkids wint innovatieprijs: er zijn nu 150 Doe-orgels in twintig landen

Een Nederlands project dat kinderen liefde voor orgels wil bijbrengen, heeft een internationale prijs gewonnen voor behoud van religieus erfgoed.

Afbeelding

Hitserie The Chosen over het leven van Jezus straks ook in Nederland te zien

De populaire serie over het leven van Jezus, The Chosen, is vanaf deze maand ook in Nederland te zien. In Amerika is de serie een hit. The New York Times noemt het veelbekeken programma een ‘crowdfunded miracle’.