Kerkleider vraagt Russen om voor jarige Poetin te bidden: ‘Bevrijd hem van alle weerstand’

Nieuws
Het hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk heeft alle Russen opgeroepen twee dagen ‘vurig’ voor de gezondheid van de Russische president Vladimir Poetin te bidden. ‘God heeft u de macht gegeven’, schreef de patriarch van Moskou de president die vrijdag zijn 70e verjaardag viert in een felicitatie.
Hendro Munsterman
vrijdag 7 oktober 2022 om 13:20 aangepast 20:59
De Russisch-orthodoxe patriarch Kirill (links) spreekt met president Vladimir Poetin na de viering van het orthodoxe paasfeest op 24 april 2022.
De Russisch-orthodoxe patriarch Kirill (links) spreekt met president Vladimir Poetin na de viering van het orthodoxe paasfeest op 24 april 2022. beeld ap / Oleg Varov

Moskou

Alle orthodoxe ‘bisschoppen, geestelijken, kloosterlingen en lekengelovigen’ worden opgeroepen vrijdag, op de verjaardag van Poetin, thuis met bidden te beginnen. De daaropvolgende dag - waarop de Russisch-Orthodoxe Kerk Sint-Sergius van Radonezh, een van de populairste Russische heiligen viert - wordt dit gebed in alle kerken van Rusland voortgezet.

De presentatie van de heilige Sergius in de brief is veelzeggend. ‘Hij zegende meerdere eeuwen geleden de prins van Moskou en het Russische leger om de vijand, die de verminking van het Russische land en burgeroorlogen onder de bevolking aanmoedigde’, schrijft het patriarchaat.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Een traditie staat onder druk: hoeveel mag zo’n fameus Engels jongenskoor kosten?

Britse kathedraalkoren zijn ‘de Premier League van de muziek in de kerk’. Maar hun voorbestaan is op lange termijn helemaal niet zo zeker. Twee kathedralen hebben hun koor al opgeheven. Wie volgt?

Afbeelding

Zo herken je voorgangers die op een te hoog voetstuk staan: rode vlaggen voor machtsmisbruik in de kerk

Niet alleen bij De Wereld Draait Door komt machtsmisbruik voor; ook in de kerk ligt het op de loer. Zeker als voorgangers geen kritiek dulden, er onvoldoende toezicht is of - gek genoeg - als een leider heel populair is.

Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.

Afbeelding

Drie mensen over hun doopritueel: ‘Ik vond het een groot wonder’

Kinderdoop, geloofsdoop of doopvernieuwing. Nederlandse christenen gaan op verschillende manieren om met de doop. Janno, Ben en Hester vertellen over hun doopritueel. ‘Ik had me ook kunnen laten dopen in een andere gemeente.’

Afbeelding

Hoge kardinalen vrezen Duitse ‘twijfel en verwarring’. Maar de oosterburen bepalen de Vaticaanse agenda

Twee curiekardinalen publiceren stevige kritiek op de hervormingsgretige Duitse bisschoppen. Het is een teken van angst in Rome dat wat ten noorden van de Alpen wordt aangestoken, zich als een veenbrand zal verspreiden.

Afbeelding

Drukte op studiedag over homoseksualiteit. ‘Zaten we hier ook als het onderwerp armoede was?’

Driehonderdzestig mensen hebben zich in de Utrechtse Jacobikerk verzameld om het boek van hoogleraar Ad de Bruijne over homoseksualiteit te bespreken. ‘Gereformeerden mogen wel eens wat meer queer zijn’.