383 nieuwe gevallen van misbruik gevonden in Anglicaanse Kerk

Nieuws
Bij een onderzoek in alle 42 bisdommen van de Anglicaanse Kerk van Engeland zijn 383 nieuwe gevallen van misbruik gevonden. Het gaat in de meeste gevallen (181) om seksueel misbruik, maar ook om emotioneel, fysiek en financieel misbruik.
Ilona de Lange
donderdag 6 oktober 2022 om 15:05
Het geestelijk hoofd van de Anglicaanse Kerk, aartsbisschop Justin Welby van Canterbury.
Het geestelijk hoofd van de Anglicaanse Kerk, aartsbisschop Justin Welby van Canterbury. beeld ap en Church of England

Het onderzoek, uitgevoerd door 65 onafhankelijke onderzoekers, heeft drie jaar geduurd. Het is een correctie op eerder onderzoek uit 2007, waarbij ‘maar’ dertien misbruik gevallen binnen de landelijke kerk naar boven kwamen, terwijl er ruim 75 duizend dossiers waren onderzocht. Een onafhankelijk onderzoeksteam concludeerde dat dit onderzoek niet zorgvuldig genoeg was.

Nu blijkt het aantal misbruikzaken veel hoger te zijn. Al maakt de voorzitter van het onderzoeksproject, bisschop Mark Sowerby, de kanttekening dat dit niet allemaal ernstige vormen van misbruik zijn; soms betreft het ook lichtere procedurefouten. Ruim 240 van de misbruikgevallen zijn gelinkt aan geestelijken, een kleiner aantal aan andere betaalde kerkmedewerkers en vrijwil..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Een traditie staat onder druk: hoeveel mag zo’n fameus Engels jongenskoor kosten?

Britse kathedraalkoren zijn ‘de Premier League van de muziek in de kerk’. Maar hun voorbestaan is op lange termijn helemaal niet zo zeker. Twee kathedralen hebben hun koor al opgeheven. Wie volgt?

Afbeelding

Zo herken je voorgangers die op een te hoog voetstuk staan: rode vlaggen voor machtsmisbruik in de kerk

Niet alleen bij De Wereld Draait Door komt machtsmisbruik voor; ook in de kerk ligt het op de loer. Zeker als voorgangers geen kritiek dulden, er onvoldoende toezicht is of - gek genoeg - als een leider heel populair is.

Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.

Afbeelding

Drie mensen over hun doopritueel: ‘Ik vond het een groot wonder’

Kinderdoop, geloofsdoop of doopvernieuwing. Nederlandse christenen gaan op verschillende manieren om met de doop. Janno, Ben en Hester vertellen over hun doopritueel. ‘Ik had me ook kunnen laten dopen in een andere gemeente.’

Afbeelding

Hoge kardinalen vrezen Duitse ‘twijfel en verwarring’. Maar de oosterburen bepalen de Vaticaanse agenda

Twee curiekardinalen publiceren stevige kritiek op de hervormingsgretige Duitse bisschoppen. Het is een teken van angst in Rome dat wat ten noorden van de Alpen wordt aangestoken, zich als een veenbrand zal verspreiden.

Afbeelding

Drukte op studiedag over homoseksualiteit. ‘Zaten we hier ook als het onderwerp armoede was?’

Driehonderdzestig mensen hebben zich in de Utrechtse Jacobikerk verzameld om het boek van hoogleraar Ad de Bruijne over homoseksualiteit te bespreken. ‘Gereformeerden mogen wel eens wat meer queer zijn’.