‘Ouderlingen gevraagd alert te zijn op armoede’

Achtergrond
De hervormde gemeente in Ede probeert mensen met financiële zorgen te helpen, onder meer door een ‘energiefonds’. Momenteel wordt nagedacht over klusteams die minima helpen hun huis te isoleren.
Eduard Sloot
dinsdag 4 oktober 2022 om 04:23 aangepast 06:37
Edese kerken hebben bezoekers van de voedselbank een extraatje uitgedeeld.
Edese kerken hebben bezoekers van de voedselbank een extraatje uitgedeeld. beeld anp / Hans van Rhoon

Ede

De gestegen energieprijzen en duurdere boodschappen leiden in de Nieuwe Kerk in Ede, een hervormde gemeente die zich rekent tot de Protestantse Kerk in Nederland, nog niet tot meer hulpverzoeken. Maar dat gaat wel komen, verwacht diaken Eijo Balk. ‘Nog niet iedereen heeft de afrekening gehad van de energieleverancier en sommigen hebben nog een vast contract. Maar als dat afloopt, komt de klap.’

Bij het inloopspreekuur van het Diaconaal Platform Ede, waarin twintig lokale kerken samenwerken, neemt het aantal hulpvragen al wel toe. Wekelijks melden zich daar nu zo’n twaalf inwoners uit Ede, aldus Balk die daar zelf ook actief is. ‘We proberen mensen zoveel mogelijk te informeren en te helpen met steunregelingen die er zijn, zoa..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Migrantenkerken doen 'buitengewoon werk', maar ondertussen kunnen ze niet ademhalen

Meer dan dertig migrantenpastors kwamen maandag samen in Amsterdam, velen zitten met zorgen rondom huisvesting. 'We moeten voor de overheid economisch uitdrukken hoeveel we doen in de buurt.'

Afbeelding

Hoe een moslimprotest trekken krijgt van een processie. 'Stop het haatzaaien tegen moslims. Amen'

Ruim duizend moslims demonstreerden zondag in Den Haag tegen een recente actie waarbij anti-islamgroep Pegida een Koran verscheurde. ’De Koran is de genade van God, daar dien je van af te blijven.’

Afbeelding

Hoe krijg ik mijn kinderen mee naar de kerk? Vijf vragen en antwoorden. 'Zingen ze niet mee? Ook goed'

In veel christelijke gezinnen is het een wekelijks ritueel: moeten de vraag of de kinderen wel of niet mee naar de kerk? Zo ga je om met kindermomenten, wel of niet meezingen en tieners zonder vrienden in de kerk.

Afbeelding

Kerken en het slavernijverleden op Curaçao: 'Er was een sociale kloof, maar iedereen had elkaar ook nodig'

Het is het jaar van excuses voor het slavernijverleden en van herdenking van het einde van de slavernij. Hoe gaan kerken op Curaçao met dat verleden om? ‘Er wordt nog steeds onderscheid gemaakt op basis van huidskleur.’

Afbeelding

Leonard is vanaf zijn geboorte blind: 'Het idee dat ik straks mijn vrouw en kinderen kan zien, geeft mij troost'

‘Als Jezus nu zou leven … zou ik dan naar Hem toe gaan om genezing te ontvangen? Ik weet het niet zo goed.’ Leonard (30) kijkt onbewust langs je heen, als je met hem praat. Hij is blind.

Afbeelding

In Memoriam: Ioannis Zizioulas (1931-2023), theoloog van de eucharistie en van de schepping

Hij gold als een van de meest vooraanstaande en invloedrijke hedendaagse oosters-orthodoxe theologen. Ioannis Zizioulas overleed woensdag aan de complicaties van een covidbesmetting.