‘Ouderlingen gevraagd alert te zijn op armoede’

Achtergrond
De hervormde gemeente in Ede probeert mensen met financiële zorgen te helpen, onder meer door een ‘energiefonds’. Momenteel wordt nagedacht over klusteams die minima helpen hun huis te isoleren.
Eduard Sloot
dinsdag 4 oktober 2022 om 04:23 aangepast 06:37
Edese kerken hebben bezoekers van de voedselbank een extraatje uitgedeeld.
Edese kerken hebben bezoekers van de voedselbank een extraatje uitgedeeld. beeld anp / Hans van Rhoon

Ede

De gestegen energieprijzen en duurdere boodschappen leiden in de Nieuwe Kerk in Ede, een hervormde gemeente die zich rekent tot de Protestantse Kerk in Nederland, nog niet tot meer hulpverzoeken. Maar dat gaat wel komen, verwacht diaken Eijo Balk. ‘Nog niet iedereen heeft de afrekening gehad van de energieleverancier en sommigen hebben nog een vast contract. Maar als dat afloopt, komt de klap.’

Bij het inloopspreekuur van het Diaconaal Platform Ede, waarin twintig lokale kerken samenwerken, neemt het aantal hulpvragen al wel toe. Wekelijks melden zich daar nu zo’n twaalf inwoners uit Ede, aldus Balk die daar zelf ook actief is. ‘We proberen mensen zoveel mogelijk te informeren en te helpen met steunregelingen die er zijn, zoa..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

We zijn continu afgeleid en staren gemiddeld 4 uur per dag naar onze telefoon. Dat kan anders

Joram Kaat startte Life Rules, waarbij hij mensen helpt in hun zoektocht naar een leven mét mobiele telefoon maar zonder de bijbehorende afleiding. ‘Denk na over wat je belangrijk vindt in het leven.’

Afbeelding

E.P. Sanders (1937-2022), de wetenschapper die Paulus opnieuw ontdekte

Weinig bijbelwetenschappers hebben zo veel invloed gehad als de maandag overleden Amerikaan Ed Parish (E.P.) Sanders. Zijn nieuwe kijk op Paulus en het Jodendom zette een grote verandering in gang.

Afbeelding

Een traditie staat onder druk: hoeveel mag zo’n fameus Engels jongenskoor kosten?

Britse kathedraalkoren zijn ‘de Premier League van de muziek in de kerk’. Maar hun voorbestaan is op lange termijn helemaal niet zo zeker. Twee kathedralen hebben hun koor al opgeheven. Wie volgt?

Afbeelding

Zo herken je voorgangers die op een te hoog voetstuk staan: rode vlaggen voor machtsmisbruik in de kerk

Niet alleen bij De Wereld Draait Door komt machtsmisbruik voor; ook in de kerk ligt het op de loer. Zeker als voorgangers geen kritiek dulden, er onvoldoende toezicht is of - gek genoeg - als een leider heel populair is.

Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.

Afbeelding

Drie mensen over hun doopritueel: ‘Ik vond het een groot wonder’

Kinderdoop, geloofsdoop of doopvernieuwing. Nederlandse christenen gaan op verschillende manieren om met de doop. Janno, Ben en Hester vertellen over hun doopritueel. ‘Ik had me ook kunnen laten dopen in een andere gemeente.’