Hulpfonds voor mensen met geldnood: ‘Ouderlingen gevraagd alert te zijn op armoede’

Achtergrond
De hervormde gemeente in Ede probeert mensen met financiële zorgen te helpen, onder meer door samen met andere lokale kerken een ‘energiefonds’ op te richten. Momenteel wordt nagedacht over klusteams die minima helpen hun huis te isoleren.
Eduard Sloot
dinsdag 4 oktober 2022 om 06:40 aangepast 07:18
Medewerkers van de Voedselbank vullen kratjes met voedsel. Kerken in Ede hebben bezoekers van de voedselbank een extraatje uitgedeeld om hen in deze dure tijd te ondersteunen.
Medewerkers van de Voedselbank vullen kratjes met voedsel. Kerken in Ede hebben bezoekers van de voedselbank een extraatje uitgedeeld om hen in deze dure tijd te ondersteunen. beeld anp / Hans van Rhoon

De gestegen energieprijzen en duurdere boodschappen leiden in zijn eigen hervormde gemeente, de Nieuwe Kerk in Ede, nog niet tot meer hulpverzoeken. Maar dat gaat wel komen, verwacht diaken Eijo Balk. ‘Nog niet iedereen heeft de afrekening gehad van de energieleverancier en sommigen hebben nog een vast contract. Maar als dat afloopt, komt de klap.’

Bij het inloopspreekuur van het Diaconaal Platform Ede, waarin twintig lokale kerken samenwerken, neemt het aantal hulpvragen al wel toe. Wekelijks melden zich daar nu zo’n twaalf inwoners uit Ede, aldus Balk die daar zelf ook actief is. ‘We proberen mensen zoveel mogelijk te informeren en te helpen met steunregelingen die er zijn, zoals de energietoeslag van de gemeente. Inwoners met..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.

Afbeelding

Drie mensen over hun doopritueel: ‘Ik vond het een groot wonder’

Kinderdoop, geloofsdoop of doopvernieuwing. Nederlandse christenen gaan op verschillende manieren om met de doop. Janno, Ben en Hester vertellen over hun doopritueel. ‘Ik had me ook kunnen laten dopen in een andere gemeente.’

Afbeelding

Hoge kardinalen vrezen Duitse ‘twijfel en verwarring’. Maar de oosterburen bepalen de Vaticaanse agenda

Twee curiekardinalen publiceren stevige kritiek op de hervormingsgretige Duitse bisschoppen. Het is een teken van angst in Rome dat wat ten noorden van de Alpen wordt aangestoken, zich als een veenbrand zal verspreiden.

Afbeelding

Drukte op studiedag over homoseksualiteit. ‘Zaten we hier ook als het onderwerp armoede was?’

Driehonderdzestig mensen hebben zich in de Utrechtse Jacobikerk verzameld om het boek van hoogleraar Ad de Bruijne over homoseksualiteit te bespreken. ‘Gereformeerden mogen wel eens wat meer queer zijn’.

Afbeelding

The Passion 2023 wordt uitgezonden vanuit Harlingen, met publiek

De dertiende editie van het KRO-NCRV-programma The Passion vindt plaats op 6 april, Witte Donderdag, in de Friese havenstad Harlingen. Volgens directievoorzitter Peter Kuipers van KRO-NCRV ‘is het belangrijk dat we het eeuwenoude paasverhaal blijven vertellen’.

Afbeelding

Wat als de energierekening van de kerk explodeert? Er is een oplossing, maar die doet wel pijn

Wat doe je als kerk als de energierekening explosief stijgt? In de regio Drechtsteden en Barneveld hebben ze een oplossing bedacht, al doet die een beetje pijn na de coronacrisis.