Homoseksuele dominee Alexander Noordijk ‘heel erg verdrietig’ na afzegging InSalvation. ‘Ik dacht: niet opnieuw, niet weer’

Interview
‘Als een deur die voor mijn neus werd dichtgeslagen.’ Zo voelde het voor dominee Alexander Noordijk toen hij vorige week hoorde dat de christelijke band InSalvation niet wilde komen. ‘We hebben met elkaar gebeden en gehuild. En toen zijn we ‘Vul dit huis met Uw glorie’ gaan zingen.’
Dick Schinkelshoek
maandag 3 oktober 2022 om 16:29 aangepast 06:54
Dominee Alexander Noordijk: 'Ik ben blijkbaar een sleutel die niet past.'
Dominee Alexander Noordijk: 'Ik ben blijkbaar een sleutel die niet past.' beeld Martin Waalboer
Niet te missen

Monnickendam

Het had een prachtige avond moeten worden. De bekende christelijke band InSalvation zou optreden in de sporthal van Monnickendam. ‘Ik weet nog dat we bij de voorbereiding in de kerk tegen elkaar zeiden: die band moeten we hebben! De teksten die ze zingen: wauw, top!’, vertelt dominee Alexander Noordijk. 

De geloofsbeleving sluit helemaal aan bij wat de evangelisch georiënteerde predikant in Monnickendam wil uitdragen. In de dienst zou Noordijk als lid van het ‘ministryteam’ voor mensen bidden. 

Maar dan komen ze bij InSalvation bij toeval erachter dat Noordijk homo is en getrouwd is met een man. Daags voor het optreden zegt InSalvation de afspraak af.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe krijg ik mijn kinderen mee naar de kerk? Vijf vragen en antwoorden. 'Zingen ze niet mee? Ook goed'

In veel christelijke gezinnen is het een wekelijks ritueel: moeten de vraag of de kinderen wel of niet mee naar de kerk? Zo ga je om met kindermomenten, wel of niet meezingen en tieners zonder vrienden in de kerk.

Afbeelding

Caroly Houmes, directeur van IJM: 'Ik voel de duisternis en tegelijk geloof ik dat er een goede God is'

De strijd tegen slavernij en gedwongen prostitutie tekent haar werk. Al jarenlang is Caroly Houmes boegbeeld van International Justice Mission. Kalm en toch: 'Mijn kind gaat dus niet bij zo'n kerstman op schoot.'

Afbeelding

Hoe een avondmaalsviering op het asfalt een akelig diepe verdeeldheid aan het licht bracht

De klimaatdemonstranten die vorig weekend op de A12 een pakje druivensap en een bolletje nuttigden als ‘actiemaal’ legden een fundamenteel meningsverschil onder christenen bloot. En nee, dat ging niet over het klimaat.

Afbeelding

Steeds meer christenen bij klimaatdemonstraties: 'Maar een snelweg blokkeren is gewoon niet oké'

Ook christelijke klimaatactivisten zaten afgelopen zaterdag op de A12 en sommigen werden daarbij gearresteerd. Zijn christenen sneller bereid de barricaden op te gaan voor het klimaat?

Afbeelding

Religieuze wanen komen vaker voor op de Biblebelt. 'Bevindelijk-gereformeerden behandelen is lastiger'

Denken dat je engelenvleugels hebt en kunt vliegen. Of doodsbang zijn dat de duivel je meeneemt. Bevindelijk gereformeerden hebben meer last van religieuze wanen. Maar professionele hulp zullen ze niet gauw inroepen.

Afbeelding

Herma zorgt juist nu dat ze er verzorgd uitziet. 'Soms doet iemand zo'n afbreuk aan ons, dikke mensen'

‘Ik voel me enorm beperkt en heb elke dag pijn, maar weiger me gehandicapt te voelen.’ Herma kampt met obesitas, diabetes en een charcotvoet. ‘Door te zingen ging ik me beter voelen en kwam God weer in mijn leven.’