Johan Graafland over dieren en de kerk. ‘In Genesis 1 stond vlees niet op het menu van de mens’

Achtergrond
Dierendag is een goede aanleiding om het in de kerk over dieren te hebben, vindt Johan Graafland, hoogleraar economie, onderneming en ethiek aan de Universiteit van Tilburg en theoloog. Hij zou nog liever zien dat er door het jaar heen aandacht voor is. ‘Ik heb in mijn eigen kerk nog nooit een preek gehoord over onze verantwoordelijkheid om goed voor dieren te zorgen’, vertelt hij. ‘Een heel enkele keer wordt het in één zin genoemd. Dat vind ik echt onderbelichting. Ik vind het een gemis.’
Petra Noordhuis
dinsdag 4 oktober 2022 om 00:01 aangepast 09:16
Johan Graafland: ‘Ik heb in mijn eigen kerk nog nooit een preek gehoord over onze verantwoordelijkheid om goed voor dieren te zorgen.’
Johan Graafland: ‘Ik heb in mijn eigen kerk nog nooit een preek gehoord over onze verantwoordelijkheid om goed voor dieren te zorgen.’ beeld Joost Hoving

Zelfs als er over een bijbelgedeelte wordt gepreekt waarin allerlei dieren worden genoemd, besteden predikanten er vaak geen aandacht aan of wijden er hooguit een zinnetje aan, valt hem op. Ook in christelijke bladen mist hij de aandacht voor het onderwerp.

Johan Graafland is auteur van het boek En God schiep. Over dieren en rentmeesterschap (Royal Jongbloed, 2015). Hij schreef het om te laten zien hoe ongelooflijk veel er over dieren wordt gesproken in de Bijbel. ‘Dat begint meteen al in Genesis 1. D..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Steffi de Pous heeft tattoo met ‘ik ben de beste’: ‘Het is heftig dat we vaak aan onszelf twijfelen’

Wat is uw houvast in leven en sterven? Bekende Nederlanders geven antwoord op deze vraag. Vandaag: Steffi de Pous (39), oprichter van hulporganisatie Because We Carry en voormalig presentatrice en model.

Afbeelding

Quiet 500 strijdt met warme woonkamers tegen stille armoede. ‘Ik eet alleen maar patat’

Kun je de kapper niet betalen of heb je geen winterjas? De vrijwilligers van de Quiet 500 proberen te helpen, niet zelden vanuit hun katholieke geloof. Een aantal van Nederlands allerrijksten helpt inmiddels dapper mee.

Afbeelding

Drugsbende in Birmingham gebruikt christelijke dekmantel

De Britse politie meldt dat criminelen in Birmingham een christelijke groepering gebruikten om een grote partij cannabis te importeren. Voor twee miljoen pond drugs ging via Vision Christian Ministries.

Afbeelding

Amerikaanse MAF-piloot vast in Mozambique, nog geen officiële aanklacht ingediend

Een Amerikaanse piloot wordt in het Afrikaanse land Mozambique vastgehouden, meldt de Mission Aviation Fellowship (MAF). Ryan Koher werkt bij die christelijke hulporganisatie.

Afbeelding

Oekraïense kerk wil geen (heilige) olie meer uit Moskou. Toch dreigt president Zelensky met een verbod

De Oekraïens-Orthodoxe Kerk die tot voor kort onder het patriarchaat van Moskou viel, maar daar na de Russische inval mee brak, ligt onder vuur. Hoewel zij de banden met Moskou verbrak, dreigt nu een volledig verbod van de kerk.

Afbeelding

Hoe je als kerk jongeren kunt vasthouden. ‘Als je twijfelt, ben je meteen iemand die kritisch is’

Kerkverlating is het grootst onder jongeren tussen de 15 en 25. Hoe houd je hen binnenboord? Ronelle Sonnenberg deed onderzoek en geeft drie tips. ‘Kom als oudere niet direct met een antwoord of met je eigen ervaring.’