Dominee Alexander Noordijk: ‘Mijn homo-zijn is zó niet relevant. Mijn identiteit ligt in Christus, dat is wat ik geloof’

Interview
Toen dominee Alexander Noordijk uit de kast kwam, probeerden oudsten in zijn evangelische gemeente hem van zijn homoseksualiteit af te bidden. Deze week zegde de christelijke band InSalvation een concert in zijn kerk af. Vorig jaar interviewden we hem.
Hilbert Meijer
zaterdag 1 oktober 2022 om 09:30 aangepast 3 oktober 2022 15:57
Alexander Noordijk: 'Je hoort het mij niet zeggen dat sommige mensen de Bijbel niet goed lezen. Maar je neemt altijd eigen traditie mee als je de Bijbel leest, daarvan moet je je goed bewust zijn.'
Alexander Noordijk: 'Je hoort het mij niet zeggen dat sommige mensen de Bijbel niet goed lezen. Maar je neemt altijd eigen traditie mee als je de Bijbel leest, daarvan moet je je goed bewust zijn.' beeld Martin Waalboer

Toen hij uit de kast kwam, probeerden oudsten in zijn evangelische gemeente hem van zijn homoseksualiteit af te bidden. Geestelijke verkrachting, noemt Alexander Noordijk het met de kennis van nu. Later werd hij, samen met zijn man Kai, bedreigd en ontsnapten ze ternauwernood aan een aanslag. ‘Het is vallen en weer opstaan.’

Dominee Alexander Noordijk (48) is de sleutel van de kerk vergeten. In afwachting van koster Joke vertelt hij buiten in de zon over zijn nieuwe auto. ‘Een cabrio, erg hè?’ Het volgende moment heeft hij het over het gesprek dat hij pas had op zijn oude school; ze wilden lering trekken uit zijn negatieve ervaringen na zijn coming-out. Zo gaat het van licht naar donker en van donker naar licht – een beetje als het leven ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.

Afbeelding

Drie mensen over hun doopritueel: ‘Ik vond het een groot wonder’

Kinderdoop, geloofsdoop of doopvernieuwing. Nederlandse christenen gaan op verschillende manieren om met de doop. Janno, Ben en Hester vertellen over hun doopritueel. ‘Ik had me ook kunnen laten dopen in een andere gemeente.’

Afbeelding

Hoge kardinalen vrezen Duitse ‘twijfel en verwarring’. Maar de oosterburen bepalen de Vaticaanse agenda

Twee curiekardinalen publiceren stevige kritiek op de hervormingsgretige Duitse bisschoppen. Het is een teken van angst in Rome dat wat ten noorden van de Alpen wordt aangestoken, zich als een veenbrand zal verspreiden.

Afbeelding

Drukte op studiedag over homoseksualiteit. ‘Zaten we hier ook als het onderwerp armoede was?’

Driehonderdzestig mensen hebben zich in de Utrechtse Jacobikerk verzameld om het boek van hoogleraar Ad de Bruijne over homoseksualiteit te bespreken. ‘Gereformeerden mogen wel eens wat meer queer zijn’.

Afbeelding

The Passion 2023 wordt uitgezonden vanuit Harlingen, met publiek

De dertiende editie van het KRO-NCRV-programma The Passion vindt plaats op 6 april, Witte Donderdag, in de Friese havenstad Harlingen. Volgens directievoorzitter Peter Kuipers van KRO-NCRV ‘is het belangrijk dat we het eeuwenoude paasverhaal blijven vertellen’.

Afbeelding

Wat als de energierekening van de kerk explodeert? Er is een oplossing, maar die doet wel pijn

Wat doe je als kerk als de energierekening explosief stijgt? In de regio Drechtsteden en Barneveld hebben ze een oplossing bedacht, al doet die een beetje pijn na de coronacrisis.