Dominee Alexander Noordijk: ‘Mijn homo-zijn is zó niet relevant. Mijn identiteit ligt in Christus, dat is wat ik geloof’

Interview
Toen dominee Alexander Noordijk uit de kast kwam, probeerden oudsten in zijn evangelische gemeente hem van zijn homoseksualiteit af te bidden. Deze week zegde de christelijke band InSalvation een concert in zijn kerk af. Vorig jaar interviewden we hem.
Hilbert Meijer
zaterdag 1 oktober 2022 om 09:30 aangepast 3 oktober 2022 15:57
Alexander Noordijk: 'Je hoort het mij niet zeggen dat sommige mensen de Bijbel niet goed lezen. Maar je neemt altijd eigen traditie mee als je de Bijbel leest, daarvan moet je je goed bewust zijn.'
Alexander Noordijk: 'Je hoort het mij niet zeggen dat sommige mensen de Bijbel niet goed lezen. Maar je neemt altijd eigen traditie mee als je de Bijbel leest, daarvan moet je je goed bewust zijn.' beeld Martin Waalboer

Toen hij uit de kast kwam, probeerden oudsten in zijn evangelische gemeente hem van zijn homoseksualiteit af te bidden. Geestelijke verkrachting, noemt Alexander Noordijk het met de kennis van nu. Later werd hij, samen met zijn man Kai, bedreigd en ontsnapten ze ternauwernood aan een aanslag. ‘Het is vallen en weer opstaan.’

Dominee Alexander Noordijk (48) is de sleutel van de kerk vergeten. In afwachting van koster Joke vertelt hij buiten in de zon over zijn nieuwe auto. ‘Een cabrio, erg hè?’ Het volgende moment heeft hij het over het gesprek dat hij pas had op zijn oude school; ze wilden lering trekken uit zijn negatieve ervaringen na zijn coming-out. Zo gaat het van licht naar donker en van donker naar licht – een beetje als het leven ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

‘Nashvilledominee’ Maarten Klaassen verlaat PKN: ‘Het evangelie is in het geding’

Dominee Maarten Klaassen vertrekt uit de Protestantse Kerk Nederland (PKN). Breekpunt is de weigering van de kerk om een veroordeling over homoseksualiteit uit te spreken.

Afbeelding

Een bijbel die de evolutietheorie accepteert, hoe werkt dat?

De ‘wetenschapsbijbel’ is een gloednieuwe doelgroepbijbel voor wie niet met de rug naar de wetenschap wil staan. Zestig wetenschappers werkten eraan mee. Als je van heldere standpunten houdt, kun je beter verder kijken.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’

Afbeelding

Orgelkids wint innovatieprijs: er zijn nu 150 Doe-orgels in twintig landen

Een Nederlands project dat kinderen liefde voor orgels wil bijbrengen, heeft een internationale prijs gewonnen voor behoud van religieus erfgoed.

Afbeelding

Hitserie The Chosen over het leven van Jezus straks ook in Nederland te zien

De populaire serie over het leven van Jezus, The Chosen, is vanaf deze maand ook in Nederland te zien. In Amerika is de serie een hit. The New York Times noemt het veelbekeken programma een ‘crowdfunded miracle’.