‘Het is geen religieuze oorlog, maar het verlies voor de kerk in Rusland en Oekraïne is groot’

Interview
Zijn leven lang hield historicus Serhii Plokhy zIch bezig met identiteit en natievorming van Oekraïne en Rusland. Geloof was in die geschiedenis soms een verzoenende, maar vaker een uiteenrijtende factor. De laatste jaren beschreef hij de historie van nucleaire rampen. Zelfs hij is verrast dat die twee onderwerpen nu door Poetin bij elkaar zijn gebracht.
Herman Veenhof
vrijdag 30 september 2022 om 20:09
Serhii Plokhy, hoogleraar Oekraïense geschiedenis aan de Harvard University.
Serhii Plokhy, hoogleraar Oekraïense geschiedenis aan de Harvard University. beeld apa / Christine Tschavoll

Op 24 februari 2022 werd Serhii Plokhy heel vroeg gewekt – een stroom van mailberichten, telefoontjes. Wat zelfs hij niet verwacht had, was toch gebeurd: Russische troepen waren Oekraïne binnengevallen. Hij belde zijn zuster in de Oekraïense stad Zaporizja, of alles goed was. Een onderzoeker uit Dnipro belde hem. Of hij de inhoud van zijn computer mocht toezenden, voor het geval dat die belastend materiaal zou vormen voor de Russische bezetters.

‘De oorlog is nog in alle hevigheid aan de gang, maar je ziet drie dingen gebeuren: er is gewenning aan geweld in de buurt, er is steeds meer vastbeslotenheid om de eigen omgeving te verdedigen en mensen keren vrij massaal terug. Mijn zus trok in de eerste dagen ook weg, maar woont nu allang weer ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

‘Het is geen religieuze oorlog, maar het verlies voor de kerk in Rusland en Oekraïne is groot’

Zijn leven lang hield historicus Serhii Plokhy zIch bezig met identiteit en natievorming van Oekraïne en Rusland. Geloof was in die geschiedenis soms een verzoenende, maar vaker een uiteenrijtende factor.

Afbeelding

Vader Georgi was priester in Rusland: ‘Poetin stelt als persoon niks voor’

Er zijn niet veel geestelijken in de Russisch-Orthodoxe Kerk die kritisch durven te zijn op de oorlog in Oekraïne, op president Poetin of op de kerkleiding. Vader Georgi (35) is een uitzondering. Daarom is hij inmiddels pakketbezorger in Polen.

Afbeelding

Oekraïense vluchtelingen delen twee kerken en één oorlog

In Oekraïne staan twee orthodoxe kerken schijnbaar onverzoenlijk tegenover elkaar. Die kloof wordt door vluchtelingen Europa ingedragen. Maar zelfs de Russisch-orthodoxen keren zich tegen Moskou.

Afbeelding

Zelfs onder hevige bombardementen bleef Vasil mensen dopen in Oekraïne

Al gauw in de oorlog regende het bommen op Irpin. Maar de plaatselijke Bijbel Kerk hield de deuren open en is nu druk met opbouwwerk. Met hulp van Nederlandse christenen.

Afbeelding

Rabbijn in Marioepol: ‘Ik voel me als Jozef die vooruitgestuurd werd’

Vijftien jaar lang bouwde rabbijn Mendel Cohen een Joodse gemeenschap op in Marioepol. Nu door de oorlog de stad compleet is vernietigd, moet hij zijn gemeenschap op een andere manier dienstbaar zijn.

Afbeelding

‘Zelden zoiets doms gelezen’, veel kritiek op open brief tegen wapenleveranties Oekraïne

Op de sociale media is kritiek op de open brief die dertig christelijke pacifisten met Pinksteren publiceerden en waarin ze ‘de Europese politiek’ vroeg te stoppen met het leveren van wapens aan Oekraïne.