Dertig jaar na de Bijlmerramp roept deze dominee: ‘Politiek, belijd je schuld’

Interview
Het is dinsdag dertig jaar geleden dat een El Al-vliegtuig zich in de Bijlmerflats Groeneveen en Klein-Kruitberg boorde. In een enkel ogenblik verloren tallozen hun huis en dierbaren. Dominee Otto Ruff stond hen al die jaren bij. ‘De liefde is altijd sterker dan de dood.’
Jacolien Viveen
zondag 2 oktober 2022 om 17:18 aangepast 3 oktober 2022 08:41
Dominee Otto Ruff op de plek waar het vliegtuig neerstortte in de Bijlmer.
Dominee Otto Ruff op de plek waar het vliegtuig neerstortte in de Bijlmer. beeld Hans-Lukas Zuurman

Amsterdam

‘Stel je eens voor: je huis is je meest veilige plek. Je gaat op een zondagavond op pad en even later is alles weg, je huis en je dierbaren. Weg. Niets anders dan een gat in de flat. Dat is niet te bevatten. Dat mag niet te bevatten zijn. Dan rest slechts stilte. Als je geen woorden meer hebt als pastor, dan maak je ook geen woorden vuil. Dan hoor je stil te zijn. En te bidden in die stilte: ‘’Heer wees ons Nabij’’.’

Otto Ruff (64 jaar) woonde op het moment van de Bijlmerramp in Haarlem en werkte voor de Molukse Evangelische Kerk. De Raad van Kerken stelde hem in januari 1993 aan als geestelijk verzorger in Amsterdam-Zuidoost. Hij werkt tegenwoordig in een verzorgingstehuis, maar de Bijlmer liet hem nooit meer los. ‘Met..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.

Afbeelding

Een bijbel die de evolutietheorie accepteert, hoe werkt dat?

De ‘wetenschapsbijbel’ is een gloednieuwe doelgroepbijbel voor wie niet met de rug naar de wetenschap wil staan. Zestig wetenschappers werkten eraan mee. Als je van heldere standpunten houdt, kun je beter verder kijken.

Afbeelding

Expliciet christelijke jas zit de VU te krap. ‘Jammer dat een beroep op Gods naam niet meer mogelijk is’

Op het besluit dat het citeren van bijbelwoorden bij promoties en oraties op de Vrije Universiteit (VU) verdwijnt, klinkt kritiek en begrip. ‘De expliciet christelijke jas is te krap voor wie wij zijn als universiteit.’

Afbeelding

Orgelkids wint innovatieprijs: er zijn nu 150 Doe-orgels in twintig landen

Een Nederlands project dat kinderen liefde voor orgels wil bijbrengen, heeft een internationale prijs gewonnen voor behoud van religieus erfgoed.

Afbeelding

Hitserie The Chosen over het leven van Jezus straks ook in Nederland te zien

De populaire serie over het leven van Jezus, The Chosen, is vanaf deze maand ook in Nederland te zien. In Amerika is de serie een hit. The New York Times noemt het veelbekeken programma een ‘crowdfunded miracle’.

Afbeelding

Hoe kerken Sinterklaas een handje helpen: ‘Sneu als arme kinderen geen cadeau krijgen’

Kinderen die geen cadeaus voor Sinterklaas krijgen, omdat hun ouders het niet kunnen betalen? Kerken dwars door Nederland steken de Sint deze weken een helpende hand toe. Bijvoorbeeld in Assen.