Annemiek bezoekt kerken als mystery guest: ‘Als iedereen met elkaar koffiedrinkt, druip ik af’

Interview
Om te testen hoe gastvrij kerken zijn, zet de missionaire organisatie Alpha Nederland mystery guests in. Kerken die zich daarvoor hebben opgegeven, krijgen onaangekondigd bezoek. Onder anderen van Annemiek*. Aanstaande zondag gaat ze de eerste kerk bezoeken. ‘Als mensen met een goed gevoel naar huis gaan, komen ze nog eens terug.’
Eline Kuijper
zaterdag 1 oktober 2022 om 08:19
'Gastvrijheid is dat je iemand het gevoel geeft welkom te zijn.'
'Gastvrijheid is dat je iemand het gevoel geeft welkom te zijn.' beeld Dick Vos

U bent mystery shopper. Hoe werkt dat?

‘Ik heb vaak winkels bezocht om te testen of ze gastvrij en servicegericht zijn. Dat deed ik namens een organisatie die dat aan bedrijven aanbiedt. Denk aan drogisterijen, kledingwinkels, bouwmarkten, autodealers. Allemaal commerciële bedrijven. Ik let er altijd op hoe de omgeving eruit ziet: is het er opgeruimd en schoon, is de vloer geveegd, wat voor gevoel krijg ik in de ruimte? 

En ik let erop hoe ik geholpen word. Ik begin altijd met een algemene vraag, om te zien of ze alle kansen benutten. Als ik bijvoorbeeld in een bouwmarkt sta en zeg dat ik de vloer van de kinderkamer ga vervangen, reageren medewerkers nogal verschillend. Sommige mensen laten je de afdeling met vloeren zien, anderen achterha..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.

Afbeelding

Drie mensen over hun doopritueel: ‘Ik vond het een groot wonder’

Kinderdoop, geloofsdoop of doopvernieuwing. Nederlandse christenen gaan op verschillende manieren om met de doop. Janno, Ben en Hester vertellen over hun doopritueel. ‘Ik had me ook kunnen laten dopen in een andere gemeente.’

Afbeelding

Hoge kardinalen vrezen Duitse ‘twijfel en verwarring’. Maar de oosterburen bepalen de Vaticaanse agenda

Twee curiekardinalen publiceren stevige kritiek op de hervormingsgretige Duitse bisschoppen. Het is een teken van angst in Rome dat wat ten noorden van de Alpen wordt aangestoken, zich als een veenbrand zal verspreiden.

Afbeelding

Drukte op studiedag over homoseksualiteit. ‘Zaten we hier ook als het onderwerp armoede was?’

Driehonderdzestig mensen hebben zich in de Utrechtse Jacobikerk verzameld om het boek van hoogleraar Ad de Bruijne over homoseksualiteit te bespreken. ‘Gereformeerden mogen wel eens wat meer queer zijn’.

Afbeelding

The Passion 2023 wordt uitgezonden vanuit Harlingen, met publiek

De dertiende editie van het KRO-NCRV-programma The Passion vindt plaats op 6 april, Witte Donderdag, in de Friese havenstad Harlingen. Volgens directievoorzitter Peter Kuipers van KRO-NCRV ‘is het belangrijk dat we het eeuwenoude paasverhaal blijven vertellen’.

Afbeelding

Wat als de energierekening van de kerk explodeert? Er is een oplossing, maar die doet wel pijn

Wat doe je als kerk als de energierekening explosief stijgt? In de regio Drechtsteden en Barneveld hebben ze een oplossing bedacht, al doet die een beetje pijn na de coronacrisis.