Annemiek bezoekt kerken als mystery guest: ‘Als iedereen met elkaar koffiedrinkt, druip ik af’

Interview
Om te testen hoe gastvrij kerken zijn, zet de missionaire organisatie Alpha Nederland mystery guests in. Kerken die zich daarvoor hebben opgegeven, krijgen onaangekondigd bezoek. Onder anderen van Annemiek*. Aanstaande zondag gaat ze de eerste kerk bezoeken. ‘Als mensen met een goed gevoel naar huis gaan, komen ze nog eens terug.’
Eline Kuijper
zaterdag 1 oktober 2022 om 08:19
'Gastvrijheid is dat je iemand het gevoel geeft welkom te zijn.'
'Gastvrijheid is dat je iemand het gevoel geeft welkom te zijn.' beeld Dick Vos

U bent mystery shopper. Hoe werkt dat?

‘Ik heb vaak winkels bezocht om te testen of ze gastvrij en servicegericht zijn. Dat deed ik namens een organisatie die dat aan bedrijven aanbiedt. Denk aan drogisterijen, kledingwinkels, bouwmarkten, autodealers. Allemaal commerciële bedrijven. Ik let er altijd op hoe de omgeving eruit ziet: is het er opgeruimd en schoon, is de vloer geveegd, wat voor gevoel krijg ik in de ruimte? 

En ik let erop hoe ik geholpen word. Ik begin altijd met een algemene vraag, om te zien of ze alle kansen benutten. Als ik bijvoorbeeld in een bouwmarkt sta en zeg dat ik de vloer van de kinderkamer ga vervangen, reageren medewerkers nogal verschillend. Sommige mensen laten je de afdeling met vloeren zien, anderen achterha..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Drugsbende in Birmingham gebruikt christelijke dekmantel

De Britse politie meldt dat criminelen in Birmingham een christelijke groepering gebruikten om een grote partij cannabis te importeren. Voor twee miljoen pond drugs ging via Vision Christian Ministries.

Afbeelding

Amerikaanse MAF-piloot vast in Mozambique

Een Amerikaanse piloot wordt in het Afrikaanse land Mozambique vastgehouden, meldt de Mission Aviation Fellowship (MAF). Ryan Koher werkt bij die christelijke hulporganisatie.

Afbeelding

Oekraïense kerk wil geen (heilige) olie meer uit Moskou. Toch dreigt president Zelensky met een verbod

De Oekraïens-Orthodoxe Kerk die tot voor kort onder het patriarchaat van Moskou viel, maar daar na de Russische inval mee brak, ligt onder vuur. Hoewel zij de banden met Moskou verbrak, dreigt nu een volledig verbod van de kerk.

Afbeelding

Hoe je als kerk jongeren kunt vasthouden. ‘Als je twijfelt, ben je meteen iemand die kritisch is’

Kerkverlating is het grootst onder jongeren tussen de 15 en 25. Hoe houd je hen binnenboord? Ronelle Sonnenberg deed onderzoek en geeft drie tips. ‘Kom als oudere niet direct met een antwoord of met je eigen ervaring.’

Afbeelding

Arjan Paans is terminaal en atheïst. ‘Het gebed van mijn zoon ontroert mij tot tranen toe’

Journalist Arjan Paans is ongeneeslijk ziek. Hij merkt dat gelovige vrienden - en ook zijn eigen zoon - voor hem bidden. Wat doet dat met een overtuigde atheïst? ‘Het geloof is niet vrijblijvend. Dat vind ik mooi.’

Afbeelding

Wie komt er alle jaren? Deze pastoor kan het verklaren

Hoor, wie klopt daar, kinderen? Op die vraag kan Marcus Vankan antwoord geven. Hij weet veel - zo niet alles - over Nikolaas, de bisschop van Myra uit de derde eeuw. ‘Ik kan me ergeren als er over Sinterklaas onzin wordt verteld.