Annemiek bezoekt kerken als mystery guest: ‘Als iedereen met elkaar koffiedrinkt, druip ik af’

Interview
Om te testen hoe gastvrij kerken zijn, zet de missionaire organisatie Alpha Nederland mystery guests in. Kerken die zich daarvoor hebben opgegeven, krijgen onaangekondigd bezoek. Onder anderen van Annemiek*. Aanstaande zondag gaat ze de eerste kerk bezoeken. ‘Als mensen met een goed gevoel naar huis gaan, komen ze nog eens terug.’
Eline Kuijper
zaterdag 1 oktober 2022 om 08:19
'Gastvrijheid is dat je iemand het gevoel geeft welkom te zijn.'
'Gastvrijheid is dat je iemand het gevoel geeft welkom te zijn.' beeld Dick Vos

U bent mystery shopper. Hoe werkt dat?

‘Ik heb vaak winkels bezocht om te testen of ze gastvrij en servicegericht zijn. Dat deed ik namens een organisatie die dat aan bedrijven aanbiedt. Denk aan drogisterijen, kledingwinkels, bouwmarkten, autodealers. Allemaal commerciële bedrijven. Ik let er altijd op hoe de omgeving eruit ziet: is het er opgeruimd en schoon, is de vloer geveegd, wat voor gevoel krijg ik in de ruimte? 

En ik let erop hoe ik geholpen word. Ik begin altijd met een algemene vraag, om te zien of ze alle kansen benutten. Als ik bijvoorbeeld in een bouwmarkt sta en zeg dat ik de vloer van de kinderkamer ga vervangen, reageren medewerkers nogal verschillend. Sommige mensen laten je de afdeling met vloeren zien, anderen achterha..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De 'oorlog' in de oorlog: het gevecht om het Holenklooster in Kyiv wordt per kerkgebouw uitgevochten

Op 29 maart moet de Oekraïens-Orthodoxe Kerk het Holenklooster in Kyiv verlaten. Maar is de verdrijving van de kerk die tot vorig jaar bij het Moskouse Patriarchaat hoorde, geen schending van godsdienstvrijheid?

Afbeelding

Hoe bereiden kerken in Harlingen zich voor op The Passion? 'Het kruis verbindt alle denominaties'

De voorbereidingen voor The Passion, uitgezonden vanuit Harlingen, zijn in volle gang. De lokale kerken staan in de startblokken om de bezoeker hún boodschap van Pasen mee te geven. ‘Dit is de eenheid waar Jezus over sprak.’

Afbeelding

Hoe viert Egypte de ramadan terwijl basisbehoeften onbetaalbare luxeartikelen zijn geworden?

Hordes mensen schuifelen langs grote kramen waar de 'ramadanlantaarn' fanous wordt verkocht, de populairste versiering voor de vastenmaand. Ondanks de noodlijdende economie blijven de Egyptenaren voor deze maand de portemonnee trekken.

Afbeelding

Wekelijkse kerkdienst een van de best bekeken programma's van Omrop Fryslân

Sinds corona uitbrak, filmt Omrop Fryslân iedere zondag in een lokale kerk. Tienduizenden online kerkgangers trekt die dienst. ‘We zenden uit vanuit één kerk, maar we vragen alle kerken in de plaats: doe je mee?'

Afbeelding

Dit betekent de ichthus-vis in het logo van het nieuwe gereformeerde kerkverband

Het visje stond ooit achterop talloze auto’s, gaf zijn naam aan christelijke studentenverenigingen en scholen, en wordt nu het uithangbord van de nieuwe Nederlandse Gereformeerde Kerken. Wat is die ichthusvis voor teken?

Afbeelding

Greta Thunberg krijgt eredoctoraat theologie: 'We zijn het eens met de doelstellingen waar zij voor staat'

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg krijgt een eredoctoraat van de theologiefaculteit van de Universiteit van Helsinki. Die prijst Thunberg om haar ‘compromisloze werk voor de toekomst van onze planeet.’