Sorry zeggen tijdens joods feest Rosj Hasjana

Nieuws
Het joodse nieuwjaarsfeest Rosj Hasjana is voor Joden hét moment om te bezinnen op het afgelopen jaar en zo nodig vergeving te vragen. Het feest, dat maandag en dinsdag werd gevierd, staat niet op zichzelf. Er gaan dertig dagen aan vooraf, en met het feest beginnen de laatste tien dagen in aanloop naar de Grote Verzoendag - Jom Kippoer - dat 4 en 5 oktober wordt gevierd. Een tiener en zestiger vertellen over hun favoriete tradities in deze periode en het sorry zeggen.
Ilona de Lange
vrijdag 30 september 2022 om 04:25 aangepast 06:57
Eytan Cohen joods nieuwjaar met sjofar, ramshoorn
Eytan Cohen joods nieuwjaar met sjofar, ramshoorn beeld Jaco Klamer

‘Ik voelde de afgelopen weken extra energie en inspiratie’

wie Bracha Heintz (61)

functie is rabbijnsvrouw en zet zich met haar man in voor Chabad Utrecht, een groeiend netwerk van Joodse inwoners van de provincie Utrecht.

‘De weken voor Rosj Hasjana heb ik een gedicht geschreven dat ik naar honderden mensen heb ge-sms’t. Ik wens hen daarin een goed, zoet nieuw jaar en een goede tijd van reflectie. In het Jodendom hebben we elk jaar feestdagen die een thema belichten, zoals bevrijding tijdens Pesach. Deze periode van Rosh Hasjana en Jom Kippoer gaat over verzoening en goede voornemens. In mijn vaste dagelijkse gebeden sta ik hier ook al bij stil, maar de feesten zijn een soort booster voor zo’n thema. Ik voelde dus de afgelopen weken extra ..


Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Franciscus vergelijkt oorlog in Oekraïne met Holocaust: ‘De geschiedenis herhaalt zich’

Paus Franciscus heeft de oorlog in Oekraïne vergeleken met de Holocaust, specifiek de operatie Reinhard in Polen waarbij tot 2 miljoen mensen om het leven werden gebracht. De meeste slachtoffers waren Joods.

Afbeelding

Zondagsrust 2.0? ‘Gooi de winkels dicht en voer weer een nationale rustdag in’

Is de zondagsrust bezig aan een heropleving? Het lijkt een nieuwe trend, met name op sociale media: influencers en jongeren kiezen - elk met hun eigen motivatie - voor de herinvoering van een wekelijkse rustdag.

Afbeelding

Steffi de Pous heeft tattoo met ‘ik ben de beste’: ‘Het is heftig dat we vaak aan onszelf twijfelen’

Wat is uw houvast in leven en sterven? Bekende Nederlanders geven antwoord op deze vraag. Vandaag: Steffi de Pous (39), oprichter van hulporganisatie Because We Carry en voormalig presentatrice en model.

Afbeelding

Quiet 500 strijdt met warme woonkamers tegen stille armoede. ‘Ik eet alleen maar patat’

Kun je de kapper niet betalen of heb je geen winterjas? De vrijwilligers van de Quiet 500 proberen te helpen, niet zelden vanuit hun katholieke geloof. Een aantal van Nederlands allerrijksten helpt inmiddels dapper mee.

Afbeelding

Drugsbende in Birmingham gebruikt christelijke dekmantel

De Britse politie meldt dat criminelen in Birmingham een christelijke groepering gebruikten om een grote partij cannabis te importeren. Voor twee miljoen pond drugs ging via Vision Christian Ministries.

Afbeelding

Amerikaanse MAF-piloot vast in Mozambique, nog geen officiële aanklacht ingediend

Een Amerikaanse piloot wordt in het Afrikaanse land Mozambique vastgehouden, meldt de Mission Aviation Fellowship (MAF). Ryan Koher werkt bij die christelijke hulporganisatie.