Sorry zeggen tijdens joods feest Rosj Hasjana

Nieuws
Het joodse nieuwjaarsfeest Rosj Hasjana is voor Joden hét moment om te bezinnen op het afgelopen jaar en zo nodig vergeving te vragen. Het feest, dat maandag en dinsdag werd gevierd, staat niet op zichzelf. Er gaan dertig dagen aan vooraf, en met het feest beginnen de laatste tien dagen in aanloop naar de Grote Verzoendag - Jom Kippoer - dat 4 en 5 oktober wordt gevierd. Een tiener en zestiger vertellen over hun favoriete tradities in deze periode en het sorry zeggen.
Ilona de Lange
vrijdag 30 september 2022 om 04:25 aangepast 06:57
Eytan Cohen joods nieuwjaar met sjofar, ramshoorn
Eytan Cohen joods nieuwjaar met sjofar, ramshoorn beeld Jaco Klamer

‘Ik voelde de afgelopen weken extra energie en inspiratie’

wie Bracha Heintz (61)

functie is rabbijnsvrouw en zet zich met haar man in voor Chabad Utrecht, een groeiend netwerk van Joodse inwoners van de provincie Utrecht.

‘De weken voor Rosj Hasjana heb ik een gedicht geschreven dat ik naar honderden mensen heb ge-sms’t. Ik wens hen daarin een goed, zoet nieuw jaar en een goede tijd van reflectie. In het Jodendom hebben we elk jaar feestdagen die een thema belichten, zoals bevrijding tijdens Pesach. Deze periode van Rosh Hasjana en Jom Kippoer gaat over verzoening en goede voornemens. In mijn vaste dagelijkse gebeden sta ik hier ook al bij stil, maar de feesten zijn een soort booster voor zo’n thema. Ik voelde dus de afgelopen weken extra ..


Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Leonard is vanaf zijn geboorte blind: 'Het idee dat ik straks mijn vrouw en kinderen kan zien, geeft mij troost'

‘Als Jezus nu zou leven … zou ik dan naar Hem toe gaan om genezing te ontvangen? Ik weet het niet zo goed.’ Leonard (30) kijkt onbewust langs je heen, als je met hem praat. Hij is blind.

Afbeelding

In Memoriam: Ioannis Zizioulas (1931-2023), theoloog van de eucharistie en van de schepping

Hij gold als een van de meest vooraanstaande en invloedrijke hedendaagse oosters-orthodoxe theologen. Ioannis Zizioulas overleed woensdag aan de complicaties van een covidbesmetting.

Afbeelding

Caroly Houmes, directeur van IJM: 'Ik voel de duisternis en tegelijk geloof ik dat er een goede God is'

De strijd tegen slavernij en gedwongen prostitutie tekent haar werk. Al jarenlang is Caroly Houmes boegbeeld van International Justice Mission. Kalm en toch: 'Mijn kind gaat dus niet bij zo'n kerstman op schoot.'

Afbeelding

Bijbel voor basisschoolkinderen in eigentijdse films: 'Een oeroud verhaal in een modern jasje'

Ruzie in huis, vader en zoon schreeuwen. De voordeur knalt, zoon vertrekt. De film De magie van Valentijn vertelt het verhaal van de verloren zoon in moderne stijl, om kinderen vertrouwd te maken met de Bijbel.

Afbeelding

Hoe een avondmaalsviering op het asfalt een akelig diepe verdeeldheid aan het licht bracht

De klimaatdemonstranten die vorig weekend op de A12 een pakje druivensap en een bolletje nuttigden als ‘actiemaal’ legden een fundamenteel meningsverschil onder christenen bloot. En nee, dat ging niet over het klimaat.

Afbeelding

Hoogleraar bijbelvertalen Matthijs de Jong over interpretatie: 'Job vond troost in plaats van berouw'

Het berouw van Job en de hoofdstukindeling van Genesis 1, klopt dat wel? Bijzonder hoogleraar bijbelvertalen, Matthijs de Jong, vermoedt van niet. ‘Een bijbelvertaling kan er over honderd jaar heel anders uitzien.’