Sorry zeggen tijdens joods feest Rosj Hasjana

Nieuws
Het joodse nieuwjaarsfeest Rosj Hasjana is voor Joden hét moment om te bezinnen op het afgelopen jaar en zo nodig vergeving te vragen. Het feest, dat maandag en dinsdag werd gevierd, staat niet op zichzelf. Er gaan dertig dagen aan vooraf, en met het feest beginnen de laatste tien dagen in aanloop naar de Grote Verzoendag - Jom Kippoer - dat 4 en 5 oktober wordt gevierd. Een tiener en zestiger vertellen over hun favoriete tradities in deze periode en het sorry zeggen.
Ilona de Lange
vrijdag 30 september 2022 om 04:25 aangepast 06:57
Eytan Cohen joods nieuwjaar met sjofar, ramshoorn
Eytan Cohen joods nieuwjaar met sjofar, ramshoorn beeld Jaco Klamer

‘Ik voelde de afgelopen weken extra energie en inspiratie’

wie Bracha Heintz (61)

functie is rabbijnsvrouw en zet zich met haar man in voor Chabad Utrecht, een groeiend netwerk van Joodse inwoners van de provincie Utrecht.

‘De weken voor Rosj Hasjana heb ik een gedicht geschreven dat ik naar honderden mensen heb ge-sms’t. Ik wens hen daarin een goed, zoet nieuw jaar en een goede tijd van reflectie. In het Jodendom hebben we elk jaar feestdagen die een thema belichten, zoals bevrijding tijdens Pesach. Deze periode van Rosh Hasjana en Jom Kippoer gaat over verzoening en goede voornemens. In mijn vaste dagelijkse gebeden sta ik hier ook al bij stil, maar de feesten zijn een soort booster voor zo’n thema. Ik voelde dus de afgelopen weken extra ..


Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

We zijn continu afgeleid en staren gemiddeld 4 uur per dag naar onze telefoon. Dat kan anders

Joram Kaat startte Life Rules, waarbij hij mensen helpt in hun zoektocht naar een leven mét mobiele telefoon maar zonder de bijbehorende afleiding. ‘Denk na over wat je belangrijk vindt in het leven.’

Afbeelding

E.P. Sanders (1937-2022), de wetenschapper die Paulus opnieuw ontdekte

Weinig bijbelwetenschappers hebben zo veel invloed gehad als de maandag overleden Amerikaan Ed Parish (E.P.) Sanders. Zijn nieuwe kijk op Paulus en het Jodendom zette een grote verandering in gang.

Afbeelding

Een traditie staat onder druk: hoeveel mag zo’n fameus Engels jongenskoor kosten?

Britse kathedraalkoren zijn ‘de Premier League van de muziek in de kerk’. Maar hun voorbestaan is op lange termijn helemaal niet zo zeker. Twee kathedralen hebben hun koor al opgeheven. Wie volgt?

Afbeelding

Zo herken je voorgangers die op een te hoog voetstuk staan: rode vlaggen voor machtsmisbruik in de kerk

Niet alleen bij De Wereld Draait Door komt machtsmisbruik voor; ook in de kerk ligt het op de loer. Zeker als voorgangers geen kritiek dulden, er onvoldoende toezicht is of - gek genoeg - als een leider heel populair is.

Afbeelding

Anouk heeft diabetes type 1: ‘Als mijn bloedsuikerwaardes te laag zijn, kan ik niet meer staan’

Anouk van de Worp (32) heeft al negen jaar diabetes type 1, een ongeneeslijke auto-immuunziekte, waardoor haar lichaam geen insuline aanmaakt. ‘Je krijgt het zomaar; ik had niets kunnen doen om de ziekte te voorkomen’.

Afbeelding

Drie mensen over hun doopritueel: ‘Ik vond het een groot wonder’

Kinderdoop, geloofsdoop of doopvernieuwing. Nederlandse christenen gaan op verschillende manieren om met de doop. Janno, Ben en Hester vertellen over hun doopritueel. ‘Ik had me ook kunnen laten dopen in een andere gemeente.’